ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αψήφησε απλώς τους δημοσκόπους με τη συντριπτική του εκλογική νίκη στην Ελλάδα την Κυριακή. Κατάφερε επίσης να ξεφύγει από τους “περιορισμούς” που του είχε θέσει ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει σε άρθρου του το bloomberg.
Οι επενδυτές προεξοφλούν μια ξεκάθαρη νίκη για τον 55χρονο Έλληνα πρωθυπουργό στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 25 Ιουνίου, η οποία θα του δώσει την απόλυτη πλειοψηφία και την σαφή εντολή να συνεχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει το δημοσίευμα.
Με αυτόν τον τρόπο, ο Μητσοτάκης νίκησε τον αριστερό αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή, αλλά παράλληλα ξεπέρασε την ισχυρή εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015.
Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την Ελλάδα κοντά στην έξοδο της από το ευρώ και ένα χρόνο αργότερα άλλαξε το εκλογικό νόμο για να αποτρέψει κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία να επιτύχουν μια αυτοδυναμία για σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκτινάχθηκε σε υψηλό σχεδόν δεκαετίας, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας υποχώρησε κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,877%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, το οποίο υπογράμμισε την αποσύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ένα άλλο αδύναμο σημείο κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ της προηγούμενης δεκαετίας.
Ο Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι η απλή αναλογική που θα ωθούσε τα κόμματα να προχωρήσουν σε συνασπισμούς και συνεργασίες είναι «πιο δημοκρατική». Ωστόσο, με το 41% των ψήφων στη ΝΔ και την «ψαλίδα» 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε πως ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει μια καθαρή αυτοδυναμία και δεν ενδιαφέρεται για μία συμφωνία.
«Οι νέες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό», είπε τη Δευτέρα, προβάλλοντας την 25η Ιουνίου ως πιθανή ημερομηνία.
Οι εκλογές της Κυριακής ήταν οι πρώτες και μοναδικές που διεξήχθησαν με το σύστημα που εισήγαγε ο Τσίπρας, το οποίο ουσιαστικά σήμαινε ότι ένας υποψήφιος χρειαζόταν περίπου το 48% των ψήφων για να σχηματίσει πλειοψηφία.
Στη δεύτερη ψηφοφορία θα δοθεί μπόνους έως και 50 εδρών στον νικητή, μειώνοντας το όριο για την πλειοψηφία στο 38% περίπου υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Η προοπτική να διεκδικήσει ο Μητσοτάκης ισχυρή εντολή για τη δεύτερη θητεία του, διαφοροποιεί την Ελλάδα από τους περισσότερους γείτονές της, αναφέρει το άρθρο.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες ηγείται ενός συνασπισμού μειοψηφίας που εξαρτάται από ad hoc συμμαχίες για την ψήφιση νομοσχεδίων.
Η Μελόνι χρειαζόταν έναν τρικομματικό συνασπισμό για να διεκδικήσει την εξουσία στην Ιταλία.
Ακόμη και στη Γερμανία, όπου οι συνασπισμοί κομμάτων αποτελούν μέρος του πολιτικού ιστού, ο Όλαφ Σολτς ηγείται της πρώτης τρικομματικής κυβέρνησης εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.
«Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη», είπε ο Μητσοτάκης αμέσως μετά τη νίκη του την Κυριακή.
Οι ψηφοφόροι της Ελλάδας εστίασαν ιδιαίτερα στον οικονομικό μετασχηματισμό της χώρας, η οποία είδε το ΑΕΠ της να ανακάμπτει σχεδόν στα επίπεδα που βρισκόταν όταν χάσαμε την ικανότητα να αποπληρώνουμε το χρέος το 2010. Η ανεργία μειώθηκε περισσότερο από το μισό μετά το ρεκόρ του 28%, ενώ οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Οι εκλογές δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν αυτό να συνεχιστεί.
Θέλουν μια κυβέρνηση που μπορεί να τηρήσει τη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία που είχε ακολουθήσει η Ελλάδα πριν από την πανδημία και να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται πλήρως τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβάλλουν στην τόνωση της ανάπτυξης.
Και αυτό σημαίνει πλειοψηφία για τον Μητσοτάκη.
Διαβάστε ακόμη:
LeSoir για εκλογές: «Ένα χαστούκι για την αριστερά, μια νίκη για τη δεξιά»
Bloomberg για Ελλάδα: Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπεισε τους ψηφοφόρους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάνος Καμμένος: Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθω στην ελληνική πολιτική σκηνή
- Απώλεια έφερε στον Α . Λοβέρδο η στήριξη της υποψηφιότητας Τασούλα για την Προεδρία – Ο Παπαθεοδώρου αποχώρησε από τους «Δημοκράτες»
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεπέρασε τα 1,3 εκατομμύρια επιβατών τον Δεκέμβριο, μέσα σε ένα μήνα λειτουργίας
- Πώς να γλιτώσετε τους φόρους από ανείσπρακτα ενοίκια