«Η Ευρώπη έχει ιστορικό και ηθικό καθήκον να προστατεύσει τον δοκιμαζόμενο χριστιανικό πληθυσμό στην Συρία και συνολικά στην Μέση Ανατολή. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία και αναβλητικότητα. Η επέλαση των τζιχαντιστών απειλεί, χωρίς υπερβολή, να εξαφανίσει το χριστιανικό στοιχείο σε περιοχές που ο χριστιανισμός ήταν παρών από την εποχή των Αποστόλων» υπογράμμισε ένθερμα ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και βουλευτής της ΝΔ, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ και συμπρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τον διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη» συνέχισε ο κ. Χαρακόπουλος, «έχουν υποχρέωση να ακούσουν τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των τοπικών Εκκλησιών και να παρέμβουν με όσα διπλωματικά μέσα διαθέτουν, κυρίως σε όσους υποστηρίζουν τις ενέργειες των ισλαμιστών, για να μην συντελεστεί το απευκταίο σενάριο της εξόντωσης των χριστιανικών κοινοτήτων, καθώς μια τέτοια εξέλιξη δύσκολα θα μπορούσε εν συνεχεία να διορθωθεί. Την αγωνία μας αυτή, είχαμε την ευκαιρία να την μοιραστούμε σήμερα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος πέρα από την πλούσια πείρα του, κατέχει τη σημαντική θέση του συμπροέδρου της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τον διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο».

1

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ, εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι «είναι η πρώτη φορά που ορθόδοξος ευρωβουλευτής αναλαμβάνει αυτή τη θέση ευθύνης, και με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ τον φίλο Βαγγέλη, ευελπιστώντας ότι θα έχουμε ακόμη στενότερη συνεργασία με τις θεσμικές μας ιδιότητες. Τον ενημέρωσα επίσης, για τις συναντήσεις που είχαμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο με αφορμή την επέτειο, το 2025, των 1700 χρόνων από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας και μοιραστήκαμε μαζί του την ιδέα για τη διοργάνωση του χρόνου μιας εκδήλωσης στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, με αφορμή το κορυφαίο αυτό γεγονός στην ιστορία της Ευρώπης.

Βεβαίως, ανάμεσα στα θέματα που συζητήσαμε, ήταν και αυτό της ανάδειξης των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη, οι οποίες δυστυχώς έχουν αγνοηθεί από τα επίσημα κείμενα της Ε.Ε.. Παρουσίασα τις πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει για τον σκοπό αυτό, σε συνεργασία με κινήσεις από τη Δυτική Ευρώπη, και του επέδωσα την ‘Έκκληση της Θεσσαλονίκης για τις χριστιανικές αξίες στην Ευρώπη’, που συνυπογράψαμε τον περασμένο Μάιο με άλλες τρεις οργανώσεις, που εκπροσωπούν τον καθολικό και προτεσταντικό κόσμο».

Διαβάστε επίσης:

Χαλέπι: Ασφαλείς οι Έλληνες από τις επιθέσεις στην περιοχή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές

Μακρόν: Η γαλλική κυβέρνηση θα επιβιώσει από την πρόταση δυσπιστίας

Ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ: Διαψεύδει κατηγορίες για την αντιμετώπιση της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη