ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε με τους Έλληνες δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η τράπεζα Eurobank, και απάντησε σε μια σειρά ερωτήματα που είχαν να κάνουν με την κρίση στη Μεγαλόνησο και πως κατάφερε η Κύπρος να βγει από αυτή μέσα σε μόλις έναν χρόνο.
«Δεν ήθελα την τριετή προσαρμογή που προέβλεπε το πρόγραμμα, γιατί ήξερα πως κάθε φορά που θα ερχόταν για αξιολόγηση η Τρόικα θα ζήταγε και περισσότερα, Αποφασίσαμε λοιπόν στην κυβέρνηση να κάνουμε τη δουλεία μια κι έξω, με περικοπή ων δημόσιων δαπανών και όχι με επιβολή νέων φόρων», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
«Ζοριστήκαμε οικονομικά και πολιτικά για μια χρονιά και για μία μόνο φορά. Βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν χρειάστηκε να επανέλθουμε με νέα μέτρα. Δεν επιβάλαμε φόρους, αντίθετα μειώσαμε τη φορολογία και δώσαμε φορολογικά κίνητρα. Έτσι ένας αρνητικός κύκλος μετατράπηκε σε θετικό και αυτό αντικατοπτρίστηκε στην πραγματική οικονομία», εξήγησε ο Κύπριος υπουργός.
Μάλιστα όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, το 2017 έκλεισε «με πραγματικό και όχι πρωτογενές πλεόνασμα», της τάξης των 400 εκατ. ευρω, το οποίο χρησιμοποιείται για να μειωθούν παλιά δημοσιονομικά χρέη.
Φορολογικά κίνητρα
Ανάμεσα στα φορολογικά κίνητρα που πήρε η κυβέρνηση της Κύπρου ήταν η κατάργηση του αντίστοιχου ΕΝΦΙΑ (στις αρχές του 2017), η μείωση των τελών μεταβίβασης ακινήτων κατά 50% και η κατάργηση (από τις 1/1/2018) της έκτακτης φορολογίας επί των μισθών που επιβλήθηκε το 2011. Επίσης δόθηκαν κίνητρα για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις όπως σε ξενοδοχεία, και επιχειρήσεις ενώ κίνητρα δίνονται και για μεταβιβάσεις ακινήτων στο πλαίσιο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όταν η μείωση των φόρων γίνεται στοχευμένα, δεν μειώνονται τα έσοδα. Αντίθετα δημιουργείται προοπτική στην πραγματική οικονομία».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός και στην νέα μεγάλη επένδυση που πραγματοποιείται στο νησί και αφορά τη δημιουργία καζίνο (επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ ). Από αυτή εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν πάνω από 2.500 νέες, σταθερές θέσεις εργασίας, θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα (τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο) ενώ θα αυξηθεί και ο τουρισμός.
Ο Κύπριος υπουργός παραδέχθηκε πως οι κυβερνήσεις του νησιού είχαν κάνει πολλά λάθη στο παρελθόν, αλλά και πως η κυπριακή οικονομία στηριζόταν στα δανεικά και έτσι οδηγήθηκε στον εκτροχιασμό.
Ωστόσο όταν πήραν την απόφαση να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό ακολούθησαν τον τρόπο προσαρμογής του ιρλανδικού προγράμματος. «Στόχος μας» είπε, «ήταν να διαφυλάξουμε το φορολογικό σύστημα και να μην αυξήσουμε του φόρους, αλλά να δώσουμε κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων».
Ακόμα παραδέχθηκε πως όταν η Κύπρος βγήκε στις αγορές, έναν χρόνο μετά το πρόγραμμα, η Τρόικα ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή, όπως και την τελευταία στιγμή ενημερώθηκαν οι δανειστές και για την άρση capital controls. «Αν ήταν στο χέρι της Τροικας θα τα είχαμε ακόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός.
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια των κυπριακών τραπεζών, σημειώθηκε ότι ο δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα 23 δισ. ευρώ που ήταν το 2003 και αντιστοιχούσε στο 100% του κυπριακού ΑΕΠ, το 2013 είχε εκτοξευθεί στα 73 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για μια φούσκα στα ακίνητα που έσκασε όταν μεταβλήθηκαν τα δεδομένα και άρχισε η κατάρρευση.
Σήμερα ο τραπεζικός δανεισμός έχει υποχωρήσει στα 51 δισ. ευρώ ωστόσο εξακολουθεί να είναι ακόμα υψηλός καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιστοιχούν στο 44% του ΑΕΠ.
Σε ότι αφορά τώρα τους πλειστηριασμούς ακινήτων και τς πωλήσεις δανείων έγινε ξεκάθαρο και από τους Κύπριους τραπεζίτες ότι ουδέποτε απευθύνθηκαν πρώτα οι τράπεζες στους δανειολήπτες, για να αγοράσουν με κούρεμα 70 και 80% τα δάνειά τους. Μόλις προ ημερών πωλήθηκε το πρώτο πακέτο «κόκκινων δανείων» (κυρίως καταναλωτικών) σε ξένο fund (2000 δάνεια ύψους 140 εκ. ευρώ της Ελληνικής Τράπεζας).
Μάλιστα επισημάνθηκε πως οι πλειστηριασμοί είναι λίγοι, ωστόσο είναι πολύ περισσότερες οι ανταλλαγές ακινήτων όπως και η οικειοθελής παράδοση ακίνητης περιουσίας και απαλλαγής του δανειολήπτη από την οφειλή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές