ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω από το ρηξικέλευθο «απαιτούνται απαντήσεις» και το ρηχά διαπιστωτικό ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που «μετατρέπει την Μεσόγειο, τις θάλασσες μας, σε υδάτινους τάφους πρέπει να αλλάξει», ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στην παράθεση ερωτημάτων («Ποια είναι τα πρωτόκολλα; Ποια είναι η προτεραιότητά μας; Είναι η προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή ή δεν είναι;»), χωρίς ωστόσο, να δώσει ο ίδιος τις δικές του απαντήσεις-υλοποιήσιμες προτάσεις.
Το γεγονός ότι οι δηλώσεις Τσίπρα πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά από τη «διόρθωση» μιας συκοφαντικής για τη χώρα ανάρτησης του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, (ο οποίος αρχικά, ισχυρίστηκε ότι το ναυάγιο «εκθέτει την Ελλάδα για τις ευθύνες της στη διάσωση» και αργότερα, υπό τον ορυμαγδό των αντιδράσεων, αντικατέστησε τη λέξη «Ελλάδα» με την αντωνυμία «όσους»), αλλά και την αχαρακτήριστη ευθεία δημόσια λεκτική επίθεση νεολαίων του κόμματος εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το θέμα της προστασίας των συνόρων (επίθεση που θύμιζε την εποχή των «αγανακτισμένων», και βρήκε παρόλα αυτά «ευήκοα ώτα» σε «κορυφαία» στελέχη της Κουμουνδούρου, όπως οι κ. Σκουρλέτης και Ηλιόπουλος, αν και αντιβαίνει με την υποτιθέμενη επίσημη γραμμή για τον φράκτη στον Έβρο) επιβεβαίωσαν ότι το μεταναστευτικό αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της όποιας αξιοπιστίας θα μπορούσε να έχει απομείνει στα ψήγματα «κυβερνησιμότητας» του μεγάλου ηττημένου των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Ο κ. Τσίπρας, κατά τη συνήθη τακτική του, δεν επισκέφτηκε τον τόπο της τραγωδίας για να ενημερωθεί μακριά από τις κάμερες.
Σε αντίθεση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, κατέφυγε σε φθηνούς και κατ΄ ουσίαν αντιφατικούς εντυπωσιασμούς για τις ευθύνες …των πρωτοκόλλων της Ευρώπης, που έχουν θεσπιστεί, από όλα τα κράτη-μέλη, για ανάλογες περιπτώσεις, ακόμα και επί των ημερών του.
Οι αιτιάσεις Τσίπρα θα είχαν, ίσως, ένα κάποιο νόημα αν δεν γίνονταν από ένα πολιτικό, ο οποίος έχει ταυτιστεί με την κατά κοινή ομολογία αποτυχημένη -κατ΄ ελάχιστον- διαχείριση του μεταναστευτικού.
Τον ηγέτη που θα περάσει στην ιστορία και για το «μας έκαναν κριτική ότι δήθεν ανοίξαμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε»;
Τον πολιτικό αρχηγό, ο οποίος έχει διατελέσει ο πρωθυπουργός που κατηγορήθηκε ότι είχε ως επίσημη γραμμή τη δημιουργία ενός «νόμιμου διαδρόμου για τη μετανάστευση».
Οι αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν στο κενό, διότι εκστομίζονται από τον συγκυβερνήτη των ΑΝΕΛ. Της κυβέρνησης που κατηγορήθηκε ακόμα και για τη διαχείριση των ενωσιακών κονδυλίων για τα συσσίτια, τη «ντροπή της Μόριας», τις εκφράσεις της «συντρόφισσας» Τασίας για τους μετανάστες που «την ημέρα λιάζονται».
Ο κ. Τσίπρας δεν δύναται, έστω και μέσω υπαινικτικών ερωτήσεων, σε καταγραφικό ρόλο σχολιαστή της επικαιρότητας, να ιχνηλατεί, εκ των υστέρων και εκ του «ασφαλούς» τις (πραγματικές) ευθύνες της ΕΕ, όταν σε σειρά Ευρωπαϊκών Συμβουλίων επί πρωθυπουργίας του, υπήρξε απλός θεατής.
Όπως για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που οδήγησε στην καταστροφική, όπως αποδείχθηκε, Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία αφέθηκε στην τύχη της, χωρίς η Τουρκία να εκπληρώσει ποτέ κανένα ουσιαστικό προαπαιτούμενο και επιτρέπει ακόμα και σήμερα, στον Ερντογάν να ανοιγοκλείνει κατά βούληση τη «στρόφιγγα». Συμφωνία στην οποία ο κ. Τσίπρας έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.
Άραγε, λησμόνησε ο κ. Τσίπρας ότι επί χρόνια, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και σε όλα τα επίσημα κείμενά του, εκτός από την παροχή ιθαγένειας σε όλους τους πρόσφυγες, περιλαμβάνονταν η κατάργηση της FRONTEX και η έξοδος της χώρας από την συνθήκη Σένγκεν;
Ξέχνα, δήθεν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τι είχε γίνει επί υπουργίας Πανούση όταν αποκαλύφθηκε επιστολή που απέστειλε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς τις υπηρεσίες του, για απελευθέρωση και παροχή εγγράφων σε όλους τους παρανόμως εισελθόντες μετανάστες;
Πως είχε καταργηθεί η Αμυγδαλέζα με αποτέλεσμα όλοι οι εκεί φιλοξενούμενοι να προστεθούν σε αυτούς που «φιλοξενούνταν» στις πλατείες της Αθήνας, όπου «ανδρώθηκε» η Χρυσή Αυγή;
Ακόμα και δίπλα στις νέες δεκάδες σορούς γυναικόπαιδων και τις εκατοντάδες αγνοούμενες ψυχές (πραγματικές αυτή τη φορά, δυστυχώς, όχι σαν τη fake ιστορία με τη «νεκρή Μαρία» στον Έβρο, που οδήγησε ακόμα και σε παραιτήσεις στο έγκριτο Spiegel, αλλά ουδέποτε σε ένα ειλικρινές mea culpa από τον κ. Τσίπρα) ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, για πολλοστή φορά, αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων.
Σε μια «εκτός τόπου και χρόνου παράσταση», όπως χαρακτηρίστηκε, έθεσε ζητήματα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση ακόμα και τον υπηρεσιακό υπουργό και τους παριστάμενους ανώτατους αξιωματικούς του Λιμενικού, μιλώντας για …πρωτόκολλα, παρά το γεγονός ότι η επίσημη γραμμή της χώρας είναι ότι «το Λιμενικό έδρασε σύμφωνα με το ελληνικό, ενωσιακό και διεθνές δίκαιο αλλά και τις αρχές του ανθρωπισμού».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας, γνωρίζει πολύ καλά ότι το διεθνές δίκαιο έχει πολύ συγκεκριμένες προβλέψεις γι΄ αυτού του είδους τις περιπτώσεις. Θα όφειλε να γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να απαγορεύει τον πλου ή να διεξάγει έρευνα σε πλοία μόνο εντός των χωρικών της υδάτων. Ή και εντός της συνορεύουσας ζώνης, εφόσον την είχε ενεργοποιήσει. Τα 47 ναυτικά μίλια όπου φέρεται να έλαβε χώρα το μοιραίο, προδήλως, βρίσκονται εκτός αυτών των ζωνών. Και πως στα διεθνή ύδατα, η Ελλάδα θα μπορούσε να δράσει μόνο κατόπιν αιτήματος, το οποίο σαφέστατα, δεν υπήρξε.
Τούτων δοθέντων, ο κ. Τσίπρας πέρα από το ότι «δε δικαιούται δια να ομιλεί», διότι κάθε φορά έρχεται αντιμέτωπος με τα δικά του πεπραγμένα πολλώ μάλλον στο συγκεκριμένο πεδίο, απέδειξε και πάλι, ότι αποτελεί τον κατεξοχήν θιασώτη του «η γλώσσα είναι ένα εργαλείο για τη συγκάλυψη της αλήθειας».
Με τη διαφορά ότι οι πολίτες, πλέον, το(ν) έχουν καταλάβει…
Διαβάστε επίσης
Τσίπρας σε Γιόχανσον: Το ναυάγιο στην Πύλο αποδεικνύει την αποτυχία της ΕΕ στο μεταναστευτικό
Τσίπρας από Καλαμάτα: Είμαστε εδώ για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε μια τραγωδία
Ναυάγιο στην Πύλο: Ο διάλογος Τσίπρα με τους Λιμενικούς
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τι ζητάει ο Μασκ για να δουλέψεις στο υπουργείο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας
- Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση της Fitch – Περιορισμένες προσδοκίες για αναβάθμιση – Αποκαλυπτήρια στις 22 Νοεμβρίου
- Prem Watsa: Τα χρυσά μερίσματα των €400 εκατ. από την επένδυση στη Eurolife
- Metlen: Ανοίγει ο δρόμος των επιχορηγήσεων για την επένδυση βωξίτη-γάλλιου-αλουμίνας ως Εμβληματική Επένδυση