Μπορεί οι εκλογές της 21ης Μαΐου στην Ελλάδα, να μην μονοπωλούν τις συζητήσεις παγκοσμίως, ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο εάν η χώρα θα καταφέρει να αποφύγει ένα νέο «πολιτικό δράμα» και να διατηρήσει την ανοδική της τροχιά στον τομέα της οικονομίας, προκειμένου να προσελκύσει τους επενδυτές που αναζητούν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η πρόκληση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς πλησιάζει η ώρα της κρίσης από τον ελληνικό λαό την Κυριακή, είναι να πείσει αρκετούς Έλληνες ότι δεν μένουν πίσω σε αυτό το ταξίδι της μετάβασης που αποκαλεί «από την παλιά Ελλάδα στη νέα».

1

Σε καλό δρόμο, αλλά με “κόστος”

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η ανάκαμψη της οικονομίας έχει τοποθετήσει την Ελλάδα σε καλό δρόμο για να βελτιώσει την επενδυτική της θέση μετά από 13 χρόνια.

Το ΑΕΠ βρίσκεται ακριβώς εκεί που ήταν πριν την κρίση του 2010, η ανεργία μειώθηκε περισσότερο από το μισό, ενώ οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί. Εντούτοις, το κόστος αυτής της ανάκαμψης εξακολουθεί να βαραίνει ένα εκλογικό σώμα που εκτός του ότι δεν απολαμβάνει το ευ ζην, αγωνίζεται και για το ζην.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού και το αυξημένο κόστος ζωής που οφείλεται στον πληθωρισμό και οδηγεί στους δυσβάστακτους λογαριασμούς τροφίμων και ενέργειας, αποτυπώνεται στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, των οποίων το εισόδημα είχε ήδη συμπιεστεί από τα χρόνια της λιτότητας που επιλέχτηκε, προκειμένου η Ελλάδα να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

«Το κυριότερο από τη σκοπιά ενός ξένου θα ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα ξανά έρθει σε κρίση», δηλώνει ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην Αθήνα.  «Με άλλα λόγια, ότι θα καταφέρει να κάνει δύο πράγματα: να εξυπηρετήσει κανονικά το εξωτερικό της χρέος και ότι θα διατηρήσει αρκετά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης», συμπληρώνει.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και βρίσκεται υπό το βάρος του φρικτού δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά και το σκάνδαλο των υποκλοπών, τα οποία συνέβησαν στη δική του «βάρδια», έχει σχέδιο για την επόμενη φάση μετασχηματισμού της Ελλάδας. Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει ότι είναι γιος του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε διατελέσει επίσης πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το 2022, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το χρέος της ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η αναλογία χρέους της όμως, παραμένει υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ευρωζώνη, ενώ, υπογραμμίζει ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, προκειμένου  να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος.

Υπενθυμίζει ακόμη και τις εκτιμήσεις της Eurostat, η οποία  αναφέρει ότι η οικονομία αναμένεται να φτάσει τα 223 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, περίπου όσο ήταν το 2010.

Ωστόσο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ύψους 21.200 ευρώ είναι περίπου 29% χαμηλότερα από ό,τι στην Τσεχία, μια χώρα με παρόμοιο μέγεθος πληθυσμού στο λιγότερο εύπορο πρώην Ανατολικό Μπλοκ της Ευρώπης. Πριν από την κρίση, η Ελλάδα ήταν περίπου 37% υψηλότερα από την Τσεχία.

Στην Αττική θα κριθούν όλα

Σύμφωνα με το Bloomberg, η περιοχή της Αττικής θα βγάλει την επόμενη κυβέρνηση. Όπως υποστηρίζει, ανάμεσα στους πολίτες με τους οποίους συνομίλησε το πρακτορείο, το ζήτημα των μισθών είναι πρώτη προτεραιότητα, ενώ σε αυτά, έχουν επικεντρωθεί τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το μήνα στην τετραετία, από 780 ευρώ, ενώ ο αντίπαλός του έχει δεσμευτεί για 880 ευρώ τις πρώτες 50 ημέρες στην εξουσία. Υπενθυμίζεται ότι το 2010, πριν την κρίση, ήταν 740 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αυτό που ζητά το εκλογικό σώμα, είναι ένα μονοπάτι προς ένα βιοτικό επίπεδο που να ταιριάζει τουλάχιστον με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης: 

Στην προεκλογική αρένα και το στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας

Μπούλαρντ (Fed): Υψηλότερα επιτόκια ως «ασφάλεια» έναντι του πληθωρισμού

Πάρτι στο Twitter με τη «βόμβα» Κατρούγκαλου – Δείτε βίντεο-παρωδία