ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η οικονομία παραμένει προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα καθώς η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για έξοδο από το μνημόνιο. Την ίδια στιγμή όμως κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, το ονοματολογικό της πΓΔΜ και τις επερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με το Bloomberg.
Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να αποδεσμευτεί από τα προγράμματα οικονομικής διάσωσης, ο 43χρονος πρωθυπουργός της βρίσκεται αντιμέτωπος με προκλήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, επισημαίνει το πρακτορείο. Στο εσωτερικό έχει να αντιμετωπίσει την προετοιμασία της μεταμνημονιακής οικονομικής ζωής και τις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης, καθώς και τις έριδες με συμμάχους και αντιπάλους. Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία και την περιφερειακή αστάθεια που προκαλεί η διαμάχη για την ονομασία της πΓΔΜ.
Από την ικανότητα του κ. Τσίπρα να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα μέσα από τους σκοπέλους αυτούς μπορεί να εξαρτηθεί πόσο σταθερή θα είναι η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή τα επόμενα έτη, υποστηρίζουν κάποιοι ειδικοί, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθούν με ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
«Το χειρότερο πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα, για την κυβέρνηση, αλλά και για την Ελλάδα είναι η τουρκική προκλητικότητα», σύμφωνα με τον κ. Αριστείδη Χατζή, καθηγητή Νομικής και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει το Bloomberg. «Η μειούμενη αμερικανική επιρροή στην περιοχή είναι ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης και το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο», σημειώνει, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα δεν αποτελεί πρωταρχικό θέμα για την Τουρκία, αλλά μέρος του συνολικού σχεδίου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εδραίωση της ηγεμονίας του στην περιοχή.
Οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αυξήθηκαν τον Μάρτιο μετά τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές της Αδριανούπολης μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα έχει ζητήσει την επιστροφή τους, ενώ τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία έχουν καταδικάσει και άλλοι αρχηγοί ευρωπαϊκών χωρών. Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση 8 Τούρκων στρατιωτών που φέρονται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.
Αν και «η πιθανότητα εσκεμμένης κλιμάκωσης είναι σχετικά χαμηλή», υπάρχει αυξημένη ανησυχία για ατύχημα, σύμφωνα με τον κ. Θάνο Ντόκο, γενικό διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ. Όπως σημείωσε, τα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη πάντα επιχειρούσαν κοντά, όμως οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στερηθεί έμπειρους αξιωματούχους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ενώ η συρρικνούμενη επιρροή των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα καθιστούν λιγότερο βέβαιη την εξωτερική διαμεσολάβηση στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο περιστατικό.
Η στάση της Ελλάδας εμποδίζει επίσης την πρωτοβουλία των δυτικών δυνάμεων να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη Ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια, καθώς οι προκαταρκτικές συζητήσεις για ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ εμποδίζονται από την Αθήνα λόγω του ζητήματος της ονομασίας της χώρας.
Οι χειρισμοί των θεμάτων της Τουρκίας και της πΓΔΜ από τον πρωθυπουργό έχουν προκαλέσει τις επικρίσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τη συγκυβέρνηση, με τον υπουργό Άμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ κ. Πάνο Καμμένο να επιμένει πως το κόμμα του δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε συμφωνία περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».
Οι όποιες προστριβές στην εσωτερική στήριξη θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κ.Τσίπρα εν όψει των εθνικών εκλογών που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος, κάτι που αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας την ώρα που η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Οι πολιτικές αβεβαιότητες συμπίπτουν με ερωτήματα από το οικονομικό μέτωπο, καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Μετά από οκτώ χρόνια και τρεις διασώσεις, η Ελλάδα και οι πιστωτές της από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσουν αν η χώρα θα χρειαστεί κάποιου είδους μεταμνημονιακού προγράμματος.
Αν και ο κ. Τσίπρας επιμένει πως η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης πριν το eurogroup του Ιουλίου σε συνδυασμό με κάποια μορφή ελάφρυνσης χρέους, θα επιτρέψουν μια «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο, οι επικριτές δεν είναι τόσο σίγουροι πως αυτό θα έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα.
«Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο λάθος να παίξει από πολύ νωρίς το «χαρτί» της «καθαρής εξόδου», παρά την έλλειψη σχεδίου για την οικονομία της Ελλάδας στην μεταμνημονιακή περίοδο», σχολίασε ο κ. Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επαφές Τσίπρα με εκπροσώπους των 9 fund managers
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνος Σκουρλέτης: «Η οικονομία βελτιώνεται αδιαμφισβήτητα»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με το «βλέμμα» στην Ουάσιγκτον οι αποφάσεις για την ελάφρυνση χρέους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike