ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της τις «μαύρες μέρες» της πανδημίας, παρουσιάζοντας ένα αναπτυξιακό momentum που αναμένεται να συνεχιστεί δυναμικά τα επόμενα χρόνια, ξεπερνώντας μάλιστα κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό επισημαίνουν στο τελευταίο report τους, με τίτλο «Γερανοί κάτω από τον ήλιο» (Cranes under the sun), για την ελληνική οικονομία οι αναλυτές της AXIA Ventures, προβλέποντας συγκεκριμένα ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα «τρέξει» με ρυθμό τουλάχιστον 13%, σωρευτικά, την περίοδο 2021-2022, ξεπερνώντας εύκολα την υποχώρηση του ΑΕΠ (9%) που προκάλεσε η πανδημία το 2020. Για τη δε περίοδο 2023-2030, η ανάπτυξη (GAGR) αναμένεται να διαμορφωθεί σε 6,2%.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, όλοι οι απαραίτητοι καταλύτες για να πάρει ώθηση η οικονομία είναι πλέον στη θέση τους, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση στη χώρα, το 2010. Και το σημαντικό, όπως επισημαίνουν, είναι ότι τους καταλύτες αυτούς δεν μπορούν να τους επηρεάσουν σημαντικά οι ευρύτερες συνθήκες στην αγορά.
Τι θα φέρει την ανάπτυξη
Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν την ανάπτυξη είναι, όπως επισημαίνεται:
- οι μεταρρυθμίσεις (οι οποίες σήμερα υλοποιούνται όπως θα έπρεπε, ενώ αναμένονται και πρόσθετες)
- η δημοσιονομική στήριξη (που έχει βοηθήσει στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και, το σημαντικότερο, στο να γίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές με τον εξορθολογισμό του φορολογικού πλαισίου, ενώ τα αναμενόμενα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν τις αλλαγές αυτές)
- η αυξημένη ρευστότητα (από το Ταμείο Ανάκαμψης, το κράτος, τις ελληνικές τράπεζες και τις κεφαλαιαγορές)
- η νοοτροπία της κοινωνίας και των επιχειρήσεων που είναι πλέον ανοικτή στην αλλαγή και έτοιμη για προσαρμογές.
Στα παραπάνω, οι αναλυτές προσθέτουν ακόμη το χαμηλό πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα (σ.σ.: στην έκθεση σημειώνεται ότι, με βάση τις έρευνες κοινής γνώμης που πραγματοποιούν οι αναλυτές της AXIA φαίνεται πως στις επόμενες εκλογές θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του κυβερνώντος κόμματος, της ΝΔ).
Οι προαναφερθείσες δυνάμεις, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, κάνουν ευκολότερο για την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειές της να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας, στοχεύοντας σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της αύξησης των επενδύσεων και με την οικονομία να επικεντρώνεται σε κλάδους υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, παράλληλα με την προαγωγή της καινοτομίας.
Πρωτοφανείς επενδύσεις
Η ραγδαία βελτίωση των προοπτικών της χώρας ωθεί ήδη τις επενδύσεις σε επίπεδα που δεν είχε ξαναδεί η Ελλάδα, αυξάνοντας τις αξίες, επισημαίνουν οι αναλυτές, προσθέτοντας πως τα σημάδια που παίρνουν από την αγορά είναι πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί.
Χρηματιστήριο και κορυφαίες επιλογές
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της AXIA, κατά την άποψή τους η δραστηριότητα ρεκόρ στην πραγματική οικονομία δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη πλήρως στο χρηματιστήριο, κάτι που οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι επενδυτές ήθελαν να δουν πιο σίγουρες ενδείξεις για τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης και εν μέρει επειδή οι σημαντικές επενδύσεις στις οποίες προχωρούν οι επιχειρήσεις (μετά από χρόνια που «έπαιζαν άμυνα») δεν έχουν φανεί ακόμη πλήρως στις οικονομικές καταστάσεις τους.
Η ανάπτυξη, όμως, έρχεται και το P/E της ελληνικής αγοράς δείχνει ευνοϊκό (P/E 10,4x για το επόμενο 12μηνο) έναντι των ομοειδών της, όντας σημαντικά χαμηλότερο από εκείνα των δεικτών MSCI Emerging Markets (12,4x) και STOXX Europe (16,1x).
Οι αναλυτές τάσσονται σαφώς υπέρ του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, αφού, όπως υπογραμμίζουν, παρουσιάζει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για όσους θέλουν να επωφεληθούν από τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες, σημειώνουν, έχουν αναδιαρθρώσει σε μεγάλο βαθμό τους ισολογισμούς τους, με τον όγκο των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE) να μειώνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022, ενώ βελτιώνονται οι κεφαλαιακοί δείκτες τους. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της βασικής δραστηριότητάς τους.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι τράπεζες θα μπορέσουν να επικεντρωθούν στην αύξηση των εσόδων μέσα από την αύξηση των δανείων και των προμηθειών, ενώ θα συνεχίσουν να βελτιστοποιούν την κοστολογική βάση τους, ενώ θα συνεχίσει να μειώνεται σημαντικά το κόστος κινδύνου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, εάν το 2022 πάει καλά, θα ανοίξει ο δρόμος και για την καταβολή μερισμάτων το 2023.
Οι αναλυτές της AXIA δίνουν σύσταση αγοράς (buy) για όλες τις τράπεζες, με τις τιμές στόχους να διαμορφώνονται ως εξής:
-
-
- Alpha Bank 1,80 ευρώ ανά μετοχή,
- Eurobank 1,50 ευρώ ανά μετοχή,
- Εθνική Τράπεζα 6 ευρώ ανά μετοχή,
- Τράπεζα Πειραιώς 2,15 ευρώ ανά μετοχή.
-
Σε ό,τι αφορά τις μη τραπεζικές μετοχές, παρότι οι αναλυτές αναμένουν μια πιο συγχρονισμένη κίνηση φέτος από τις ελληνικές μετοχές, θεωρούν πως ορισμένες μετοχές παρουσιάζουν ένα πολύ ελκυστικό επενδυτικό story και εάν οι μακροοικονομικές συνθήκες είναι θετικές θα μπορέσουν να δώσουν ισχυρές επιδόσεις.
Οι κορυφαίες επιλογές των αναλυτών της AXIA για το 2022 -και αυτές για τις οποίες είναι περισσότερο σίγουροι, όπως αναφέρουν- είναι η Mytilineos (Buy με τιμή στόχο 23,10 ευρώ), η οποία πιάνει τις τάσεις της πράσινης μετάβασης ενώ βρίσκεται στο σωστό κομμάτι του κύκλου για τη βασική της δραστηριότητα, και η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 (Buy με τιμή στόχο 19,10 ευρώ) ως καθαρό play στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με πρόσθετη αξία από το ώριμο pipeline έργων και τη σπανιότητα που παρουσιάζει ως «παίκτης».
Οι αναλυτές ξεχωρίζουν άλλα τρία ονόματα που θεωρούν ότι υπό ευνοϊκές συνθήκες για τους αντίστοιχους κλάδους δραστηριότητας θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν σημαντικά:
-
-
- την Aegean Airlines (Buy με τιμή στόχο 7,50 ευρώ ανά μετοχή) που είναι σε θέση να αξιοποιήσει πλήρως την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού,
- τη Motor Oil (Buy με τιμή στόχο 17,20 ευρώ ανά μετοχή), μια εταιρεία διύλισης με υψηλή παραγωγή ταμειακών ροών, η οποία ενισχύει παράλληλα και τα κέρδη από τις εκτός διύλισης δραστηριότητες
- τη Fourlis (Buy με τιμή στόχο 7,10 ευρώ ανά μετοχή), μια εταιρεία σε καλή θέση για να αξιοποιήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με την παρουσία που έχει σε διαφορετικούς τομείς της λιανικής.
-
Εκλογές
Αναφερόμενοι στο πολιτικό ρίσκο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι μετά το καλοκαίρι του 2022, η Ελλάδα μπαίνει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να παραμένει ακλόνητος στη θέση του ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης (Ιούλιο του 2023). Αναφέρουν όμως ότι, ως έχουν τα πράγματα, θεωρούν ότι το λογικό είναι να περιμένει κανείς πως εκλογές θα προκηρυχθούν άνοιξη-αρχές καλοκαιριού του 2023 και όχι νωρίτερα (με την επισήμανση, ωστόσο, ότι αυτό θα γίνει όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες για την κυβέρνηση).
Παρότι, όπως αναφέρουν, το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει αδιαμφισβήτητο (παρά την όποια φυσική φθορά), υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις επόμενες εκλογές που επηρεάζουν την «ορατότητα». Μεταξύ αυτών είναι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, καθώς και η ανανεωμένη δυναμική του ΚΙΝΑΛ που αποτελεί μεν πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα μπορούσε επίσης να πάρει ψηφοφόρους και από τη ΝΔ.
Ως προς τον χρόνο των εκλογών, ιστορικά, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, στη συντριπτική πλειοψηφία τους εκλογές στην Ελλάδα γίνονται α) είτε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, β) είτε Μάρτιο-Απρίλιο, γ) είτε Ιούνιο-Ιούλιο.
Καθώς θεωρούν ότι οι πιθανότητες να γίνουν πρόωρες εκλογές φέτος την άνοιξη ή το καλοκαίρι είναι ελάχιστες (και λόγω της υγειονομικής κρίσης), οι αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότερες περίοδοι είναι το ερχόμενο φθινόπωρο ή άνοιξη-καλοκαίρι του 2023.
Τονίζουν ακόμη ότι το πιθανότερο είναι οι επόμενες εκλογές να γίνουν σε δύο φάσεις (δύο κάλπες με έναν μήνα διαφορά η μία από την άλλη), κάτι που θα ληφθεί υπόψη για να αποφασιστεί ο χρόνος προκήρυξής τους.
Ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής με τον οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές καθιστά, όπως σημειώνουν, εξαιρετικά δύσκολη την εκλογή μονοκομματικής κυβέρνησης εξαρχής, αφού θα πρέπει να εκλεγεί με ποσοστό πάνω από 46%-47%. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και, αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, θα χρειαστεί νέος γύρος εκλογών, το νωρίτερο μέσα σε τρεις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, με τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης. Οι δεύτερες εκλογές γίνονται με διαφορετικό εκλογικό νόμο, που ψηφίστηκε το 2020 από τη ΝΔ και προβλέπει μπόνους έως 50 έδρες για το πρώτο κόμμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης. Σε αυτή τη φάση, ο κρίσιμος αριθμός είναι το 38%.