• Πολιτική

    Χαράρι: Θα διάλεγα την Ελλάδα αντί των ΗΠΑ για να ηγηθεί της προσπάθειας εξόδου από την κρίση της πανδημίας – Το «ευχαριστώ» του Μητσοτάκη

    • NewsRoom

    Γιουβάλ Νώε Χαράρι, ιστορικός


    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Ισραηλινό ιστορικό και  συγγραφέα Γιουβάλ Χαράρι για την εγκωμιαστική αναφορά του στην Ελλάδα, κατά την συζήτησή του με τον Τζέιμς Κόρντεν στην εκπομπή «The Late Late Show with James Corden με τον Ελλάδα».

    Ο Χαράρι, σχολιάζοντας το ζήτημα του κορονοϊού, ρωτήθηκε από τον Κόρντεν για το πως αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις των κρατών την κατάσταση και το αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να σταθεί ως «ηγέτης του κόσμου» σε αυτή την κρίση. Ο Χαράρι απάντησε πως σε αντίθεση με προηγούμενες περιπτώσεις, όπως στην οικονομική κρίση του 2008 ή στην κρίση της έξαρσης Έμπολα, όπου οι ΗΠΑ είχαν εμφανιστεί στο προσκήνιο αναλαμβάνοντας τον ρόλο του «ηγέτη του κόσμου», σε αυτή την κρίση έχουν επιλέξει να λειτουργήσουν μόνο για τον εαυτό τους. Αντίθετα, υπάρχουν χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν κάνει σπουδαία δουλειά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέφερε, τονίζοντας πως αν έπρεπε να διαλέξει μεταξύ των ΗΠΑ ή της Ελλάδας για να ηγηθεί αυτή τη στιγμή της παγκόσμιας προσπάθειας θα διάλεγε σίγουρα τη δεύτερη.

    «Παραδοσιακά λέει ο Harari οι ΗΠΑ ήταν ο υπεύθυνος ενήλικας. Οπως στην επιδημία του Εμπολα η την διεθνή οικονομική κρίση του 2008, οι ΗΠΑ ανέλαβαν πρωτοβουλίες και μπήκαν μπροστά. Κατάφεραν έτσι να γίνουν οι ηγέτες της υφηλίου και να συγκεντρώσουν γύρω τους πολλές χώρες έτσι ώστε να αποτρέψουν τα χειρότερα. Τώρα οι ΗΠΑ ουσιαστικά παραιτήθηκαν από τον ρόλο τους σας διεθνής ηγέτης, λέγοντας δεν θέλω αυτή τη δουλειά, ενδιαφέρομαι μόνο για μένα, και όταν δει κανείς το αποτέλεσμα, το πώς ανταποκρίθηκαν δηλαδή οι ΗΠΑ στο εσωτερικό τους απέναντι στην πανδημία ίσως δεν είναι και πολύ κακό το ότι δεν ανέλαβαν ρόλο ηγέτη και δεν έχουν αυτή την ευθύνη για τον κόσμο όλο. Γιατί τα κάνουν χειρότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οχι μόνο σε σύγκριση με την Κίνα, αν κάνεις τη σύγκριση με τη Νότιο Κορέα, με την Νέα Ζηλανδία η ακόμα και με την Ελλάδα…Η Ελλάδα κάνει μια σπουδαία δουλειά στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, ποιος να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας για την επιδημία, ποιος θα εκπονήσει μια στρατηγική εξόδου, εγώ θα διάλεγα χωρίς αμφιβολία την Ελλάδα…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να ευχαριστήσει τον Ισραηλινό καθηγητή, γράφοντας στο Twitter.

    «Εκ μέρους του ελληνικού λαού θα ήθελα να ευχαριστήσω τον @harari_yuval για τα ευγενικά του λόγια. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όλοι θα έπρεπε να κάνουν θυσίες, αλλά είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι στον αγώνα κατά του COVID-19».

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε και το σχετικό βίντεο του ιστορικού και συγγραφέα.



    ΣΧΟΛΙΑ