ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Το αν η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα θα κριθεί στις εκλογές της Κυριακής, όπου οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να επαναλάβει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Μαΐου, που αυτή τη φορά πιθανότατα θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που δίνει έως και 50 έδρες μπόνους έδρες στο πρώτο κόμμα.
Εάν δεν καταφέρει να πετύχει τη νίκη, τότε τα κόμματα θα χρειαστεί να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Αλλά αυτό το σενάριο φαίνεται και πάλι αδύνατο, επειδή όλοι οι πολιτικοί ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους.
Η Ελλάδα δείχνει να αναπτύσσεται περισσότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης φέτος, αλλά οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θετική τροχιά της οικονομίας. Η διεξαγωγή τρίτης συνεχόμενης ψηφοφορίας παραμένει μια πιθανότητα, έστω και χαμηλή, επισημαίνει το Bloomberg.
Δημοσκοπήσεις
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροδεξιό κόμμα του Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία, πιθανότατα θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ακόμα κι αν περισσότερα κόμματα περάσουν το όριο του 3% που απαιτείται για να μπουν στο κοινοβούλιο.
Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να υπολείπεται των 151 εδρών ή να κερδίσει λίγο περισσότερες από αυτές – πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνησή του δεν θα είναι τόσο σταθερή όσο θα ήθελαν οι αγορές.
Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του, επίσης, πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να έρχεται δεύτερο με περίπου 20% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσικοπήσεις, ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ αναμένεται να είναι τρίτο.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρείται τέταρτο και η ακροδεξιά Ελληνική Λύση θα επιστρέψει στο κοινοβούλιο.
Η διαφορά με το αποτέλεσμα του Μαΐου είναι ότι αυτή τη φορά δύο ακόμη κόμματα – το αριστερό Πλεύση Ελευθερίας και το ακροδεξιό, θρησκευτικό κόμμα ΝΙΚΗ – φαίνεται επίσης να εκλέγονται οδηγώντας σε επτακομματική βουλή.
Το καταστροφικό σενάριο
Εάν ο Μητσοτάκης δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και οι πολιτικοί ηγέτες εξακολουθούν να αρνούνται να συνεργαστούν, τότε θα χρειαστούν τρίτες εκλογές σε περίπου ένα μήνα από τώρα, αναφέρει το Bloomberg.
Αυτό θα αντιστρέψει τη θετική δυναμική των ελληνικών μετοχών, των ομολόγων και της οικονομίας που ακολούθησε μετά από την ψηφοφορία του Μαΐου.
Η πολιτική αστάθεια μπορεί να επιστρέψει καθώς οι αγορές θα δουν ότι το να έχουν μια νέα και σταθερή κυβέρνηση δεν είναι τόσο εύκολο όσο αναμενόταν.
Οικονομία
Η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2023, υψηλότερο από ό,τι προέβλεπε προηγουμένως και πάνω από τον μέσο όρο.
Αν και το χρέος μπορεί να έχει αυξηθεί ως απόλυτος αριθμός, έχει μειωθεί σημαντικά ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και φαίνεται να μειώνεται περαιτέρω.
Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται καλύτερα από εκείνα άλλων μελών της ευρωζώνης που ανήκουν ήδη στην ομάδα επενδυτικής βαθμίδας.
Η ανεργία μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλή, ενώ η χώρα εξακολουθεί να παρουσιάζει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ και ακόμη υψηλότερα το 2023 και τα επόμενα χρόνια, που θα βοηθήσουν στην εξυπηρέτηση του κόστους του χρέους.
Επενδυτική βαθμίδα
Λαμβάνοντας υπόψη τις καλές επιδόσεις της οικονομίας, οι εταιρείες αξιολόγησης είναι έτοιμες να δώσουν στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα που έχασε πριν από 13 χρόνια, όταν ξεκίνησαν τα μνημόνια.
Ο πολιτικός κίνδυνος φαίνεται πλέον να είναι το βασικό εμπόδιο σε μια τέτοια απόφαση. Οι αγορές, οι αναλυτές και οι εταιρείες αξιολόγησης θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση που θα έχει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων και τη δημοσιονομική πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει.
Η Fitch Ratings επιβεβαίωσε πρόσφατα την αξιολόγηση και τις προοπτικές της Ελλάδας, που είναι μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από τη ζώνη επενδυτικής βαθμίδας της εταιρείας αξιολόγησης.
Η S&P Global Ratings και η DBRS Morningstar έχουν αξιολογήσει επίσης την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Moody’s τρία βήματα μακριά από την πολυπόθητη αξιολόγηση.
Διαβάστε ακόμη:
Αγώνας δρόμου 100 ημερών για την επενδυτική βαθμίδα – Οι προγραμματικές και τα 4 κρίσιμα ραντεβού
Axia Research: Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να κερδίσει με άνεση τις εκλογές
Εκλογές 2023