ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα διπλό κοινό μήνυμα έστειλαν σήμερα κατά τη διάρκεια εγκαινίων πάρκου στην Κωνσταντινούπολη, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, υπό το βάρος της χθεσινής πρόκλησης των τουρκικών αρχών να μην επιτρέψουν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα να αποβιβαστεί στη Σμύρνη, όπου θα προήδρευε στην Ευρωμεσογειακή διάσκεψη ARLEM.
Το κοινό μήνυμα αφορούσε την ενδυνάμωση της συνεργασίας και αλληλεγγύης των λαών που θα λειτουργεί ως ανάχωμα στην επιθετικότητα και τον κυνικό εθνικισμό.
Στην ομιλία του, ο Κώστας Μπακογιάννης, σημείωσε, ότι είναι εύκολο να γκρεμίζεις, αλλά δύσκολο να χτίζεις, επισημαίνοντας ότι οι πόλεις μπορούν να λειτουργούν ως πρέσβεις των κοινών αξιών, της πραγματικότητας των πολιτών και της ισχύος των λαών: «Το απαιτούν και οι ταραχώδεις καιροί που βιώνουμε. Στις πολλαπλές και αλλεπάλληλες κρίσεις, η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι η απομάκρυνση και η αποξένωση. Αλλά η αλληλεπίδραση και η αλληλεγγύη.[…] Αυτή είναι η απάντησή μας και σε εκείνους που εργαλειοποιούν τις εθνικές μας ευαισθησίες. Ας μάς ακούσουν από εδώ. Ας μάς ακούσουν από την Κωνσταντινούπολη. Από το σταυροδρόμι των πολιτισμών. Έλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι, Βόσνιοι, Κροάτες και τόσοι άλλοι που δεν μπόρεσαν να είναι κοντά μας σήμερα. Ενώνουμε τώρα εδώ τις φωνές μας και στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα: Όχι στον μυωπικό πολιτικό οπορτουνισμό. Όχι στο κυνικό εθνικισμό. Όχι στην επιθετικότητα και την πολεμοκαπηλεία. Αυτά που μάς ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μάς χωρίζουν».
Οι δύο δήμαρχοι -που τα τελευταία χρόνια έχουν χτίσει μια ισχυρή “γέφυρα” συνεργασίας για να ενδυναμωθεί η ελληνοτουρκική φιλία, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο- αναφέρθηκαν στον σημαντικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση της ειρήνης και της αλληλεγγύης, τονίζοντας πως οι δήμοι αποτελούν τον πλησιέστερο δημοκρατικό θεσμό προς την κοινωνία.
Αναφορικά με το χθεσινό επεισόδιο με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στη Σμύρνη, ο κ Μπακογιάννης δήλωσε με έμφαση: «Αναίτιες και ανούσιες προκλήσεις, όπως η χθεσινή εις βάρους του φίλου και συναδέλφου αυτοδιοικητικού Περιφερειάρχη Μακεδονίας, είναι λυπηρές. Όμως, ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας. Και ας κολυμπάμε ενάντια στο ρεύμα. Έτσι, θα χαρώ πολύ να ανταποδώσω, εντός του έτους, την επίσκεψη του φίλου Δημάρχου Σμύρνης στην Αθήνα, που αναγκαστικά τώρα αναβάλλω, μαζί με τον Εκρέμ Ιμάμογλου»,ενώ πρόσθεσε : «Σήμερα, επιλέγουμε να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Όχι εκείνο του φόβου, του εξτρεμισμού και της διχόνοιας, αλλά της ελπίδας, της μετριοπάθειας και της ενότητας. Βαδίζουμε στο μονοπάτι που χάραξαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όταν το 1934, μετά από χρόνια βίας και αιματοχυσίας, ο Βενιζέλος πρότεινε να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Ατατούρκ. Επιλέγουμε την ειρήνη και τη φιλία. Συνειδητά. Ξεκάθαρα».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης επέλεξε να σχολιάσει το χθεσινό συμβάν με έναν ιδιαίτερο τρόπο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό που στεναχώρησε τον αγαπητό μου φίλο Κώστα, στεναχώρησε κι εμένα». «Ο αξιότιμος προσκεκλημένος μας, ο οποίος ήρθε για ένα πρόγραμμα που διοργάνωσε ο δήμαρχος της Σμύρνης, κ. Τουντς Σογιέρ, δυστυχώς, από μία παρεξήγηση κι ένα τεχνικό πρόβλημα, που είχε ως αποτέλεσμα να μην του δοθεί άδεια (εισόδου) μάς στενοχώρησε κι εμάς. Ελπίζω οι προθέσεις, που κρύβονται πίσω από αυτό το περιστατικό και σκοπό έχουν να χαλάσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να μην προβούν και σε διαφορετικά βήματα. Η χθεσινή μεταχείριση προς τον κ. Τζιτζικώστα είναι απαράδεκτη. Ελπίζω οι αρχές και των δύο χωρών να μην επιτρέψουν να ξανασυμβούν τέτοια ζητήματα. Επειδή υπάρχει ανάγκη για φιλία, αδελφοσύνη και συνεργασία και στις δύο όχθες του Αιγαίου. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για ειρήνη στο Αιγαίο».
Η παρουσία και δημόσια ομιλία του δημάρχου Αθηναίων για πρώτη φορά σε ανοιχτό δημόσιο χώρο στην Κωνσταντινούπολη, προκάλεσε θερμή ανταπόκριση από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι επικρότησαν με τη στάση τους το κεντρικό μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη για την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών ανάμεσα στους δύο λαούς.
«Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτή την υπέροχη και μοναδική πόλη, της οποίας η πλούσια και ένδοξη ιστορία κάνει τις καρδιές πολλών σε όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως εμάς τους Ελλήνων, να χτυπάνε λίγο πιο γρήγορα. […] Εμείς οι δήμαρχοι αγωνιζόμαστε για πόλεις πιο ανοιχτές, πιο πράσινες, πιο φιλικές, πιο δίκαιες, πιο ανθρώπινες. […] Δεν είναι, όμως, αυτό άλλο ένα πάρκο, όπως δεν είναι αυτή άλλη μια τελετή εγκαινίων. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα γύρω από το δέντρο της αδελφοσύνης, που είναι σύμβολο της φιλίας και της αλληλεγγύης των πόλεων των Βαλκανίων», τόνισε.
Στα εγκαίνια του Πάρκου, συμμετείχαν και οι δήμαρχοι από τις πόλεις Πούλα της Κροατίας, Σαράγεβο και Λάκτασι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σόφια, Πλόβντιβ, Σβίλενγκραντ και Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας.
Διαβάστε επίσης:
Τζιτζικώστας: Αστειότητες όσα λένε οι Τούρκοι για την απαγόρευση εισόδου μου στη χώρα
ΝΔ -ΠΑΣΟΚ φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο τη τουρκική πρόκληση με τον Α. Τζιτζικώστα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας