Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατατρόπωσε την αντιπολίτευση στις εκλογές της Κυριακής, λαμβάνοντας μια ηχηρή εντολή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και διαβεβαιώνοντας τις αγορές ότι θα είναι σε θέση να εφαρμόσει φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές, αναφέρει το Bloomberg.

Η Νέα Δημοκρατία πήρε το 40,6% των ψήφων, ή 158 μέλη στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να σχηματίσει μια μονοκομματική κυβέρνηση χωρίς τη βοήθεια άλλων κομμάτων.

1

Οι αγορές σημείωσαν ράλι με την προοπτική μιας ακόμη τετραετούς θητείας του Μητσοτάκη, ο οποίος είχε κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας του τις επόμενες κινήσεις στην οικονομία.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο άνω του 36% φέτος και η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων είναι περίπου 3,6%, η χαμηλότερη των τελευταίων περίπου 10 μηνών.

«Ο λαός μας έδωσε μια ασφαλή πλειοψηφία», είπε ο Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής. «Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα».

Greek Stocks Perform Better Than Regional Peers | Greek equities post one of best returns this year on IG status bets, economy
Οι ελληνικές μετοχές αποδίδουν καλύτερα από τις αντίστοιχες της περιοχής

Ο Μητσοτάκης θα ορκιστεί τη Δευτέρα πρωθυπουργός, οπότε και θα ορίσει αμέσως νέο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προγραμματιστεί για τις 29-30 Ιουνίου.

Οικονομικός μετασχηματισμός

Όπως επισημαίνει το bloomberg, o επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας “έτρεξε” τον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, με το  Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας να ανακάμπτει σχεδόν στο σημείο που βρισκόταν όταν η Ελλάδα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010.

Η ανεργία μειώθηκε περισσότερο από το μισό από το υψηλό του 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες να του δώσουν ισχυρή πλειοψηφία για να μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Δεσμεύτηκε να αυξήσει τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και να τονώσει την οικονομία για να βοηθήσει στην αύξηση των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Υποσχέθηκε επίσης να αναβαθμίσει σημαντικά το σύστημα υγείας και να επιταχύνει τις διαδικασίες για την διεξαγωγή των δικαστικών υποθέσεων.

Το νέο κοινοβούλιο θα αποτελείται από οκτώ κόμματα, συμπεριλαμβανομένων τριών ακροδεξιών ομάδων, όπως οι Σπαρτιάτες — ένα εθνικιστικό κόμμα που υποστηρίζεται από ένα από τα κορυφαία στελέχη του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται τώρα στη φυλακή.

«Τα περιθωριακά κόμματα θα έχουν μια πλατφόρμα από την οποία θα μεταδίδουν το λαϊκιστικό τους μήνυμα και θα προσπαθούν να διαταράξουν την ατζέντα της κυβέρνησης», έγραψε σε σημείωμα ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο.

«Τα ακροδεξιά κόμματα πιθανότατα θα εκμεταλλευτούν πολιτικά τοξικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, η σχέση με την Τουρκία, οι αμβλώσεις, ο ρόλος της θρησκείας στην εκπαίδευση, οι ρωσικές κυρώσεις για να προσπαθήσουν να στριμώξουν την κυβέρνηση».

Η πρώτη πρόκληση

Η πρώτη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση θα είναι να βελτιώσει την αξιολόγηση του δημοσίου χρέους της χώρας από την «junk», την οποία έλαβε η Ελλάδα πριν από 13 χρόνια, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι οίκοι αξιολόγησης, έχουν προγραμματίσει να επικαιροποιήσουν τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία της Ελλάδας κατά το β’ εξάμηνο του έτους, με εταιρείες όπως η Fitch Ratings και η Standard & Poors να τοποθετούν τώρα τη χώρα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Greece’s Road to Recovery | The economy is almost back to where it was before the debt crisis
Ο δρόμος της Ελλάδας προς την ανάκαμψη/Η οικονομία έχει επιστρέψει σχεδόν εκεί που ήταν πριν από την κρίση χρέους

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αξιοποιήσει η χώρα τις τεράστιες δυνατότητές της, να αυξήσει τις επενδύσεις και να υπεραποδώσει στην ευρωζώνη όσον αφορά την ανάπτυξη, αποφεύγοντας επίσης τις εξωτερικές ανισορροπίες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, Τάσος Αναστασάτος ενόψει των εκλογών. «Αυτές θα εξασφαλίσουν επίσης ότι η χώρα θα ανέβει γρήγορα υψηλότερα» στην κλίμακα πιστοληπτικής ικανότητας, πρόσθεσε.

Ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει επίσης να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω του σοκ στις τιμές της ενέργειας, έφτασε στο 9,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5,5% το προηγούμενο έτος.

Προτεραιότητα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Είπε επίσης ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ήταν μία από τις προτεραιότητες της νέας του κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στο In.gr ότι οι Έλληνες δηλώνουν εισοδήματα ύψους 80 δισ. ευρώ (87,1 δισ. δολάρια), παρόλο που η κατανάλωση ήταν 140 δισ. ευρώ με τις καταθέσεις να αυξάνονται ταυτόχρονα.

«Δεν είναι μόνο θέμα φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά και θέμα καλού σχεδιασμού του προϋπολογισμού και του τρόπου λειτουργίας του κράτους», είπε σε συνέντευξή της η Μαρία Γκαβουνέλη, Γενική Διευθύντρια του think tank Eliamep με έδρα την Αθήνα.

Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά την επόμενη τετραετία του στα 950 ευρώ το μήνα από 780 ευρώ. Το 2010 πριν από την κρίση χρέους της χώρας, ήταν 740 ευρώ.

Είπε επίσης ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα θα φτάσει τα 1.500 ευρώ από κάτι λιγότερο από 1.200 ευρώ μέχρι το τέλος της θητείας του, καθώς θα συνεχίσει την προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων στη χώρα, οι οποίες θα φέρουν καλύτερες και πιο καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που έχει επωφεληθεί περισσότερο από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατίθενται μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει συσταθεί για να βοηθήσει τα μέλη της ΕΕ να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Many Parties | Three out of eight parties in the new Greek parliament are far-right

Διαβάστε ακόμη:

Bloomberg: Σαρωτική η νίκη του Μητσοτάκη – Το στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας

Εκλογές 2023: Ποιοι έχασαν την έδρα τους στη Βουλή ενώ είχαν εκλεγεί τον Μάιο

Εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι 300 της νέας Βουλής – Ποιοι μένουν εκτός