Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

BBC: Η Κύπρος γεφυρώνει το χάσμα

Ïé óõíïìéëßåò ãéá ôï Êõðñéáêü åðáíáñ÷ßæïõí ôçí ÐáñáóêåõÞ, 15 ÌáÀïõ áíáêïßíùóå ï Åéäéêüò Óýìâïõëïò ôïõ Ãà `Åóðåí Ìðáñè Åúíôå ìåôÜ ôï äåßðíï ìå ôïí Ðñüåäñï ÁíáóôáóéÜäç êáé ôïí ÌïõóôáöÜ Áêéíôæß óôï ËÞäñá ÐÜëáò , Ëåõêùóßá 11 ÌáÀïõ 2015. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Σε μία περίοδο όπου η Ευρώπη “υψώνει” τείχη προστασίας λόγω της προσφυγικής κρίσης, αρχίζει να διαφαίνεται μία ελπίδα για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που ταλανίζει εδώ και χρόνια, ένα τμήμα της ηπείρου που μέχρι πρότινος φάνταζε ανεπίλυτο.

Σύμφωνα με το BBC, μετά από δεκαετίες διαίρεσης, η Κύπρος βρίσκεται πολύ κοντά στην πολιτική λύση συγκεντρώνοντας τους Τουρκοκύπριους στο βορρά και τους Έλληνες της Κύπρου στον νότο μέσα στο 2016.

Οι δύο πλευρές έχουν επικεφαλής πολιτικούς που είναι υπέρ της λύσης στην κατεύθυνση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. Καταλύτη στις διαπραγματεύσεις αποτέλεσε η εκλογή του Τούρκου προέδρου, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δεσμεύτηκε να μεσολαβήσει σε μία ειρηνευτική συμφωνία με τον νότο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο προέδρων ξεκίνησαν τον περασμένο Mάϊο, με θετική προσέγγιση προς την επίλυση του κυπριακού. Μάλιστα ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε σε ομιλία του πως «ζητούμενο είναι η διευθέτηση βάσει του οράματος της πλειοψηφίας των Κυπρίων, και η Κύπρος να γίνει ένα νησί ειρηνικής συνύπαρξης και ανοχής βάσει των αρχών της Ε.Ε.».

Τις εντατικές διαπραγματεύσεις θα ακολουθήσουν δημοψηφίσματα και στις δύο πλευρές, ωστόσο παραμένουν ανοιχτά φλέγοντα ζητήματα, όπως το περιουσιακό, η ασφάλεια και το εδαφικό. “Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία, αλλά για να επιτευχθεί το “ναι” και στις δύο πλευρές είναι το ίδιο δύσκολο με την επίτευξη συμφωνίας”, τονίζει ο Faustmann.