Απανωτά πυρά δέχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα, που κινδυνεύει να της σκάσει στα χέρια σαν χειροβομβίδα, βγάζονταν έξω τη χώρα από τη Συνθήκη Sengen.
Την ίδια ώρα η επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Corina Cretu (Ρουμανία), κατά την πρωινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο της καταλόγησε ότι «Μη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων στην αντιμετώπιση των δυσκολιών στα ελληνικά νησιά»
Η Επίτροπος υπογράμμισε ότι σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των νησιών είναι το πλαίσιο του επενδυτικού Ταμείου 2014-2020, και ότι έχουν δοθεί σχετικές συστάσεις στις αρχές των νησιών για τη δραστηριοποίησή τους.
Κάνοντας ειδική αναφορά στα νησιά του Αιγαίου και στις προσφυγικές ροές που αντιμετωπίζουν, η κ. Cretu επισήμανε ότι «πάνω από 180.000 άτομα έφτασαν στην Ελλάδα μόνο μέσα στο 2015» και αναγνώρισε ότι πρόκειται για «τεράστιο βάρος για τη χώρα». Αναφέρθηκε στην επίσκεψή της στη Λέσβο το περασμένο έτος και δήλωσε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος.
Ωστόσο, προσέθεσε πως «δυστυχώς η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε τα ευρωπαϊκά ταμεία για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της μετανάστευσης», σημειώνοντας πως υπάρχουν δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά, για τη δημιουργία κινητών νοσοκομείων, νηπιαγωγείων, κ.ο.κ. «Αντιθέτως, η Ιταλία ζήτησε τη στήριξη των ταμείων αυτών και η Επιτροπή έχει ήδη μεταφέρει σημαντικά ποσά προς την Ιταλία. Γνωρίζω τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως κάνουμε ό,τι περνάει το χέρι μας για να αντιμετωπίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες αδυναμίες των νησιών» τόνισε.
Η κ. Cretu στη συνέχεια επισήμανε μια δεύτερη δυσκολία, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας δικών της παλαιότερων επιλογών: «Μερικές χώρες, δυστυχώς δεν επιθυμούν να εξετάζονται τα νησιά ως ξεχωριστή περίπτωση. Η Ελλάδα στη Συνθήκη Προσχώρησης ζήτησε να συζητηθεί ως ενιαία χώρα (ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα) και να μην αντιμετωπίζονται τα νησιά σαν να βρίσκονται κάτω από ειδικές συνθήκες. Άλλες χώρες, όπως επί παραδείγματι η Γαλλία, στη Συνθήκη Προσχώρησης είπε ότι τα νησιά της όπως η Ρεϋνιόν, η Γουαδελούπη, κ.λπ., έχουν ανάγκη από ειδικές πολιτικές. Άρα είναι θέμα επιμερισμένης ευθύνης, ιδιαίτερα για τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που είναι ευθύνη 100% των χωρών» υπογράμμισε η Επίτροπος.
Παπαδημούλης: Είναι αμαρτία του ’81, διαπραγματευτικό λάθος στην ένταξη»
Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου στον παρευρισκόμενο στη συζήτηση αντιπρόεδρο του ΕΚ και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την επιλογή της Ελλάδας κατά την προσχώρησή της στην ΕΕ να μην ζητήσει ειδική μεταχείριση για τη νησιωτική χώρα, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε: «Είναι αμαρτία του ’81, διαπραγματευτικό λάθος στην ένταξη».
Σε άλλη ερώτηση για τη μη αξιοποίηση των ταμείων από τις νησιωτικές αρχές, σημείωσε ότι «οι ελληνικές αρχές κινούνται με ταχύτητα για να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν καθυστερήσεις και αδυναμίες στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και στην αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων» και τόνισε: «Είμαι βέβαιος ότι σε λίγους μήνες, όταν θα αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει επιτελέσει η ελληνική διοίκηση στην αντιμετώπιση αυτή, θα αποδειχθεί ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα».
«Ας μη ξεχνάμε, γιατί ορισμένοι στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο το ξεχνούν, ότι ένα μόνο νησί, η Λέσβος, με 85.000 πληθυσμό δέχθηκε μέσα στο 2015 έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων. Πράγμα, που και ο ίδιος ο Fabrice Leggeri, ο γενικός διευθυντής της Frontex αναγνώρισε και ζήτησε περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια και αλληλεγγύη για την Ελλάδα και όχι τιμωρητική διάθεση», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.