Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Δημοφιλή στο Internet

Brexit: Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν το… χάος

LONDON, ENGLAND - APRIL 27: Prime Minister David Cameron wipes away some sweat as he speaks to business leaders on April 27, 2015 in London, England. Mr Cameron has started the fifth week of the general election campaign with a passionate speech in the heart of the City of London financial district. (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images)

Έμειναν μόλις πέντε βδομάδες για να ψηφίσει η Μεγάλη Βρετανία για το αν θα μείνει ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως οι δημοσκοπήσεις ακόμα αποτυγχάνουν στο να βρουν μια κοινή οδό για το πώς θα κινηθεί η κάλπη στις 23 Ιουνίου. Η τελευταία έρευνα της Guardian/ICM χρησιμοποίησε και το τηλέφωνο και το internet για να συλλέξει τα δεδομένα και η διαφορά στα αποτελέσματα ήταν τρομακτική.

Η τηλεφωνική έρευνα έδειξε προβάδισμα της τάξεως των 8 πόντων για την καμπάνια ‘Remain’ (47% > 39%), ενώ η διαδικτυακή έδειξε ότι 4% παραπάνω των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ του Brexit (47% > 43%).

Η τελευταία τηλεφωνική έρευνα της ORB έδειξε υπερβολικό προβάδισμα 15 πόντων υπέρ της εκστρατείας ‘Remain’ (55% > 40%) ενώ την ίδια στιγμή, η πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα της TNS παρουσίασε προβάδισμα 3 πόντων υπέρ του ‘Leave’ (41% > 38%).

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα παρουσιάζουν διαμετρικά αντίθετες πραγματικότητες σχετικά με το πώς κινείται η γνώμη των ψηφοφόρων. Αυτή η αντίθεση στα δεδομένα που συνέλεξε η ICM είναι εντελώς άκαμπτη, παρόλο και οι δυο δημοσκοπήσεις έλαβαν χώρα ταυτόχρονα.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Boris Johnson εκφωνεί λόγο στην εκστρατεία ‘Leave’ στο Manchester της Αγγλίας, στις 15 Απριλίου 2016

Οι πιο πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ένα μοτίβο που είναι ιδιαίτερα εμφανές και στις δημοσκοπήσεις της ICM που δημοσιεύτηκαν τον προηγούμενο μήνα. Η διαδικτυακή έρευνα που βγήκε τον Απρίλιο, έδειξε προβάδισμα 7 μονάδων για το ‘Remain’, όμως τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής της έρευνας παρουσίασαν μια μικρή κλίση υπέρ του ‘Leave’.

Είναι ξεκάθαρο ότι το μοντέλο που χρησιμοποιείται για τις δημοσκοπήσεις ασκεί μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων.

Πρακτικά όλο αυτό σημαίνει ότι το επερχόμενο δημοψήφισμα συνεχίζει να είναι ένα απρόβλεπτο πολιτικό γεγονός – πολύ πιο απρόβλεπτο από όσο το εκτιμάει ο πρωθυπουργός David Cameron. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, από τις αρχές του Μαΐου, η Δημοσκόπηση των Δημοσκοπήσεων της What UK Thinks έχει δείξει ότι οι εκστρατείες ‘Remain’ και ‘Leave’ δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο πάνελ που απαρτιζόταν από δημοσκόπους και ερευνητές δημοσιογράφους, ειπώθηκε ότι οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι δημοσκόποι εν αναμονή του δημοψηφίσματος του επόμενου μήνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλέψεις των τελικών δημοσκοπήσεων πολύ διαφορετικές από το πώς πραγματικά θα κινηθεί η κάλπη εκείνη την ημέρα.

Ο Peter Kellner, πρώην πρόεδρος της YouGov, της πιο εμβληματικής εταιρείας δημοσκοπήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε τότε στο κοινό: “Δεν είμαι καθόλου ήσυχος ότι η τελευταία συνολική δημοσκόπηση θα έχει διαφορά 2-3 μονάδων από αυτό που θα δείξει η κάλπη”.

Αν η πρόβλεψη του Kellner αποδειχτεί ακριβής, τότε αυτό θα σημαίνει ακόμα χειρότερα νέα για τους Βρετανούς δημοσκόπους, οι οποίοι βρέθηκαν στα κρύα του λουτρού τον περασμένο μήνα όταν προέβλεψαν ότι το αποτέλεσμα των Γενικών Εκλογών θα έβγαζε μια διαμελισμένη βουλή αντί για την πλειοψηφία των Συντηρητικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/vatheni-to-chasma-dnt-verolinou-gia-to-elliniko-chreos/45838

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/brexit-i-dimoskopi-anisichoun-gia-to-apotelesma/44193