Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Nein από Γερμανία για κοινή εγγύηση καταθέσεων στην Ευρωζώνη

Χωρίς αναφορά για κοινή εγγύηση καταθέσεων στην Ευρωζώνη, μετά την παρέμβαση της Γερμανίας, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των ηγετών.

Στις συζητήσεις, με επίκεντρο το σχέδιο της Κομισιόν για κοινή εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, η Γερμανία ήταν κάθετα αντίθετη και εν τέλει κατάφερε να επικρατήσει.

“Τον επόμενο χρόνο, η νομισματική Ένωση θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις για την τραπεζική ενοποίηση”, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παραδέχτηκε ότι στη Σύνοδο δε σημειώθηκε καμία πρόοδος στο οικονομικό μέτωπο, συμπληρώνοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως “ξεκαθάρισε εκ νέου τη γερμανική θέση”, η οποία απορρίπτει κάθε σχέδιο κοινής ευθύνης για τις καταθέσεις υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς το Βερολίνο βλέπει το όλο σχέδιο ως προσπάθεια μεταφοράς των τραπεζικών λαθών, που έγιναν στη Νότια Ευρώπη, στις πλάτες του Βορρά.

Θυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει δηλώσει πως είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει ακόμα και τη δικαστική οδό, ώστε να αποτρέψει την ιδέα της κοινής ευθύνης για αποταμιεύσεις στη νομισματική ένωση.