Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Άσκηση «Ηνίοχος 2021»: Στην Ανδραβίδα σήμερα ο πρωθυπουργός

Στο πλαίσιο της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ 21, έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό η άφιξη στην 117 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Ανδραβίδα του προσωπικού και των μέσων από τα ξένα κράτη που θα συμμετέχουν σε αυτήν, Παρασκευή 09 Απριλίου 2021. Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν η Γαλλία (RAFALE, M – 2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (F – 16), οι ΗΠΑ (F – 16, MQ – 9, KC – 135), η Ισπανία (F/A – 18 HORNET), το Ισραήλ (F – 15, F – 16), ο Καναδάς (Air Weapon Managers – GCI) και η Κύπρος (AW 139), καθώς και η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία με παρατηρητές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΕΕΘΑ/STR

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σήμερα στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στην Ηλεία για να παρακολουθήσει μέρος της πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 2021».

Η άσκηση, στην οποία συμμετέχουν 100 μαχητικά αεροπλάνα από έξι χώρες, διεξάγεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Από τη Γαλλία θα συμμετάσχουν αεροσκάφη τύπου Rafale και M-2000D, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) F-16, ενώ οι ΗΠΑ μετέχουν με μαχητικά F-16, ιπτάμενα τάνκερ KC-135 και UAV τύπου MQ-9.

Η φετινή ισραηλινή συμμετοχή περιλαμβάνει F-15 και F-16, ενώ οι Ισπανοί με F/A-18.

Ο Καναδάς στέλνει οκτώ στελέχη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση ως διαχειριστές αεράμυνας (GCI) και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW-139.

Η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία αποστέλλουν παρατηρητές.

Η άσκηση που σχεδίασε το ΓΕΑ θα συνδυαστεί με την άσκηση «Λαίλαψ 21» του Π.Ν., ενώ θα συμμετάσχουν και μονάδες της διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς.

Μέσω του «Ηνίοχου 2021» εκπέμπεται ένα ισχυρό διπλωματικό και στρατιωτικό μήνυμα.

Η άσκηση έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα, με τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν, τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να κάνει λόγο για προκλητικότητα από μέρους της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη:

Απομακρύνεται το Πάσχα στο χωριό: Πώς θα γιορτάσουμε την Ανάσταση – Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Σωτηρία για τα ξύλινα σκάφη του Αιγαίου και την τέχνη τους