Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τhomas de Maiziere: Πρωσικό μαστίγιο και συμμαχικό καρότο για την Αθήνα

Με τους υπουργούς της Γαλλίας, Mpernar Kazneb και της Γερμανίας Τhomas de Maiziere συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο υπουργοί επισκέπτονται την χώρα μας, προκειμένου να εξετάσουν τι μπορεί να γίνει για να βοηθήσουν την Αθήνα να αντιμετωπίσει την άφιξη προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Τhomas de Maiziere : Μαστίγιο και καρότο για την Αθήνα

O Τhomas de Maiziere ήλθε στην Αθήνα με συγκεκριμένα σχέδια και βλέψεις. Στις διαδοχικές συναντήσεις, που έχει ο γερμανός υπουργός εσωτερικών Τhomas de Maiziere το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα με μια πλειάδα κυβερνητικών στελεχών (τον υπουργό εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον αναπληρωτή υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκο Τόσκα, τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον υπουργό ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, και τελικά αλλά όχι τελευταίο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα), θέλει όχι μόνο να μάθει από πρώτο χέρι για την πορεία της κατασκευής των hot spot στα ελληνικά νησιά, αλλά και για να πιέσει για περισσότερα: για ταχύτερη και πληρέστερη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίηση, για ενδεχόμενη επέκτασής τους στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις, για εντατικότερη συνεργασία του ελληνικού λιμενικού με το τουρκικό στο Αιγαίο και πάει λέγοντας.

Αυτό φαίνεται και από τον τόνο των δηλώσεων που έκανε την Πέμπτη στο Αννόβερο. «Δεν αποτελεί βασικά μεγάλη απαίτηση, να ζητάμε από όλους τους συμμετέχοντες (σημ. σύνταξης: στο προσφυγικό) να τηρούν τις συμφωνίες και το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο. Με αυτό το κριτήριο θα κριθεί και η συμβολή της Ελλάδας» είπε. «Η Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί να στηρίζεται στην ελληνική συμβολή. Αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να στηρίζεται από την Ευρώπη».

Στο «πρωσικό μαστίγιο» πρόσθεσε έτσι και το «συμμαχικό καρότο»: Την καλύτερη υλική και τεχνική υποστήριξη της Αθήνας στη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων. Από την 1. Μαρτίου θα μπουν στη διάθεση της Frontex δυο σκάφη της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, καθώς και – ένας μετά τον άλλο – 100 γερμανοί αστυνομικοί. Η ενίσχυση αυτή, έλεγε συνεργάτης του γερμανού υπουργού, είναι σημάδι της αναγνώρισης, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα βγάλει σε καμιά περίπτωση μόνη της πέρα ενόψει του τεράστιου προσφυγικού κύματος και των εκατοντάδων μικρών και μεγάλων νησιών απέναντι από τις τουρκικές ακτές.

Στην ατζέντα του γερμανού επισκέπτη βρίσκεται και ένα άλλο εξίσου καυτό θέμα: Η πρόταση των Βρυξελλών – που είναι στην ουσία γερμανική – , πρώτον, για την «στρατικοποίηση» της Frontex, που τυπικά θα παραμείνει αστυνομική υπηρεσία, και για την παροχή εξουσιοδότησης σε αυτήν να παρεμβαίνει στην φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και αν αγνοία, ή και παρά τη θέληση των θιγόμενων ευρωπαϊκών κρατών – εν προκειμένω του ελληνικού. «Δεν θέλουμε να φτιάξουμε ένα lex (σημ. σύνταξης: νόμο) Ελλάδα, η εξουσιοδότηση θα αφορά και την Ιταλία και όλα τα κράτη με εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά είναι φανερό ότι η εφαρμογή του θα γίνει καταρχάς στη χώρα σας» έλεγε ο ίδιος συνεργάτης. Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε διαμηνύσει μεν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, ότι η Αθήνα δεν θα αποδεχθεί ποτέ περιορισμό της ελληνικής κυριαρχίας – όμως πόσες φορές δεν έχει υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στα γερμανικά κελεύσματα.