ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Όχι» στην έναρξη της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το 2020 είπε η Γαλλία, η οποία έκανε πράξη τις διαφωνίες που είχε εκφράσει εδώ και μέρες ως προς το συγκεκριμένο θέμα.
Στη συνεδρίαση των υπουργών Γενικών Υποθέσεων, το Παρίσι απέρριψε το σχέδιο για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες το 2020. Με τη Γαλλία συντάχθηκε και η Ολλανδία, που συμμερίζεται τις ανησυχίες για την πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
Το θέμα πάντως παραπέμπεται στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, όπου όμως οι ηγέτες θα συζητήσουν γενικότερα για το θέμα.
Η Γαλλία είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την πρόοδο των δύο κρατών. Μάλιστα, επέλεξε να μπλοκάρει τη διαδικασία παρά την προειδοποίηση της Γερμανίας ότι με την κίνηση αυτή μπορεί να διακυβευθεί η πολιτική σταθερότητα στα Βαλκάνια. Με την στάση της Γαλλίας πάντως φαίνεται πως συντάσσεται και η Ολλανδία, που συμμερίζεται τις ανησυχίες για την πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
Η πλειοψηφία των κρατών-μελών φέρεται να επιθυμεί την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο αυτές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, τόσο για να επιβραβευτούν οι προσπάθειες τους όσο και για να μειωθεί η ολοένα και ισχυρότερη επιρροή που ασκούν στις χώρες της περιοχής η Ρωσία και η Τουρκία. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αρκετά άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ κρύβονται πίσω από από τη στάση του Μακρόν, καθώς ανεπισήμως υφίστανται αρκετές επιφυλάξεις για τις δύο αυτές χώρες.
Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, η φινλανδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προσπαθεί να αποσυνδέσει την ένταξη της Αλβανίας από αυτή των Σκοπίων, με σκοπό να υπάρξει συμφωνία έστω για μια από τις δύο αυτές χώρες, κάτι ωστόσο το οποίο και πάλι απορρίπτει σε πρώτη φάση η Γαλλία.
Τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Ροθ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε σήμερα σε θέση να ικανοποιήσουμε τις υποσχέσεις που επανειλημμένα έχουμε δώσει σχετικά με της διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία».