Στη δημιουργία επί πλέον οκτώ Διεπαγγελματικών Οργανώσεων εντός του 2024 που θα προστεθούν στις υπάρχουσες οκτώ, στοχεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης στο «Delphi Economic Forum 2024», στο πάνελ που είχε οργανώσει η «ΔιαΝΕΟσις» με θέμα « Ξεκλείδωμα δυνατοτήτων, αντιμετώπιση προκλήσεων: ευρήματα έρευνας για τον Πρωτογενής τομέας».

Ο υπουργός έλαβε ξεκάθαρη θέση υπέρ της λειτουργίας των συνεργατικών σχημάτων σε υγιή βάση και σημείωσε ότι χθες σε μακρά σύσκεψη που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘΕΑΣ, συμφωνήθηκε η σύσταση Επιτροπής η οποία σε ενάμιση μήνα, θα παραδώσει προτάσεις σχετικά με την ανανέωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας.

1

Εθνική στρατηγική με νοικοκυροσύνη

Παράλληλα τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα αλλά αφού προηγουμένως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν ξεκαθαρίσει τα του οίκου τους, επισημαίνοντας ότι «έχει αποδειχθεί ότι δεν είμαστε νοικοκύρηδες». Και σημείωσε ότι είναι άλλο να σχεδιάζει κανείς και απλά να διατυπώνει προτάσεις και άλλο να επιχειρεί κανείς στην πράξη σε ένα τοπίο που δεν είναι νοικοκυρεμένο. «Είναι σε θέση όλοι οι συνεταιρισμοί να λάβουν μέρος σε μια εθνική στρατηγική;», διερωτήθηκε ο υπουργός.

Χωρίς συνεργατικά σχήματα θα κινούμαστε κάτω του μετρίου, σε ό,τι αφορά στην εκπλήρωση των στόχων μας, είπε χαρακτηριστικά ο ΥπΑΑΤ. Αναφερόμενος στις υπό ίδρυση Διεπαγγελματικές ο υπουργός είπε ότι περιλαμβάνονται αυτές του Ροδακίνου, της Βιομηχανικής ντομάτας, της Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ, των υδατοκαλλιεργειών, της Αλιείας και Αλιευτικού Τουρισμού. Μάλιστα σημείωσε ότι σε πολλές περιοχές που έχει ξεκινήσει ο αλιευτικός τουρισμός οι εμπλεκόμενοι βλέπουν ότι το εισόδημά τους από τη συγκεκριμένοι δραστηριότητα είναι μεγαλύτερο από αυτό της αλιείας.

Ηλιακή αναδιάρθρωση

Σε ό,τι αφορά στην ηλικιακή ανανέωση των ασχολουμένων με τον πρωτογενή τομέα είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος της τετραετίας να διορθώσει αυτή την κατάσταση δίνοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν την ένταξή τους στο αγροτικό επάγγελμα 60.000 νέοι αγρότες. Στηρίζοντας την ηλικιακή αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, προϋπολογισμού άνω των 600 εκατ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη, αλλά και στο νέο που θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο, ύψους 410 εκατ. ευρώ. Υπενθύμισε δε ότι στο τρέχον πρόγραμμα εντάχθηκαν και οι 2.100 επιλαχόντες με επί πλέον χρηματοδότηση 81 εκατ. ευρώ.

Γνώση το ισχυρότερο όπλο

Το μεγαλύτερο όπλο για τους αγρότες μας είναι η παροχή σωστής εκπαίδευσης και γνώσεων, σημείωσε ο ΥπΑΑΤ και επισήμανε ότι η παροχή γνώσεων και πληροφοριών για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες διασφαλίζεται μέσα από τη συμμετοχή τους στα Τμήματα Αγροτών των Επιμελητηρίων, τα οποία, όπως τόνισε είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία αυτόνομων Αγροτικών Επιμελητηρίων στη χώρα μας. Έδωσε έμφαση δε, στη σύνταξη ενός σύγχρονου Μητρώου Αγροτών το οποίο θα δίνει στοιχεία για την εκπαίδευση, την ηλικία και τις δυνατότητες κάθε αγρότη, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν στοχευμένα επενδυτικά προγράμματα.

Ευελιξία στην ΚΑΠ

Σχετικά με την ΚΑΠ ο υπουργός διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν έχασε ούτε ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη αλλά από τα 19,3 δις που της αναλογούν περίπου 236 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν από τον Πυλώνα Ι των ενισχύσεων, στον Πυλώνα ΙΙ των έργων υποδομής. Όπως εξήγησε ο υπουργός, ένα από τα βασικά αιτήματα της χώρας μας είναι η ευελιξία στη μεταφορά πόρων από Πυλώνα σε Πυλώνα, ώστε να μη χαθούν χρήματα. «Αν δεν υπάρξει η ευελιξία για μεταφορά χρημάτων από Πυλώνα σε Πυλώνα καμία χώρα δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που δικαιούται», τόνισε και κάνοντας αναφορά στο πλάνο της «Πράσινης Μετάβασης», της ΕΕ, πρόσθεσε ότι είναι διαφορετικό να γίνονται ωραία θεωρητικά σχέδια και άλλο η εφαρμογή τους στην πράξη.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενός σύγχρονου ασφαλιστικού φορέα για όλους τους παραγωγούς, που, όπως σημείωσε, θα επιτευχθεί μέσα από την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που θα γίνει σύντομα.

Στη συζήτηση μετείχαν οι: Σπυρίδων Κίντζιος Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Μπένος, Ερευνητής στον αγροδιατροφικό τομέα, Μαριάννα Σκυλακάκη, Διευθύνων Σύμβουλος της “ΑθηΝΕΑ”, Έλλη Τσιφόρου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Φαίη Μακαντάση, συντονίστρια εκ μέρους της «ΔιαΝΕΟσις».

Διαβάστε επίσης:

9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης

Ζελένσκι: Ο Σολτς δεν μας δίνει Taurus επειδή φοβάται τον Πούτιν

Α. Λαιμός (Ε.Ε.Ε): Silicon Valley της ναυτιλίας η Αθήνα