Η Ελλάδα σχεδιάζει να διευκολύνει τους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, χορηγώντας τους προσωρινή βίζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως αναφέρει, η πρωτοβουλία, η οποία θα επαναφέρει μια παρελθοντική διαδικασία, ενδέχεται να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη.

1

Μάλιστα, το δημοσίευμα υποστηρίζει, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την απόφαση της Αθήνας να χορηγήσει αυτή την προσωρινή βίζα.

«Υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση με την Κομισιόν, η οποία πηγαίνει πολύ καλά», δήλωσε για το θέμα ο υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας Δημήτρης Καιρίδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τη Δευτέρα.

«Δεν είναι θέμα συμφωνίας με την Τουρκία. Είναι απόφασή μας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί ανήκουμε στη ζώνη Σένγκεν», τόνισε ο υπουργός.

«Σε μια προσπάθεια περαιτέρω ελέγχου των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, οι γειτονικές χώρες συμφώνησαν επίσης να διορίσουν έναν Έλληνα αξιωματούχο της ακτοφυλακής στη Σμύρνη της Τουρκίας και έναν Τούρκο αξιωματούχο στο ελληνικό νησί της Λέσβου», είπε επίσης ο κ. Καιρίδης.

Παρελθόν οι εντάσεις

Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, θα δώσει ώθηση στον τουριστικό τομέα στα ελληνικά νησιά και θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών.

«Δείχνει επίσης», υπογραμμίζει, «ότι η Τουρκία και η Ελλάδα σταδιακά αφήνουν πίσω τους την περίοδο της αυξημένης έντασης που τους έφερε κοντά σε εμπόλεμη κατάσταση το 2020».

Σημειώνει περαιτέρω ότι οι σχέσεις μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ερντογάν έχουν εκτονωθεί από τον Ιούλιο, καθώς οι δύο τους συναντήθηκαν δύο φορές και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια πιο ήρεμη σχέση, παρά τις διαφορές που έχουν σε μια σειρά σημαντικά ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Κατά τη συνάντησή τους τον Ιούλιο δε, συμφώνησαν να αναβιώσουν το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Το Συμβούλιο – για το οποίο επισκέπτεται την Αθήνα ο Ερντογάν – το οποίο περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων μεταξύ υπουργών, είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων στις τουρκοελληνικές σχέσεις.

Ξεκίνησε το 2010, αλλά η τελευταία του συνεδρία ήταν το 2016», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Νότης Μηταράκης: Θετική η Κομισιόν

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ο Βουλευτής Χίου και πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ανέφερε σε ανάρτησή του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της Βουλής με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά ότι: «Θετική αναμένεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα της Ελλάδος για το πιλοτικό πρόγραμμα Visa για Τούρκους επισκέπτες».

Μπορέλ: Να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα οι δυνατότητες διευκόλυνσης για συγκεκριμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών

Ακόμη, πριν από λίγες ημέρες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ παρουσιάζοντας την έκθεση για την αξιολόγηση και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, σημείωσε ότι: «η ΕΕ επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Τουρκία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως το εμπόριο, η μετανάστευση, η συνδεσιμότητα, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση και η ενέργεια».

Σχετικά με τις διαδικασίες θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες ο Μπορέλ είπε ότι η Επιτροπή προτείνει να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα οι δυνατότητες διευκόλυνσης για συγκεκριμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών όταν υποβάλλουν αίτηση για βίζα στην ΕΕ (π.χ. επιχειρηματίες, φοιτητές, Τούρκοι πολίτες με μέλη οικογένειας στην ΕΕ κ.λπ.). Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την πλήρη χρήση των ευελιξιών του Κώδικα Θεωρήσεων για να επιτραπεί η έκδοση θεωρήσεων πολλαπλής εισόδου με μακρά ισχύ.

Διαβάστε επίσης: 

Συνέντευξη Ερντογάν: «Φίλε Κυριάκο, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε – Στη διεθνή δικαιοσύνη για όλα τα προβλήματα»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έμφαση στην αμοιβαία επωφελή θετική ατζέντα  στην συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν

Ευρωβαρόμετρο: 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα ωφελήθηκε από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση