Οι κυοφορούμενες αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία της Επιτροπής εμπειρογνωμώνων, έρχονται ως φυσικό επακόλουθο της κυβερνητικής απόφασης να μην προχωρήσει η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, μετά την διαπίστωση ότι η εκστρατεία μέσω απειλών δεν αποδίδει τίποτα.

Υπό μία έννοια ισχύει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», είτε μας αρέσει, είτε όχι και αυτό τελικά θα κυριαρχήσει.

Η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες όμως αλλάζει τακτική, καθώς πλέον, είναι σαφές ότι οι αρνητές δεν πρόκειται να πεισθούν και δεν έχει κανένα νόημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός να παρακαλεί τους αντιεμβολιαστές, ούτε να τους απειλούν επιστήμονες καθημερινώς από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα.

Επιπλέον, είναι και οι προσδοκίες και οι επιθυμίες πολιτών, επαγγελματιών, εργαζομένων και επιχειρηματιών για ανάκαμψη, δουλειές, ευημερία και μια κάποια ηρεμία, οι οποίες είναι υψηλές, σε βαθμό πιεστικό και με κίνδυνο η διάψευσή τους να διαμορφώσει δυσάρεστες κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες.

Ποια μπορεί να είναι η πολιτική διαχείριση του ζητήματος από εδώ και στο εξής; Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για το θέμα;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση που επικράτησε μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι ότι τυχόν επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις – που θα έχουν και πολιτικό κόστος – και ενδεχομένως θα ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα που έχει διαμορφωθεί.

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι το βάρος της μάχης θα πρέπει να δοθεί σε όσους πολίτες εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις και φόβους για τον εμβολιασμό, αλλά δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα όσων θεωρούνται  αρνητές. Πρόκειται για μία ομάδα ετερόκλητων προσώπων και δυνάμεων, η οποία , κατά τις εκτιμήσεις, δεν ξεπερνά το 13% με 14% του πληθυσμού.

Πώς θα τους πείσουν; Με θετικά μηνύματα και τις παραλλαγές τους.  Όπως π.χ, για ποιον λόγο δεν είναι επικίνδυνα τα εμβόλια.

Από την επόμενη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ξεκινούν περιοδείες σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα (Κεντρική, Δυτική Μακεδονία, Έβρος) και την Πελοπόννησο.

Πέτσας και Θεμιστοκλέους θα έχουν επαφές με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. επιμελητήρια, εμπορικούς, ιατρικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς συλλόγους, εκπροσώπους της εκκλησίας κ.ά, από τους οποίους θα ζητήσουν να συνδράμουν την επιχείρηση «πειθούς» των ανεμβολίαστων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα πετύχει να αυξήσει τους εμβολιασμούς , ώστε, πριν μπει ο βαρύς χειμώνας να προσεγγίσει η χώρα το ποσοστό ανοσίας της αγέλης. Σε αυτό, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, θα βοηθήσει το γεγονός ότι τον χειμώνα οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κανέναν κλειστό χώρο ( εστιατόρια, καφέ, γήπεδα κ.ά).

Όπως και να εξελιχθεί η νέα επιχείρηση πάντως, το πρόβλημα της πανδημίας δυστυχώς θα παραμείνει, με ευθύνη των αρνητών – αντιεμβολιαστών και των υποστηρικτών τους.

Η ζωή των υπολοίπων όμως πρέπει να συνεχιστεί, έστω και με μάσκες, έστω και με εμπόδια.

Διαβάστε επίσης

Τι φοβάται ο Υπ. Υγείας – Tι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους αρνητές γονείς
Αλλάζει ρόλο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό – Έρχεται νέο 7μελές σχήμα