• Business

    Όλη η Ελλάδα υπέρ του Σφακιανακη – Τι θα κάνει τελικά ο έμπειρος αξιωματικός

    Σφακιανάκης

    Μανώλης Σφακιανάκης / Υποστράτηγος και Βοηθός Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας


    Ακόμα και για τα δεδομένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιρρεπής στις γκάφες, το φιάσκο με την αποπομπή του Μανώλη Σφακιανάκη από το «τιμόνι» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήταν πραγματικά κάτι το πρωτόγνωρο.

    Ας δούμε λίγο το απίστευτο χρονικό μίας υπόθεσης που σίγουρα θα… στοιχειώνει την κυβέρνηση για το υπόλοιπο τα θητείας της.

    Την Τρίτη, όταν ανακοινώθηκαν οι κρίσεις της ΕΛΑΣ για τους υποστρατήγους, ο Μανώλης Σφακιανάκης ήταν μεταξύ αυτών που είχαν κριθεί διατηρητέοι. Έτσι, κανείς δε φανταζόταν πως την επόμενη μέρα θα γινόταν γνωστό ότι απομακρύνεται από το πόστο του στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ένα πόστο που κατέχει εδώ και 20 χρόνια, από τότε δηλαδή που το Διαδίκτυο στην Ελλάδα βρισκόταν σε… βρεφικό στάδιο!

    Η απόφαση αυτή προκάλεσε άμεσα τεράστιες αντιδράσεις, τόσο πολιτικές όσο και κοινωνικές, με πολλούς στα social media να καταφέρονται εναντίον της κυβέρνησης, η οποία βρέθηκε από εκεί που δεν το περίμενε αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα οργής, απέναντι στο οποίο δεν μπορούσε να μην κάνει πίσω.

    Οι πληροφορίες την Πέμπτη για την τύχη του Μανώλη Σφακιανάκη ήταν συγκεχυμένες, με άλλους να μιλούν για επιστροφή του στη ΔΗΕ και άλλους να επιμένουν πως η μετάθεσή του ισχύει κανονικά. Τελικά, η αλήθεια ήταν κάπου στη μέση: Ο Μανώλης Σφακιανάκης, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνει χρέη βοηθού Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου, με επιπλέον αρμοδιότητα την εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

    Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο Μανώλης Σφακιανάκης πράγματι απομακρύνεται από την ηγεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της οποίας θα έχει μία ασαφή «εποπτεία», ενώ φαβορί για την αντικατάστασή του φέρεται να είναι ο στενός του συνεργάτης Βασίλειος Παπακώστας.

    Το παρασκήνιο της υπόθεσης είναι έντονο: ποιοι και γιατί θέλησαν να βγάλουν από τη μέση τον Μανώλη Σφακιανάκη; Την απάντηση στο πρώτο ερώτημα την έδωσε ουσιαστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, που από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε τον Μανώλη Σφακιανάκη… δημοσιοσχεσίτη, απαξιώνοντας το τεράστιο έργο του και βγάζοντας μία δυσαρέσκεια για την καλή σχέση που έχει με τα ΜΜΕ, μία δυσαρέσκεια που απ’ ό,τι φαίνεται μοιράζονται και άλλοι στην κυβέρνηση, που όπως φαίνεται αντιπαθούν όποιον είναι δημοφιλής στα «μισητά» ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης…

    Πάντως, οι διαρροές από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός «άδειασε» τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, και κάπως έτσι άλλαξαν ξαφνικά τα δεδομένα για τον Μανώλη Σφακιανάκη, αν και επισήμως οι πληροφορίες αυτές διαψεύδονται, όπως διαψεύδονται και τα σενάρια περί απομάκρυνσης του Νίκου Τόσκα από το υπουργείο – αλλά πάντα δεν διαψεύδονται αυτά τα σενάρια μέχρι να γίνουν πραγματικότητα;



    ΣΧΟΛΙΑ