Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Χάρης Δούκας: Μηδενική ανοχή στα κρούσματα διαφθοράς

Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων

Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων

«Η δημοτική μας αρχή δεν θα ανεχθεί εγκληματικές και παραβατικές πρακτικές, που αμαυρώνουν την τιτάνια προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του Δήμου να ανταποκριθούν με πληρότητα στα καθήκοντά τους», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών.

Ο Χάρης Δούκας ξεκινώντας την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε το ιστορικό της υπόθεσης του κυκλώματος εκβιαστών και προέβει σε δηλώσεις καταδίκης.

Μάλιστα, ο κ. Δούκας δήλωσε ότι θα ληφθεί κάθε μέτρο που απαιτείται για να αποτραπούν και να εξαλειφθούν τα κρούσματα διαφθοράς, όπου και αν υπάρχουν, εστιάζοντας στα επόμενα βήματα που θα κάνει η δημοτική αρχή για να «καθαρίσει» η πόλη από παράνομες, εγκληματικές συμπεριφορές και ενέργειες.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Δημάρχου Αθηναίων στο Δημοτικό Συμβούλιο για το κύκλωμα των εκβιαστών:

«Την Παρασκευή 5/7/2024 το απόγευμα συνελήφθησαν από Αξιωματικούς του Τμήματος Ειδικών Υποθέσεων της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας και παρουσία Εισαγγελέα τρεις υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων. Οι δύο εξ’ αυτών στον χώρο των Διευθύνσεων όπου υπηρετούσαν, δηλαδή στις Δ/νσεις Δόμησης και Δημοτικής Αστυνομίας. Στην Δ/νση Δόμησης, παρίστατο κατά τη σύλληψη και η Αρμόδια Αντιδήμαρχος κα Ευαγγελίδου, η οποία και συνέδραμε στην επιχείρηση σε ό,τι ζητήθηκε.

– Τη Δευτέρα 8-7-2024 η Δ/νση Ανθρωπίνου Δυναμικού, ως όφειλε, απέστειλε σχετικό έγγραφο προς την Εισαγγελία, και την Υπηρεσία που είχε προχωρήσει στις συλλήψεις, ζητώντας επίσημη ενημέρωση για τους συλληφθέντες αλλά και τις αποδιδόμενες κατηγορίες.

– Την Τρίτη 9-7-2024, όταν ενημερώθηκε ο Δήμος Αθηναίων επίσημα, για τα ονόματα των τριών συλληφθέντων και τις αποδιδόμενες κατηγορίες αυθημερόν προχωρήσαμε στα κάτωθι:

1) Εκδόθηκε η απόφαση Δημάρχου και η επίδοσή της στους συλληφθέντες, με την οποία, από 5-7-2024 – όταν και έγινε η επ’ αυτοφώρω σύλληψη – ετέθησαν σε αναστολή άσκησης καθηκόντων και παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της δυνητικής αργίας, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει στις 25/7. Θα ήθελα εδώ να ενημερώσω ότι εάν για τους συλληφθέντες εκδοθεί ένταλμα προσωρινής κράτησης μετά την απολογία τους, που όπως έχουμε πληροφορηθεί ξεκινά σήμερα, με νεότερη απόφαση Δημάρχου θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία, σύμφωνα με τη προβλεπόμενη νομοθεσία.

2) Επίσης, την Τρίτη 9/7, εκδόθηκε απόφαση Δημάρχου, με την οποία εγκρίθηκε η υποβολή δήλωσης υποστήριξης της κατηγορίας για λογαριασμό του ΔΑ, κατά των συλληφθέντων, από Δικηγόρους της Νομικής Διεύθυνσης.

– Θα ήθελα να ενημερώσω ότι κατόπιν επικοινωνίας με τον Ειδικό Ανακριτή Διαφθοράς, η δήλωση θα υποβληθεί τη Δευτέρα 15/7/2024.

– Σήμερα, 10-7-2024, με ομόφωνη απόφαση σε έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, εγκρίθηκε η ως άνω απόφαση Δημάρχου.

Θα ήθελα επίσης να ενημερώσω ότι οι κατηγορίες είναι σοβαρότατες και προφανώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη, και μάλιστα, ακόμα και σήμερα Αξιωματικοί του Τμήματος Ειδικών Υποθέσεων της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, παρουσία Εισαγγελέα, συνέλεξαν έγγραφα, κλπ. από χώρους της Δ/νσης Δόμησης.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά και ξεκάθαρα ότι η δημοτική μας αρχή δεν θα ανεχθεί εγκληματικές και παραβατικές πρακτικές, που αμαυρώνουν την τιτάνια προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του Δήμου να ανταποκριθούν με πληρότητα στα καθήκοντά τους.

Καμία ανοχή σε συμπεριφορές που υπονομεύουν το έργο της δημοτικής αρχής για να βελτιώσουμε τη ζωή των Αθηναίων.

Μηδενική ανοχή στα κρούσματα διαφθοράς. Δηλώνουμε ότι θα λάβουμε κάθε μέτρο που απαιτείται για να τα αποτρέψουμε και να τα εξαλείψουμε, όπου και εάν υπάρχουν.

Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό, και γι’ αυτό, θέλω, σε αυτή την προσπάθεια, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί μας.

Τα επόμενα βήματά μας:

– Προχωράμε σε νέα Κανονιστική, σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ολοκληρωμένη, που αφορά τη λειτουργία και τους ελέγχους σε καταστήματα εστίασης, περίπτερα και ξενοδοχεία. Θα ξεκινήσει διάλογος με σκοπό να την έχουμε έτοιμη το αμέσως επόμενο διάστημα.

– Έχουμε καταθέσει εγγράφως πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών για τροποποίηση στον νόμο, για τις άδειες λειτουργίας καταστημάτων και κυρώσεις παραβατών.

– Αναπτύσσουμε αυτή τη στιγμή, ένα πληροφοριακό σύστημα που αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – κατά 75-80% είναι έτοιμο – και μία ειδική πλατφόρμα σε άμεση συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Προσόδων, για να βελτιώσουμε όλες τις διαδικασίες ελέγχου, και βεβαίως, να μπορέσουμε να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτητα σε όλες τις διαδικασίες.

Μαζί, θα προχωρήσουμε για να «καθαρίσει» η πόλη από παράνομες, εγκληματικές συμπεριφορές και ενέργειες. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, θα είμαστε μαζί με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς και τους εργαζομένους, για να ολοκληρώσουμε το έργο μας».

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 76χρονος σε τροχαίο στη δημοτική οδό Μονοσπίτων-Νάουσας Ημαθίας

Μπακογιάννης σε Δούκα: Μεταβιβάστε τις αρμοδιότητες σε έναν Αντιδήμαρχο μέχρι την εσωκομματική κάλπη

Σταϊκούρας: Οι σταθμοί ασφαλούς στάθμευσης φορτηγών συμβάλλουν στη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας