ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κλιματική κρίση είναι μια υπαρξιακή απειλή και η Ευρώπη ξεκίνησε με πολύ μεγάλη ταχύτητα να αναλαμβάνει πολιτικές για να πρωτοστατήσει και μάλιστα εν μέσω πανδημίας πήρε αποφάσεις για ένα πολύ μεγάλο πακέτο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και συνολικά μπήκε πρώτη, σε σχέση με άλλες ηπείρους, σε αυτόν τον σχεδιασμό.
Ωστόσο, για να είμαστε ειλικρινείς αυτή η πράσινη μετάβαση δεν έχει πετύχει και αυτό γιατί δεν έχει καταφέρει να είναι συμπεριληπτική και να μπορεί να αφορά όλο τον κόσμο αλλά δίνεται συνέχεια η αίσθηση ότι αφορά λίγες πολύ μεγάλες εταιρείες και λίγους προνομιούχους, και όχι συνολικά την κοινωνία και τους πολίτες,
τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, κατά την τοποθέτησή του στο πάνελ “Κλιματική κρίση και βιώσιμη ανάπτυξη. Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στη δίκαιη μετάβαση προς την πράσινη ατζέντα;” κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνει το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, αυτός είναι και ένας λόγος που αυξάνεται και ο λαϊκισμός και οι θεωρίες συνωμοσίας, ακριβώς πάνω σε αυτήν τη βάση ότι η πράσινη μετάβαση δεν είναι τόσο δίκαιη όσο θα έπρεπε.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δούκας σημείωσε ότι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε πάρα πολύ και να συζητάμε ανοιχτά και καθαρά για όλα τα ζητήματα, για να έχουμε την άποψή μας και να καταλήγουμε σε μια κοινή συνισταμένη. “Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα”,
υπογράμμισε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε ότι πρέπει να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί- “διότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μια “πλατφόρμα” αλλά πως θα δώσουμε λύσεις σε ένα πρόβλημα π.χ. στην Κυψέλη”.
Όπως είπε για παράδειγμα, συνεχίζουμε να κλείνουμε το μάτι στις εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και δεν λέμε ξεκάθαρα ότι η βασική αιτία της για την κλιματική κρίση η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι πλατφόρμες και η καύση των ορυκτών καυσίμων. Η λύση δε δεν μπορεί να είναι οι ίδιες οι πετρελαϊκές εταιρείες να φτιάχνουν τεράστια έργα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, να καταλαμβάνουν όλο τον ενεργειακό χώρο και οι πολίτες να είναι μπλεγμένοι στο χρώμα των τιμολογίων και να περιμένουν τις επιδοτήσεις για να τα βγάλουν πέρα.
Αυτό που θα έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αθηναίων είναι να υπάρχει ενεργειακή Δημοκρατία, οι πολίτες να είναι συμμέτοχοι στο νέο περιβάλλον, να μπορούν οι ίδιοι να παράξουν ενέργεια, όχι για κερδοφορία και κερδοσκοπία αλλά για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες και να έχουν μια άλλη προοπτική.
Άρα η προσέγγιση, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αθηναίων, πρέπει να είναι ανάποδη και η Ευρώπη πρέπει να δει αυτές τις μεταβάσεις ως μια ευκαιρία, όχι τεχνολογική, αλλά για την αλλαγή του μοντέλου της, ώστε να γίνει πιο συμπεριληπτικό και να βάλει τον πολίτη στο επίκεντρο. Διαφορετικά, όπως τόνισε, ενώ είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν αυτές οι μεταβάσεις, θα προχωρήσουν χωρίς τον κόσμο και οι προοδευτικές δυνάμεις θα χάνουν συνέχεια έδαφος.
Όπως είπε, για παράδειγμα, ως Δήμαρχος Αθηναίων θέλει να φτιάξει μια ενεργειακή κοινότητα αλλά δεν μπορεί καθώς δεν υπάρχει ενεργειακό χώρο, ώστε να το πράξει με στόχο να παράσχει φθηνό ρεύμα στα νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή υπάρχει χώρος που έχει δοθεί σε μεγάλες εταιρείες. Υπάρχει λοιπόν, όπως σημείωσε ο κ. Δούκας, ένα θέμα ισονομίας, επισημαίνοντας ότι στόχος πρέπει να είναι να μπορέσουμε να φτιάξουμε δίκτυα και συστήματα αποθήκευσης ώστε όλοι να είμαστε συμμέτοχοι -Δήμοι, αγρότες, πολίτες, μικρομεσαίοι- στην ενεργειακή μετάβαση.
Αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση της Αθήνας, ο Χάρης Δούκας σημείωσε ότι οι πόλεις στην Ελλάδα έχουν κουτσουρεμένες αρμοδιότες που δεν τους επιτρέπουν να αναλάβουν σημαντικές δράσεις, αν και πρόσθεσε ότι η Αθήνα προχωρά, όπως είπε, σε συγκεκριμένες δράσεις κόντρα σε συμφέροντα.
Όπως τόνισε οι πολιτικές για την ανθεκτικότητα είναι προοδευτικές πολιτικές, γιατί προκειμένου να είναι αποτελεσματικές, δίκαιες και συμπεριληπτικές πρέπει να είναι προοδευτικές, σημειώνοντας πως στην Αθήνα έχουμε αποδείξει ότι “συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στη βάση μιας συγκεκριμένης προοδευτικής ατζέντας”.
Παρότι όμως αυτές οι πολιτικές είναι προοδευτικές, όπως είπε, “είδαμε και στις ευρωεκλογές ότι οι προοδευτικές δυνάμεις υποχωρούν”.
“Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε ρεαλιστές και να εστιάσουμε σε δύο θέματα. Το πρώτο είναι να προσπαθήσουμε πάρα πολύ και να συζητάμε ανοιχτά και καθαρά για όλα τα θέματα, και να έχουμε την τις απόψεις και να καταλήγουμε σε μια κοινή συνισταμένη. Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα”, υπογράμμισε ο κ. Δούκας προσθέτοντας ότι δεύτερο ζητούμενο είναι “να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί- διότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μια “πλατφόρμα” αλλά πως θα δώσουμε λύσεις.
Διαβάστε επίσης:
Doppler: Στα «χέρια» του SMERemediumCap το 35%
ΕΔΔΑ: Καταδίκασε τη Ρωσία για τον νόμο της περί “ανεπιθύμητων οργανώσεων”
Νίκος Δένδιας: Στο υπ. Εθνικής Άμυνας η συνάντηση με τον Τιερί Μπρετόν – Τι θα συζητηθεί