Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα την προσωρινή εφαρμογή, από την 1η Ιανουαρίου, της συμφωνίας για την περίοδο μετά το Brexit.
Συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, εν αναμονή της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναμένεται στις αρχές του 2021.
«Οι πρεσβευτές (των 27) ενέκριναν ομόφωνα την προσωρινή εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2021 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο», έγραψε σε ένα τουίτ εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ.
Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών αναμένεται να εγκρίνουν και να υπογράψουν τη συμφωνία έως την Τρίτη στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε.
«Η Γερμανία μπορεί να αποδεχθεί τη διαπραγματευθείσα συμφωνία», επιβεβαίωσε η Ούλρικε Ντέμερ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου, γνωστοποιώντας τη «θετική αξιολόγηση» της συμφωνίας από το Βερολίνο.
Σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου
Μετά την επίσημη έγκριση των 27, το κείμενο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ έως την Πέμπτη προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.
Η εφαρμογή της συμφωνίας θα είναι προσωρινή μέχρι τότε, εν αναμονή της επικύρωσής της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: ο ευρωπαϊκός θεσμός, η έγκριση του οποίου είναι εκ των ων ουκ άνευ, μπορεί να οργανώσει μια έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας στα τέλη Φεβρουαρίου προκειμένου να ψηφίσει για το κείμενο αυτό.
Η συμφωνία προβλέπει μια προσωρινή εφαρμογή της έως τις 28 Φεβρουαρίου, εκτός αν αποφασιστεί άλλη καταληκτική ημερομηνία σε συμφωνία από τα δύο μέρη.
Οι ευρωβουλευτές αναρωτιόντουσαν σήμερα αν θα ήταν δυνατό να παραταθεί αυτή η προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας πέρα από τα τέλη Φεβρουαρίου ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να αναλύσουν το έγγραφο, που αριθμεί περίπου 1.200 σελίδες, σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή, έπειτα από μια συνεδρίαση των προέδρων των ομάδων του Κοινοβουλίου.
«Ο διάλογος συνεχίζεται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: γόνιμες ανταλλαγές το πρωί με τη διάσκεψη των προέδρων των ομάδων», έγραψε στο Twitter ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, ο οποίος παρενέβη στη συνεδρίαση, καθώς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί βουλευτές θα συνεδριάσουν αυτή την Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν τη συμφωνία — κάτι που προμηνύεται πως θα είναι μια τυπική διαδικασία δεδομένης της πλειοψηφίας που διαθέτει η συντηρητική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και της υποστήριξης της αντιπολίτευσης των Εργατικών.
Συμφωνία
Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία την Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου, έπειτα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις, σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit, επιτρέποντας την τελευταία στιγμή να αποφευχθεί μια «μη συμφωνία» δυνητικά καταστροφική για τις οικονομίες τους.
Η μεταβατική περίοδος, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τον Ιανουάριο του 2020, ολοκληρώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου με την έξοδο των Βρετανών από την ενιαία αγορά.
Με αυτή την οικονομική και εμπορική εταιρική σχέση η ΕΕ προσφέρει στους Βρετανούς πρόσβαση χωρίς τελωνειακούς δασμούς ή ποσοστώσεις στην αγορά της των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών, αλλά προβλέπει κυρώσεις και αποζημιώσεις σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων της στους τομείς κρατικής βοήθειας, περιβάλλοντος, εργατικού δικαίου και φορολογίας προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο ντάμπινγκ.
Διαβάστε επίσης:
Πώς προετοιμάστηκε η Ελλάδα για το Brexit
ΕΕ: Εξετάστηκε από τους εκπροσώπους των κρατών-μέλών η εμπορική συμφωνία με την Βρετανία (upd)