• Πολιτική

    Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει δάνεια διάσωσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ

    • Bloomberg
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει δάνεια συνολικού ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Πρόκειται για την τρίτη φορά που η χώρα προχωράει σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων, που αφορούν το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το 2010 και αυτή τη φορά το ποσό αντιστοιχεί σε δόσεις τριών ετών.

    «Η αγορά μας πίστεψε»

    «Πραγματικά κάναμε πολλά από τότε που επανεκλεγήκαμε» πέρυσι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τετάρτη στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Αθήνα. «Όσον αφορά τις συναλλαγές στην αγορά, μάλλον ξεπέρασαν τις προσδοκίες».

    Η κίνηση αυτή, η οποία αφορά αποπληρωμές δανείων από το 2026 έως το 2028, είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.

    Παρόλο που η κυβέρνηση μείωσε τον στόχο ανάπτυξης για το 2024 σε 2,5% από προηγούμενη εκτίμηση για 2,9%, η χώρα σημειώνει επιδόσεις πολύ υψηλότερες από τη μέση πρόβλεψη ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η αγορά έδειξε ότι πιστεύει στον μακροπρόθεσμο στόχο μας και επίσης πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερή και εδώ για να μείνει πολύ καιρό», πρόσθεσε.

    Υπό τη ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πέτυχε μία νέα πρωθυπουργική θητεία πέρυσι, η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, έχει όμως ακόμα πολλή δουλειά, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Το χρέος εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αν και αναμένεται να μειωθεί στο 152,7% του ΑΕΠ φέτος από το υψηλό 207% το 2020.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι το καθαρό χρέος της χώρας μειώθηκε σε ονομαστικούς όρους το 2023, όχι μόνο ως ποσοστό της παραγωγής, και εκτίμησε ότι «πιθανότατα θα μειωθεί και φέτος».

    Μέρος των κεφαλαίων για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων θα προέλθει από το ταμειακό απόθεμα της χώρας, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους ως «μαξιλάρι». Τώρα που η εποχή της διάσωσης έχει τελειώσει, η Αθήνα έχει πρόσβαση στις αγορές χρέους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει 5 δισ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια για την πρόωρη αποπληρωμή.

    Ιδιωτικοποιήσεις

    Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύεται το θετικό μομέντουμ και έχει προχωρήσει με τις πρωτοβουλίες ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνει το Bloomberg. Από τον Οκτώβριο, το κράτος έχει πουλήσει πλήρως τις συμμετοχές του σε τρεις μεγάλες τράπεζες και τώρα ετοιμάζεται να πουλήσει το σύνολο ή μέρος του εναπομείναντος μεριδίου του στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

    Το κράτος εξακολουθεί να κατέχει ένα 18% στην Εθνική Τράπεζα και θα κάνουμε κάτι «το φθινόπωρο, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε επίσης τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή των τελευταίων δεκαετιών, με την εισαγωγή μειοψηφικού μεριδίου στη Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

    Τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα και ο όμιλος Λάτση πούλησαν συνδυαστικά το 11% του μετοχικού κεφαλαίου της Helleniq Energy Holdings έναντι 235,3 εκατ. ευρώ με τον κ.  Μητσοτάκη να αναφέρει ότι δεν υπάρχουν «άμεσα σχέδια» για περαιτέρω πωλήσεις στην εταιρεία.

    Εκμεταλλευόμενη την ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία Covid-19, η Ελλάδα ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο μια διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στο Λαύριο. Κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στα δημοφιλή κυκλαδίτικα νησιά, το λιμάνι είναι κατάλληλο για τουριστική ανάπτυξη με τη λειτουργία τερματικού σταθμού κρουαζιέρας και μαρίνας για σκάφη αναψυχής. Οκτώ όμιλοι υπέβαλαν ενδιαφέρον τον Μάιο για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

    Όσον αφορά τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ελλάδας, τη ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το 34% των μετοχών της. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ανάκαμψη της εταιρείας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg: Κρίσιμος παίκτης ισχύος στην ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ανασχηματισμός: Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν – Ολα τα σενάρια για τους νέους υπουργούς και τη «σφαγή» υφυπουργών

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Με την ίδια σύνθεση το Υπουργικό της Παρασκευής – Θα κάνω διορθωτικές κινήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ