(EPA/Francisco Seco / POOL μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουν το αρχικό προσχέδιο συμπερασμάτων των «27» για την κατάσταση την Ανατολικό Μεσόγειο, καθώς φαίνεται να απέχει πολύ από την έκθεση Μπορέλ που παρουσίασε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα.
Oι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τις σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας αναμένονται την Παρασκευή, όπου η συζήτηση θα γίνει στη βάση της έκθεσης Μπορέλ.
Αν και η έκθεση κρίθηκε αρχικά καλή και ισορροπημένη, το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου απορρίπτεται από την Αθήνα και τη Λευκωσία ως απαράδεκτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πίσω από το κείμενο βρίσκεται η Γερμανία, ενώ η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος υπέβαλε τα συγχαρητήριά του στον Μάριο Ντράγκι για τα νέα του καθήκοντα ως πρωθυπουργού.
Είναι σαφές ότι η Τουρκία λίγο πριν από την Σύνοδο Κορυφής αποδύεται σε διπλωματικό αγώνα δρόμου. Ο Ερντογάν είχε συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο, την τέταρτη μέσα σε τρεις μήνες, την ώρα που η χώρα του μαστίζεται από πρωτοφανή οικονομική κρίση και ο ίδιος δέχεται σφοδρά πυρά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος πρόεδρος ρίχνει για ακόμη φορά το βάρος στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η Αθήνα είναι εκείνη που θα πρέπει να ενθαρρυνθεί για το διάλογο.
«Η Τουρκία δεν επιθυμεί ένταση στο Αιγαίο, αλλά θέλει σταθερότητα και συνεργασία για να συνεχιστεί ο διάλογος με αποδοτικό τρόπο. Οι σχέσεις Άγκυρας -Βρυξελλών δεν πρέπει να πληγούν από χώρες που δεν αντιλαμβάνονται την αξία τους», φέρεται να είπε ο Ερντογάν.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις επερχόμενες γαλλικές εκλογές.
«Θα υπάρξει προσπάθεια παρεμβολής στις επόμενες προεδρικές εκλογές από την πλευρά των Τούρκων. Το έχουν γράψει, τις απειλές δεν τις κρύβουν. Το κλίμα, άλλωστε, μεταξύ του Μακρόν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι σταθερά τεταμένο διαφωνώντας για μια σειρά ζητημάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “δεν θέλω να προχωρήσω σε μια κατευναστική σχέση αν από πίσω γίνονται τέτοιοι ελιγμοί».
Αναφορικά με την στάση των 27 της ΕΕ προς την Τουρκία δήλωσε ότι «η Γαλλία ήταν η μόνη δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι εταίροι δεν κατάλαβαν ότι η Τουρκία του 2021 δεν είναι εκείνη του 2015».
Διαβάστε ακόμη:
Μήνυμα Πούτιν σε Σακελλαροπούλου: Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Ελλάδα