ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να αναβάλει τις περικοπές των συντάξεων για τον Ιανουάριο, ενώ κυβέρνηση θα παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού τη Δευτέρα, κάτι το οποίο θα δείξει στην πράξη κατά πόσο η Ελλάδα έχει ξανακερδίσει την φορολογική της κυριαρχία μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο.
Ο Αλ. Τσίπρας έχει αναφέρει ότι μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που καθορίστηκαν από τη ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς τις προβλεπόμενες περικοπές των συντάξεων. Ωστόσο οι περικοπές στις συντάξεις συμφωνήθηκαν μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, και ορισμένοι πιστωτές τις θεωρούν ζωτική διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να δημιουργήσει την εντύπωση της υπαναχώρησης από τα συμφωνημένα μέτρα.
Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας, ποντάρει επίσης σε έναν λιγότερο αυστηρό προϋπολογισμό ώστε κερδίσει ψήφους.
Φορολογική πειθαρχία
Με αναλογία χρέους προς ΑΕΠ που προσεγγίζει το 180%, οι όποιες υποσχέσεις περιορίζονται από τη δέσμευση να υπάρχει πλεόνασμα του προϋπολογισμού κατά 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, σημειώνει το Bloomberg.
«Ο προϋπολογισμός θα κινείται σε δημοσιονομική τροχιά κάτω από πολλά διαφορετικά σενάρια, τόσο με όσο και χωρίς τις περικοπές των συντάξεων», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Bloomberg ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. «Κάθε σενάριο θα εκπληρώνει τον στόχο των πλεονασμάτων», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Ωστόσο, το σχέδιο εγείρει την προοπτική μιας σύγκρουσης με τους πιστωτές και τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται τα φορολογικά «δώρα».
Καθώς η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει το μέτωπο της Ιταλίας και του Brexit, οι Ευρωπαίοι ίσως θελήσουν να αποφύγουν έναν ακόμη αγώνα και να συμφωνήσουν στην αναβολή των περικοπών των συντάξεων, σύμφωνα με τον Γεώργιο Παγουλάτο, καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Αλλά οι αγορές είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα καθώς είναι πολύ πιο απαιτητικές και λιγότερο επιεικείς», τόνισε ο κ. Παγουλάτος.
Ο Κυριάκου Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι οι πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις θα μείωναν τις αποδόσεις ελληνικών ομολόγων και προσελκύοντας τους επενδυτές.
«Στην επόμενη φάση της οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας οι αγορές θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο», δήλωσε στο Bloomberg η Δανάη Κυριακοπούλου, Επικεφαλής Οικονομολόγος & Υπεύθυνη Έρευνας στο think tank OMFIF. «Η ύπαρξη μιας κυβέρνησης που θεωρείται πιο φιλική προς τις αγορές θα δημιουργήσει μια πιο ελκυστική πρόταση», σημειώνει η κ. Κυριακοπούλου.