Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Άρση lockdown: Ποιες είναι οι βασικές ημερομηνίες που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για το άνοιγμα καταστημάτων, σχολείων και μετακινήσεις

Το πλαίσιο για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 6 το απόγευμα, το οποίο αναμένεται να εξειδικεύσουν έξι αρμόδιοι υφυπουργοί, που θα προχωρήσουν σε περαιτέρω αναλύσεις για όλες τις διαδικασίες.

Η σταδιακή άρση των μέτρων θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου και θα πραγματοποιηθεί με βήματα, μέχρι τον Ιούλιο, με τις αρχές να εκτιμούν συνεχώς την πορεία της πανδημίας. Κάτι που σημαίνει πως σε περίπτωση που χρειαστεί, μπορεί να υπάρξει επαναφορά ορισμένων περιοριστικών μέτρων.

Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει σταδιακά, πιθανότατα από την Γ Λυκείου, σε φάσεις και με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Διευκρινήσεις για το ζήτημα θα δώσουν την Τετάρτη η Υπουργός Παιδείας και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όσον αφορά τις εκκλησίες, η επαναλειτουργία τους αναμένεται να γίνει σε δύο φάσεις για προληπτικούς λόγους. Οπως τόνισε ο κ. Πέτσας «ανοιχτές θα είναι οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο».

Σύμφωνα με το σχέδιο που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, οι βασικές ημερομηνίες είναι οι εξής:

4 Μαΐου: Ανοίγουν κομμωτήρια, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, αλλά με μέτρα προστασίας. Καταργείται το SMS και οι γραπτές βεβαιώσεις για έκτακτη μετακίνηση.

11 Μαΐου: Ανοίγουν – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- τα Λύκεια με έμφαση στην Γ’ τάξη και τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η επόμενη φάση ανοίγματος της εκπαίδευσης, θα γίνει πιθανότατα στις 18 Μαΐου.

19 Μαΐου: Ελεύθερη μετακίνηση σε άλλους νομούς.

Τέλος Μαΐου: Επαναλειτουργούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση «οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού».

1η Ιουνίου: Πιθανότερη ημερομηνία ανοίγματος των ξενοδοχειακών μονάδων δωδεκάμηνης διάρκειας, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

1η Ιουλίου: Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων, «αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών», όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας.