ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στον δρόμο των προκλήσεων επιμένει η Τουρκία βάζοντας το Oruc Reis να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τις 27 Αυγούστου.
Η παράνομη τουρκική Navtex είχε ισχύ μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Όμως, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει, ο Σταθμός της Αττάλειας έδωσε παράταση ακόμη τεσσάρων ημερών, με αποτέλεσμα το ερευνητικό πλοίο και ο στολίσκος που το συνοδεύει να συνεχίσουν να κινούνται στην περιοχή που ορίστηκε με την navtex της 10ης Αυγούστου.
Η νέα πρόκληση της Τουρκίας ερμηνεύεται ως άσκηση επιπλέον πίεσης στην Ελλάδα που από σήμερα ξεκινά την κοινοβουλευτική διαδικασία κύρωσης των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία.
Η 27η Αυγούστου αποτελεί μια κρίσιμη όσο και συμβολική ημερομηνία, καθώς το Βερολίνο ασκεί εδώ και ημέρες πιέσεις σε Αθήνα και Άγκυρα για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών στις 28 Αυγούστου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι διάλογος υπό το καθεστώς απειλών και εντάσεων σε θάλασσα, αέρα και στεριά δεν γίνεται να επανεκκινήσει. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα καθόταν στο τραπέζι του διαλόγου για την μία και μοναδική διαφορά που έχει με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Υπό αυτό το πρίσμα, και με δεδομένο ότι το Oruc Reis θα μπορεί να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τις 27 Αυγούστου, τα περιθώρια για βελτίωση του κλίματος, ώστε οι δύο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μόλις την επόμενη ημέρα, δεν είναι πολλά.
Ωστόσο, αυτή την στιγμή είναι δύσκολο να προεξοφλήσει κανείς τα γεγονότα και δεν αποκλείεται να μένει ένα παράθυρο ανοιχτό, στις λίγες ώρες που μεσολαβούν από την λήξη της navtex, για την επανάληψη της τριμερούς του Βερολίνου μεταξύ του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, της υπεύθυνης Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένης Σουρανή και του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ.
Ο επόμενος γύρος διευρευνητικών συνομιλιών, εάν ξεκινήσει, θα είναι ο 61ος. Από το 2002, όταν ξεκίνησαν, έχουν γίνει 60 συναντήσεις, οι οποίες διακόπηκαν το 2016.
Πάντως, αμέσως μετά την τουρκική κίνηση για παράταση της Navtex κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μονό που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».
Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις
Μετά τις εξελίξεις αυτές, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, με τον στόλο να είναι σε ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Εξάλλου, σήμερα αναμένονται τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για κοινή εκπαίδευση με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Ανάλογη κίνηση αναμένεται και από την Αίγυπτο.
Στο διπλωματικό πεδίο, για την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή, 27 και 28 Αυγούστου, έχει οριστεί το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οποίο θα συζητηθεί εκ νέου το πρόβλημα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως προβλέθηκε από το έκτακτο συμβούλιο που συνεκλήθη κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας στις 14 Αυγούστου.
Στην συνεδρίαση της 27ης και 28ης Αυγούστου οι εταίροι της Ελλάδας καλούνται να αποδείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, φέρνοντας προς συζήτηση τον κατάλογο των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας που έχουν ζητήσει Αθήνα και Λευκωσία.
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο κατάλογος καταρτίζεται και θα αποτελέσει αντικείμενο της συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Βερολίνο, στο τέλος του μήνα.
Ο κ. Δένδιας είχε επισημάνει πως στόχος είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της ΕΕ, αν χρειαστεί, που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.
Στην Αθήνα αναμένεται, εξάλλου, στις 25 Αυγούστου,ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, κατά την οποία θα συζητήσουν το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην σκιά της διαφωνίας που είχε αναδυθεί στην προηγούμενη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για την στάση απέναντι στην Τουρκία.
Παράλληλα, σήμερα εισάγονται προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία για τον καθορισμό των ΑΟΖ, με την προοπτική της κύρωσής τους από την Ολομέλεια την Τετάρτη 26 Αυγούστου.
Την συμφωνία έχει ήδη κυρώσει το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου.