ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Χολή» εναντίον του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο αεροδρόμιο της Τρίπολης έσπευσαν να χύσουν, όχι μόνον οι… άμεσα ενδιαφερόμενοι της μεταβατικής κυβέρνησης της βορειοαφρικανικής χώρας και των κονδυλοφόρων του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά και εγχώριες «πολυκεντρικές δυνάμεις».
Οι εν Αθήναις κριτικές στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών περιλαμβάνουν εκφράσεις που ξεκινούν από τα …ήπια «δεν είχε γίνει σωστή προετοιμασία» και «προέκυψε επεισόδιο αντί προσέγγισης», περνούν από το «διπλωματικό φιάσκο» και κορυφώνονται, σε πιο δραματικούς τόνους, στο «διπλωματική τραγωδία».
Συνοδεύονται από εκτιμήσεις ότι «η εξωτερική πολιτική δεν είναι βολονταρισμός, ούτε γιούρια στα παλιούρια, δεν είναι χωράφι για την καριέρα κανενός», ή «η ελληνική διπλωματία έχει ήττα».
Και καταλήγουν σε κορωνίδες «βασιλικότερων του βασιλέως, του τύπου «αν ο Πρωθυπουργός στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του Νίκου Δένδια, τότε είναι επί θύραις ο κίνδυνος να απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ειδικά όσων ξέρουν να διακρίνουν ανάμεσα σε πατριδοκαπηλία και σοβαρότητα».
Κι όμως, τα πράγματα δείχνουν ελαφρώς … πιο σύνθετα.
Τι λέει το Μαξίμου
Κατ’ αρχήν, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «οι κινήσεις του κυρίου Δένδια ήταν επιβεβλημένες και απολύτως ενδεδειγμένες».
Υπογραμμίζοντας ότι «το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε και ενέκρινε κάθε λεπτομέρεια της επίσκεψής του Νίκου Δένδια στη Λιβύη».
Προς επίρρωσιν, η Αρ. Πελώνη, Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος και εκ των στενότερων συνεργατών του Πρωθυπουργού, αναφερθείσα στην αντίδραση Δένδια μετά το …καρτέρι Μανγκούς, δήλωσε δημοσίως πως η ΥΠΕΞ της μεταβατικής κυβέρνησης της Τρίπολης «προσπάθησε να επιβάλει τη συνάντηση, στη διπλωματική πρακτική εφόσον δεν τηρείται μια συμφωνία προφανώς η άλλη πλευρά έχει δικαίωμα να αντιδράσει».
Ενώ, απαντώντας και στο επιχείρημα «γιατί ο Δένδιας δεν κατέβηκε από το αεροπλάνο για να της τα ψάλει», η Πελώνη, εκφράζοντας και τη θέση του Μαξίμου, αντέτεινε: Σας θυμίζω ότι είχαν τοποθετηθεί εταίροι και σύμμαχοι (σσ βλέπε ΗΠΑ, Γαλλία, ΕΕ, Αίγυπτος) ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει καμία νομιμοποίηση.
Επανέλαβε δε τη θέση Δένδια, «εμείς για τις ΑΟΖ θα μιλήσουμε με την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από τις εκλογές στη Λιβύη»
Έμπειρα κυβερνητικά στελέχη αναρωτούνται επίσης, «πως είναι δυνατόν ο Δένδιας να κατηγορείται ότι κυνηγάει τις κάμερες και τώρα που τις είχε μαζί του, μιας και τον συνόδευαν δεκάδες Έλληνες δημοσιογράφοι, δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία, αλα …Τσαβούσογλου».
Στο πλευρό Δένδια Παρίσι και Κάιρο
Οι ίδιες πηγές, αναδεικνύουν το γεγονός ότι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, αντιπολιτευόμενων και συμπολιτευόμενων, βρίσκονται στον αντίποδα αυτών που προέρχονται από το εξωτερικό- Τουρκίας εξαιρουμένης, κι αυτό από μόνο του κάτι λέει- και δη από χώρες όπως η Γαλλία και η Αίγυπτος.
Πηγές με γνώση του φακέλου και των όσων διημείφθησαν στο παρασκήνιο, πριν και μετά τις εξελίξεις στη Λιβύη, τονίζουν πως Γαλλία και Αίγυπτος, δια της διπλωματικής οδού, εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στον Ν. Δένδια για τους χειρισμούς του.
Ακόμη, στενοί συνεργάτες του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογραμμίζουν ότι ο κ. Δένδιας με την απόφαση του να μην κατεβεί από το αεροπλάνο και να ακυρώσει την επίσκεψη στην Τρίπολη, μιλούσε …με Κάιρο.
Κι αυτό διότι η κυβέρνηση Αλ Σίσι έχει ζωτικής σημασίας συμφέροντα στη Λιβύη και εκτιμά ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης, όχι μόνο δεν κάνει εκλογές, αλλά υφαρπάζει την παραμονή της στην εξουσία, εκμεταλλευόμενη κατά το δοκούν τους πόρους της Λιβύης και υπογράφει και με τους Τούρκους.
Όσοι έσπευσαν να εκτιμήσουν το…ναυάγιο Δένδια, την «παγίδα» στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και τον «εγκλωβισμό» του Έλληνα ΥΠΕΞ, ίσως, θα άκουσαν με έκπληξη ότι λίγες ώρες μετά, ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μ. Μένφι- ο οποίος είχε εγγυηθεί στον Ν. Δένδια ότι θα συναντηθούν μόνοι και εξακολουθεί να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τη Βασ. Σοφίας- έσπευσε να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, με την οποία χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως χώρα «πρώτης γραμμής» στις διπλωματικές προτεραιότητες της Λιβύης.
Προειδοποιώντας ότι «επιθυμούμε να αποφύγουμε τυχόν διπλωματικό επεισόδιο απορρίπτοντας κάθε κλιμάκωση». Αδειάζει με τον τρόπο αυτό τις «απειλές» της μεταβατικής κυβέρνησης της Τρίπολης περί ανάκλησης του επιτετραμμένου της στην Αθήνα.
Η ερώτηση που προκύπτει είναι: Αφού η ελληνική εξωτερική πολιτική και ο επικεφαλής της υπέστησαν «ήττα», πως ο προεδρεύων σε αυτή τη ρημαγμένη και κατακερματισμένη χώρα, «αδειάζει» την επίσημη κυβέρνηση της και την «ομόλογο» του κ. Δένδια, που ήθελε ντε και καλά να τον συναντήσει;
Και γιατί ο άνθρωπος -που να σημειωθεί ήταν ο Πρέσβης της Λιβύης που είχε απελαθεί από την Αθήνα αμέσως μετά τα γεγονότα του 2019- κατατάσσει τη χώρα μας στην κορυφή των προτεραιοτήτων της δικής του;
Θα είχε προκύψει αυτή η επίσημη ανακοίνωση, ενισχυτική του ρόλου της Ελλάδας, αν δεν είχε προηγηθεί το «διπλωματικό επεισόδιο» στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και η αντίδραση Δένδια στην «παγίδα Μανγκούς»;
Αν ο Έλληνας ΥΠΕΞ επέλεγε την…on camera χειραψία με την «ομολογό» του, αυτό δεν θα συνιστούσε την αναγνώριση της κυβέρνησης η οποία υπέγραψε με την Τουρκία νέα «μνημόνιο», ανάμεσα τους και αυτό για συνεργασία στις εξορύξεις υδρογονανθράκων;
Με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για έναρξη ερευνών Άγκυρας –Τρίπολης εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου, τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Μήπως, στην περίπτωση αυτή, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα; Και η κριτική στο εσωτερικό, από τα ίδια «κέντρα» εντονότερη;
Πάντως, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να ασκείται κριτική και να καλείται ο Δένδιας να είναι και με τον αστυφύλαξ και για τον χωροφύλαξ.
Την Τρίτη η έμπρακτη απάντηση Δένδια
Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο την Τρίτη, μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ίσως αποδείξει πολλά για την αποτελεσματικότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να υπογραφεί νέα Συμφωνία με την Αίγυπτο για θέματα Έρευνας και Διάσωσης εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, ακυρώνοντας ακόμα περισσότερο τα ανυπόστατα μνημόνια Άγκυρας- Τρίπολης. Και περνώντας ταυτόχρονα, ένα ακόμα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, για τον στρατηγικό χαρακτήρα της σχέσης Αθήνας- Καΐρου.
Ενδεχομένως, και αυτή η εξέλιξη, που έρχεται να προστεθεί στις στοχευμένες διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, αναγκάσει τους διαπρύσιους κήρυκες της λογικής «αν ήμουν Υπουργός Εξωτερικών για μια μέρα, θα έβλεπες τι θα …έκανα», να ξανασκεφτούν περισσότερο πριν μιλήσουν για τα εθνικά θέματα.
Διότι, είναι άλλο πράγμα η καλόπιστη και εύστοχη κριτική και άλλο πράγμα ο ένας να σκάβει το λάκκο του άλλου, σε βάρος της Πατρίδας.
Διαβάστε επίσης
Το ΥΠΕΞ Λιβύης για τη ματαίωση της επίσκεψης του Ν. Δένδια στην Τρίπολη
Δένδιας: Η Ελλάδα θα έχει συνομιλίες με την εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα