Έντονα επικριτικός ως προς την κυβέρνηση εμφανίστηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, στην ομιλία του ως επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Τώρα» στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στη Ρόδο. Ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «η κυβέρνηση δεν αντέχει την αποκέντρωση και δεν εμπιστεύεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» τα ομόφωνα ψηφίσματα και τις διεκδικήσεις των δήμων.

«Όσοι είμαστε σήμερα εδώ ακούμε τις αγωνίες και τις ανησυχίες των δημοτών μας και όλοι μας εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τη ζωή τους», είπε αρχικά ο κ. Δούκας και στη συνέχεια έκανε αναφορά στα όσα συνέβησαν στη Βαλένθια, που μπορεί να συμβούν πλέον και στη χώρα μας και μίλησε για τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις:

1

«Το ερώτημα είναι αυτές τις προκλήσεις πώς τις διαχειριζόμαστε και αν είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε. Στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης συμβαίνουν αξιοσημείωτα πράγματα. Το πρώτο είναι ότι ενώ είμαστε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέχουμε πάρα πολύ από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δείκτη Αποκέντρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 22η θέση ανάμεσα στα 27 μέλη, με τη χειρότερη επίδοση να είναι στη δημοσιονομική αποκέντρωση. Είμαστε σχεδόν στον πάτο».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Δούκας, «η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος τομέας που παραμένει με σκληρό μνημόνιο. Η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια κι εμείς εδώ παραμένουμε. Ο νόμος 3852 που καθορίζει τα έσοδά μας, παραμένει παγωμένος από τα χρόνια των μνημονίων. Ο ‘κόφτης’ παραμένει, οι προσλήψεις, και παραμένουμε υπό ασφυκτικό έλεγχο, όχι νομιμότητας αλλά σκοπιμότητας. Γι’ αυτό και πολλοί από εμάς καταλήγουμε να είμαστε διαδρομιστές στα υπουργεία για να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις κι αυτό βέβαια δεν είναι σύγκλιση με την Ευρώπη, αλλά είναι συνεχές και σταθερό άνοιγμα της ψαλίδας».

Αμέσως μετά ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Φοβάμαι πως αυτή η κυβέρνηση δεν αντέχει την αποκέντρωση. Δεν αντέχει την αποκέντρωση εξουσιών σε επίπεδα πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών. Ό,τι δεν ελέγχει το απορρίπτει. Βολεύεται μ’ ένα συγκεντρωτικό υδροκέφαλο αθηνοκεντρικό και αναποτελεσματικό κράτος, ενώ από την άλλη μεριά σ’ όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης κινούνται με μεγάλη ταχύτητα ακριβώς ανάποδα.

Στην Ελλάδα χρειάζεται να προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη για να υπερασπιστούμε τις πόλεις μας από καταστροφικές επιλογές, όπως η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική ρύθμιση, που φορτώνει τις πόλεις με τσιμέντο για να επιδοτεί ουσιαστικά τα σχέδια κάποιων μεγαλοεργολάβων. Χρειάζεται επίσης να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για το τέλος Ταφής Απορριμμάτων, που πάει από μήνα σε μήνα, για να καταλάβουμε αν θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους προϋπολογισμούς μας. Είναι πλέον φανερό, παρά τα ωραία περιτυλίγματα, ότι η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται την τοπική αυτοδιοίκηση και ότι διακατέχεται από αντιλήψεις ενός αναχρονιστικού κράτους-πατερούλη».

Αναφερόμενος στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε ο Χάρης Δούκας: «Υπήρξε η έκπληξη και η αμηχανία, γιατί παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον υπουργό. Είναι πολύ σοβαρά αυτά που παρουσιάστηκαν, μα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που συζητούσαμε οκτώ μήνες τώρα και κάναμε οκτώ προσυνεδριακούς διαλόγους. Με ποιόν αποφασίστηκαν αυτά;

Εμείς βάζουμε κάποια θέματα που τα λέμε υπαρξιακά, όπως είναι οι προσλήψεις, οι ΚΑΠ, τα απορρίμματα, το τέλος Ταφής, η ενέργεια, και ξαφνικά η συζήτηση είναι για ένα μπερδεμένο εκλογικό σύστημα πολλαπλών επιλογών. Εμείς εδώ δεν μαζευτήκαμε για να συζητήσουμε διαχειριστικού τύπου παρεμβάσεις, ούτε νέες εκλογικές διαδικασίες. Μαζευτήκαμε να μιλήσουμε για βασικές θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, θεσμικές και οικονομικές. Και αυτές περιμένουμε να ακούσουμε. Δεν άκουσα τίποτα για το πώς θα ενισχύσουμε την αυτονομία μας».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας τόνισε: «Ο Κώδικας Αυτοδιοίκησης να είναι ο σταθμός μιας μεγάλης μεταρρύθμισης που έχει ανάγκη η χώρα, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε και όχι να παίρνουμε ό,τι περισσεύει από το δήθεν επιτελικό κράτος και να μετεξελιχθούμε σε οργανισμούς που θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν έργα και πολιτικές για τα μεγάλα θέματα της εποχής μας και για τα οποία δεν άκουσα συγκεκριμένα πράγματα.

Το ζητούμενο δεν είναι όλοι εμείς οι δήμοι που μαζευτήκαμε εδώ να βολευτούμε με μικροδωράκια της τελευταίας στιγμής, σε μια ακρούλα του διοικητικού συστήματος ως φτωχοί συγγενείς. Νομίζω δεν πρέπει να συμβιβαστούμε σε αυτό, γιατί έτσι δεν θα είμαστε χρήσιμοι στους δημότες μας. Και είναι πολύ κρίσιμο το επόμενο διάστημα, γιατί σε λίγες ημέρες ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός».

Ο κ. Δούκας κατέληξε λέγοντας: «Τα ομόφωνα ψηφίσματά μας δεν είναι για να αισθανόμαστε εμείς καλά, ούτε για να εκτονώνουν δυσαρέσκειες και διαμαρτυρίες. Η ομοφωνία είναι η δύναμη της ενότητας για να διεκδικήσουμε αυτά που ομόφωνα ψηφίσαμε. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Καλούμε τους υπουργούς, έστω και στο ‘παρά πέντε’ να ακούσουν τις ομόφωνες αποφάσεις μας. Και το μήνυμα προς την κεντρική διοίκηση είναι σαφές και ισχυρό: Να εμπιστευτούν την αποκέντρωση στην πράξη, να εμπιστευτούν την Αυτοδιοίκηση στην πράξη και δεν μπορεί το συνέδριο να ολοκληρωθεί με τη σύνταξη ενός καταλόγου δίκαιων αιτημάτων, ούτε μπορεί να ολοκληρωθεί με ωραία λόγια και μ’ έναν ακόμη γύρο υποσχέσεων. Το συνέδριο πρέπει να ολοκληρωθεί με κόκκινη γραμμή, κι αυτή δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από τα ομόφωνα ψηφίσματά μας. Δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω. Αυτά περιμένουμε από την κυβέρνηση και αυτά θα υπερασπιστούμε. Οι ανάγκες εκεί έξω των πόλεων και των πολιτών δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από αυτά».

Από τη δική του μεριά, στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ως εκπρόσωπος της παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», έκανε λόγο για επανεκκίνηση, αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και στο ζήτημα της χρηματοδότησης και τόνισε χαρακτηριστικά: «Να γίνει πράξη η μεταρρύθμιση, η χώρα το έχει ανάγκη».

Τέλος, ο δήμαρχος Πατρέων και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Πελετίδης, επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα, τόνισε πως οι δήμοι δεν θα αναγκαστούν να πάρουν από τους πολίτες τα χρήματα που δικαιούνται και δεν τους τα δίνουν και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στον βασικό πυρήνα των αιτημάτων μας, γιατί είναι εντελώς άλλος ο προσανατολισμός της».

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Πάνε για “συνέδριο 1961”, στο οποίο θα είναι σύνεδροι και τα δέντρα

Φωκίων Καραβίας (Εurobank): Μέρισμα το 50% των κερδών του 2024

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις άδειες διεθνών οδικών εμπορευματικών μεταφορών της ΕΔΥΜ για το 2025