Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως ερωτηθεί για το ποιο θεωρεί ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος του μέχρι στιγμής, κατά το διάστημα της διακυβέρνησής του.
Και έχει απαντήσει, ότι μεγαλύτερο λάθος θεωρεί την ολιγωρία στην αντίδραση πέρυσι τέτοια περίπου εποχή, ως προς την επιβολή μέτρων ελέγχου της εξάπλωσης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη.
Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται, αφού πάλι στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται η μεγάλη και ανησυχητική έξαρση της covid-19.
Παρά ταύτα, με τη Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο», τις ΜΕΘ ασφυκτικά γεμάτες, τους ειδικούς να κάνουν εφιαλτικές προβλέψεις, το κυβερνητικό επιτελείο προβάλει ισχυρή αντίσταση στη λήψη τολμηρών νέων μέτρων εναντίον των ανεμβολίαστων.
Δεν υιοθετήθηκαν οι εισηγήσεις των ειδικών για απαγορευτικά μέτρα κατά των αρνητών του εμβολίου και απλά ανακοινώθηκε μία αυστηροποίηση του πλαισίου κινήσεων των μη εμβολιασμένων, χωρίς όμως να δυσκολεύονται βασικές τους δραστηριότητες.
Ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι κυβερνητικός στόχος είναι η αύξηση της πίεσης στους μη εμβολιασμένους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ελευθερία», χωρίς όμως καμία τιμωρητική διάθεση.
«Ο μόνος τρόπος για να μειωθούν τα κρούσματα είναι ο εμβολιασμός», φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτοντας για μία ακόμα φορά κάθε ενδεχόμενο ενός σκληρού και οριζόντιου lockdown στη χώρα. Έτσι, αποφασίσθηκε να επιχειρηθεί – για άλλη μια φορά- η με κάθε τρόπο ενίσχυση των εμβολιασμών, για την οποία η κυβέρνηση ζήτησε ήδη τη βοήθεια της Αυτοδιοίκησης, ενώ θα δοθεί έμφαση στη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου, σε όσες ομάδες πολιτών έχει ήδη κοινοποιηθεί πως πρέπει να την κάνουν.
Στην κυβέρνηση επιμένουν για την επίσπευση της τρίτης δόσης, κάτι που θεωρούν ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει καταλυτικά ως προς τον έλεγχο της πανδημίας. Εκτιμούν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα δούμε την κορύφωση του κύματος στην Ελλάδα με χιλιάδες κρούσματα, με την εικόνα να βελτιώνεται αμέσως μετά.
Όμως, οι ειδικοί επιστήμονες, λένε άλλα! Ο Σωτήρης Τσιόδρας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews, έχει αναλύσει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στις πιέσεις που δέχονται τα νοσοκομεία.
Στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τις πηγές μας, επικέντρωσαν και οι Περιφερειάρχες από περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. «Η κατάσταση έχει αρχίσει ήδη και γίνεται πολύ επικίνδυνη. Φοβάμαι μήπως είναι ήδη αργά για τη λήψη μέτρων» είπε στο site μας υψηλόβαθμο αυτοδιοικητικό στέλεχος, προβλέποντας ότι αν δεν αναληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες «χθες, όχι αύριο», το success story του πρώτου κύματος, θα μετατραπεί σε εφιάλτη.
Και δυστυχώς, η δραματική αυτή πρόβλεψη, πιθανότατα δεν θα αφορά μόνο την «κόκκινη» Βόρεια Ελλάδα, αλλά και το πολυπληθές Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου η κατάσταση αρχίζει και γίνεται πολύ επικίνδυνη.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην κυβερνητική παράταξη είναι ότι ακόμα και βουλευτές της ΝΔ εκτιμούν πλέον σχεδόν ανοικτά ότι από το τέλος της περασμένης άνοιξης, το «καράβι» της πανδημίας δείχνει «να πλέει ακυβέρνητο στα εθνικά νερά»:
Οι εμβολιασμοί προχωρούν με ρυθμό χελώνας, οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων είναι στην καλύτερη περίπτωση υποτυπώδεις και στο μεταξύ, η υγειονομική κρίση καλπάζει. Τα κρούσματα, με το «καλημέρα» του Νοεμβρίου έφτασαν τα 6700 και οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι σε δυσθεώρητα ύψη.
Με φόντο αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση βρέθηκε χθες, για πρώτη φορά από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, μπροστά στα πυρά ακόμα και των πιο φιλικών ΜΜΕ για τα «άτολμα» και εν πολλοίς αυτονόητα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά από τις πολλές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σίγουρα η κατάσταση ήταν αναμενόμενη. Είχε προαναγγελθεί και δεν ήθελε ιδιαίτερες ικανότητες για να το προβλέψει κανείς, ότι θα φτάναμε στο σημείο που φτάσαμε με την εξάπλωση της πανδημίας. Και ναι, ακόμη και αν τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από πέρυσι τέτοιες ημέρες οπότε και αποφασίστηκε το δεύτερο απαγορευτικό, υπάρχει η διαφοροποιός λεπτομέρεια των εμβολίων. Τα οποία, πράγματι, αποδεδειγμένα εμποδίζουν τη διασπορά της covid, αλλά… Την ίδια στιγμή αυτή καλπάζει, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά. Και στάσιμα!
Το θέμα είναι τι κάνει υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση. Δεδομένης της ανησυχίας, καθυστερημένης, ή μη, υπάρχει η αίσθηση ότι ένα πράγμα δεν έχει γίνει αντιληπτό: Ότι όποιο μέτρο και αν αποφασιστεί για τους ανεμβολίαστους, πρέπει να είναι απλό, κατανοητό και εφαρμόσιμο και να μην περιπλέκει καταστάσεις.
Προτιμότερο φερ’ επείν, είναι να πει κάποιος ότι απαγορεύεται η πρόσβαση ανεμβολίαστων σε σινεμά, θέατρα, εστιατόρια κλπ. (έχει γίνει άλλωστε για τα γήπεδα), παρά να υπάρχουν διάφοροι όροι, προϋποθέσεις και «παραθυράκια».
Υπάρχει βέβαια και το θέμα των ψήφων, αλλά δεν μπορεί να τα έχει κανείς όλα…
Διαβάστε επίσης
Άρθρο Παρέμβαση: Ανεμβολίαστοι; Η επιβολή έπεται της πειθούς!