ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η συνάντηση σηματοδοτεί την επιθυμία των δύο ηγετών να αξιοποιήσουν τη χαλάρωση των εντάσεων που σημειώθηκε προς το τέλος του περασμένου έτους, όταν συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Έκτοτε έχουν προκύψει περισσότερα εμπόδια, όπως η τουρκική αντίθεση στα σχέδια της Ελλάδας για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο Πέλαγος, γεγονός που καταδεικνύει τις δυσκολίες στην υπερπήδηση των ιστορικών εδαφικών και θαλάσσιων διαφορών για τις έρευνες στον τομέα της ενέργειας.
Η απόφαση της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα για την µετατροπή της ιστορικής ορθόδοξης Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί προκάλεσε περαιτέρω αντιδράσεις. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το χαρακτήρισε «πρόκληση».
Ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσουν ζητήματα, όπως η θέση των θαλάσσιων συνόρων – σημαντικό για τον καθορισμό των δικαιωμάτων άντλησης φυσικού αερίου – και θα συζητήσουν πολιτικές λύσεις για το διαιρεμένο έθνος της Κύπρου, επισημαίνει το Bolomberg.
«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη φιλία μας επιλύοντας προβλήματα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή”. «Μπορούμε να μιλήσουμε για όλα τα θέματα με ανοιχτή καρδιά και να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης. Η αναβολή δεν λύνει τα προβλήματα».
Ο Ερντογάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είναι πιθανή μια συμφωνία για τον διαμοιρασμό των πόρων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία θα μπορούσε να προσφέρει ενέργεια στην Ελλάδα από το σχεδιαζόμενο πυρηνικό εργοστάσιο στη Μαύρη Θάλασσα ως διαπραγματευτικό χαρτί.
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύπλοκες και φορτισμένες με ιστορία και συναισθήματα», δήλωσε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Milliyet. «Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι η οπτική μας. Αντί να βλέπουμε έναν άλυτο γρίφο, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας».
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο διάλογος της Τουρκίας με την Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται τη στιγμή που η Άγκυρα επιδιώκει να αναθερμάνει την «παγωμένη» προσπάθειά της να ενταχθεί στο μπλοκ.
Τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εποπτεύει τις διαδικασίες ένταξης, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της προόδου στο Κυπριακό.
Η Τουρκία ελέγχει το βόρειο τρίτο του νησιού από το 1974, όταν παρενέβη για να προστατεύσει την μειονότητα των Τουρκοκυπρίων, επισημαίνει το Bloomberg. Η Δημοκρατία της Κύπρου, που είναι και αυτή μέλος της ΕΕ, διοικείται από ελληνοκυπριακή διοίκηση, προσθέτει.
«Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με το Κυπριακό ζήτημα», δήλωσε τότε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ως απάντηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Θα επανεξετάσουμε τον διάλογό μας με την ΕΕ στη βάση της αμοιβαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό, το επίπεδο και το εύρος των βημάτων της ΕΕ προς την Τουρκία».
Η Κύπρος υπογραμμίζει το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το αυτοανακηρυγμένο τουρκoκυπριακό κράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, όταν οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν ένα σχέδιο που υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για την ενοποίηση του νησιού.
Διαβάστε ακόμη:
Τουρκία: Σημαντική και σοβαρή ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεών μας η επίσκεψη Μητσοτάκη
Παύλος Μαρινάκης: Ο διάλογος με την Τουρκία δεν συνεπάγεται συμφωνία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ σήμερα Τρίτη
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds