ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κι αυτό διότι, τόσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, βλέποντας και ακούγοντας τις ερμηνείες που δόθηκαν στην πρώτη δήλωση του Προέδρου της ΝΔ στην Καλλιθέα, «αναγκάστηκαν» να επανέλθουν στη προτέρα θέση, σύμφωνα με την οποία «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το πότε ακριβώς δεν το γνωρίζουμε». Θέση η οποία, με τη σειρά της, διαφέρει, έστω και λίγο, από την προπροηγούμενη δημόσια δέσμευση Μητσοτάκη περί εκλογών «στο τέλος της τετραετίας», νέτα σκέτα.
Προς επίρρωσιν της πρόσκαιρης έστω, σύγχυσης που δημιουργούν αυτές οι λεκτικές αποκλίσεις, με σαφέστατο όμως πολιτικό περιεχόμενο, στις δηλώσεις του Προέδρου της ΝΔ, ήρθε να προστεθεί και η τοποθέτηση του στενού του συνεργάτη Στ. Πέτσα, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε: «Δεν μπορώ να πω εγώ τις πιθανές ημερομηνίες. Αν το βάλει κανείς έτσι και ανοίξει το ημερολόγιο θα βρει πολλές Κυριακές. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ότι είχε πει ο πρωθυπουργός ότι θα γίνουν την άνοιξη. Κοντά είμαστε επομένως, ώστε να αρχίσουμε να απευθυνόμαστε στους πολίτες».
Επίσης, σύγχυση προκλήθηκε και από το γεγονός ότι χθες, ο κ. Οικονόμου, δεσμεύτηκε και πάλι πως οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τα δεδομένα της τελευταίας απογραφής. Ενώ, λίγες ώρες νωρίτερα, ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδης, έλεγε («Παραπολιτικά») ότι «αν οι εκλογές γίνουν από τον Μάρτιο και μετά τότε θα πρέπει να γίνουν με τη νέα απογραφή εάν γίνουν προηγουμένως υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν και με την παλιά».
Η διχογνωμία – αναστάτωση για κάποιους- που προκαλούν οι ταλαντώσεις στο κυβερνητικό αζιμούθιο γίνεται αισθητή στους χθεσινούς τίτλους και στα ρεπορτάζ των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, τα οποία, μετά από τις δηλώσεις της Κυβέρνησης, μάλλον δεν έλαβαν υπόψιν τις «διαβεβαιώσεις» της πλειοψηφίας.
Οι χαρακτηριστικές εκφράσεις αποτυπώνουν το κλίμα: «Τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες 24 ώρες», «Μύρισαν εκλογές και στο Λονδίνο». «Οι εκλογές στην Ελλάδα βρίσκονται και στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχει στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης», «τον ρωτούν συνέχεια για τον χρόνο των εκλογών, αλλά εκείνος δεν απαντά, δεν έχει αποφασίσει αυτή τη στιγμή». «Ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για εκλογές και νωρίτερα και αργότερα», «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο των εκλογών νωρίτερα και από την Άνοιξη». «Στον αστερισμό της κάλπης κινούνται πλέον οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας». «Αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα για την προκήρυξη των εκλογών, με την οσμή της κάλπης για την οποία μίλησε σήμερα ο Πρωθυπουργός από το Λονδίνο, να ρίχνει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης».
Στο ρευστό, σε τελική ανάλυση, τοπίο προστέθηκαν, όπως είναι φυσικό, και οι δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία, για τους δικούς τους ευνόητους λόγους, «πήραν τη σκυτάλη» και συντηρούν αν δεν εντείνουν περαιτέρω το ήδη τεταμένο προεκλογικό κλίμα.
Όλα αυτά, έχουν ως αποτέλεσμα να παρατείνεται αν όχι να οξύνεται η αβεβαιότητα, πιθανότατα, σε βάρος της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών, που βλέπουν, τουλάχιστον οι πιο ευάλωτοι από αυτούς, ακόμα μια αβεβαιότητα να προστίθεται στην καταρρακωμένη από την ακρίβεια επιβίωσή τους.
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Μέσα σε αυτό τον προεκλογικό ορυμαγδό, σε βάρος του κυβερνητικού έργου αλλά και των σημαντικών ανακοινώσεων και των πρωτοβουλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ουδείς, σχεδόν, ασχολήθηκε με τις σημαντικές επισημάνσεις του Πρωθυπουργού για τις επιδόσεις και την εξωστρέφεια της οικονομίας, το ρεκόρ επενδύσεων, τα γεωπολιτικά και ενεργειακά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.
Πόσο μάλλον που ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, σε μια αποστροφή της παρέμβασής του στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley στο Λονδίνο, παραδέχθηκε ότι: «Υπάρχει μια μεταβλητή, για την οποία σίγουρα θα με ρωτήσετε κι έχει να κάνει με τις εκλογές και την πολιτική κατάσταση. Μόλις επιλυθεί αυτό το ζήτημα, αναμένω μια νέα ώθηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών στην Ελλάδα». Δεσμευόμενος ότι «οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων -όχι μηνών- ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις».
Το συμπέρασμα που προκύπτει, πέρα από την αναγνώριση από τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΝΔ ότι όλοι τηρούν παρατεταμένη στάση αναμονής και τα πάντα μετατίθενται για μετά τις εκλογές, είναι ότι το βασικό σενάριο στο πρωθυπουργικό μυαλό είναι οι διπλές εκλογές και η επίτευξη αυτοδυναμίας μετά από τη δεύτερη Κυριακή.
Πέρα από τα ερωτήματα για το τι μπορεί να μεσολαβήσει και να μην ευοδωθεί το συγκεκριμένο σενάριο, είτε εντός της χώρας είτε στο εξωτερικό –βλέπε Ερντογάν- το πρόβλημα είναι πως θα βαδίσει η χώρα μέχρι τότε. Τους επόμενους αρκετούς μήνες δηλαδή.
Κι αυτό γιατί οι πιθανότητες να αντιστραφεί το κλίμα πόλωσης- τοξικότητας και το «σκληρό ροκ» κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Ταυτοχρόνως, πληροφορίες αναφέρουν ότι «μέλη της Κυβέρνησης έχουν σηκώσει τα μολύβια και τρέχουν όλο και συχνότερα, σε προεκλογικές συναθροίσεις, κάτι που δεν κρύβουν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ούτε στις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Για τους κυβερνητικούς βουλευτές ούτε λόγος, έχουν βγάλει και τα προσωπικά συνθήματα, ανταγωνιζόμενοι αλλήλους σε δημόσιες εκδηλώσεις και κομματικές συνεστιάσεις.
Όλα αυτά, οδηγούν σε ένα πρόδηλο συμπέρασμα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να αποφασίσει και να καταστήσει απολύτως σαφές το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τον οδικό χάρτη προς την λαϊκή ετυμηγορία.
Ειδάλλως, η χώρα θα λιμνάζει στο πολιτικό έλος της άτυπης προεκλογικής περιόδου, τίποτε δεν θα λειτουργεί σωστά, και ο κίνδυνος να χάνονται πολύτιμοι πόροι, οικονομικοί και κοινωνικοί, στη δεδομένη συγκυρία, είναι κάτι περισσότερο από ορατός. Είναι δεδομένος. Όπως και οι ευθύνες του Πρωθυπουργού.
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης στο LSE: «Στις δεύτερες εκλογές μπορούμε να πιάσουμε το 37% – 38%»
Μητσοτάκης: Aναμένω μία νέα «έκρηξη» επενδύσεων μετά τις εκλογές
Μητσοτάκης από το Λονδίνο: Χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Οι μισθοί έχουν αρχίσει να αυξάνονται πιο γρήγορα από τις τιμές
- Συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της διαρκούς επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Τζάο Λέτζι
- Καρκίνος του ήπατος: Διάγνωση και αντιμετώπιση
- Γεωργιάδης: Οι νοσηλευτές θα μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά