Η Αυστραλία έκανε ένα «τεράστιο» διπλωματικό λάθος, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Γαλλίας, τον οποίο ανακάλεσε το Παρίσι, αφότου η Κανμπέρα αποσύρθηκε από μια παραγγελία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων γαλλικών υποβρυχίων για να συνάψει μια εναλλακτική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος, μια πολύ, πολύ καλή διαχείριση της εταιρικής σχέσης, διότι δεν ήταν ένα συμβόλαιο, ήταν μια εταιρική σχέση, η οποία υποτίθεται ότι βασιζόταν στην εμπιστοσύνη, την αμοιβαία κατανόηση και την ειλικρίνεια», δήλωσε ο πρεσβευτής Ζαν Πιερ Τεμπόλ σε δημοσιογράφους στην Κανμπέρα.

«Θα ήθελα να βρεθώ σε μια μηχανή του χρόνου, εάν θα ήταν δυνατόν, και σε μια κατάσταση, όπου δεν θα καταλήγαμε σε μια τόσο απίστευτη, αδέξια, ακατάλληλη, κατά της Αυστραλίας κατάσταση», είπε ο Τεμπόλ.

«Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να φύγω, αλλά πρέπει να γίνουν κάποιες επανεκτιμήσεις».

Η Αυστραλία δήλωσε πως λυπάται για την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή κι ότι εκτιμάει τη σχέση με τη Γαλλία.

Μαλαισία: Το νέο σύμφωνο AUKUS μπορεί να προκαλέσει μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών

Η Μαλαισία διατύπωσε σήμερα την ανησυχία της ότι το σχέδιο της Αυστραλίας να αποκτήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια βάσει της συμφωνίας AUKUS με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης σε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

«Θα προκαλέσει άλλες δυνάμεις να ενεργήσουν, επίσης, περισσότερο επιθετικά στην περιοχή, ιδίως στη Νότια Σινική Θάλασσα», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού της Μαλαισίας σε μια ανακοίνωση.

«Ως μια χώρα της ASEAN (Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας), η Μαλαισία υιοθετεί την αρχή του να παραμείνει η ASEAN ως μια Ζώνη Ειρήνης, Ελευθερίας και Ουδετερότητας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Μαλαισία προέτρεψε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν τις προκλήσεις και τον ανταγωνισμό εξοπλισμών στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην αντεπίθεση η Γαλλία μετά τη συμφωνία «AUKUS»

EUMed9: Στην σκιά του AUKUS συναντώνται σήμερα στην Αθήνα οι ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου

AUKUS: Αλλάζει τον γεωστρατηγικό χάρτη η στρατηγικής σημασίας συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας κόντρα στην Κίνα