«Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τις υψηλότερες επιχειρησιακές δυνατότητες από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους. Ποτέ δεν ήμασταν τόσο δυνατοί και με τέτοιες προοπτικές» υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μιλώντας στην εκδήλωση για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε επίσης ότι «το προσωπικό του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, που σήμερα έχει την τιμητική του, φυλάει με ατσαλένια πυγμή σαν μια σιδηρά γροθιά, άγρυπνο την Πατρίδα μας απ’ άκρη σ’ άκρη της»

1

Αναλυτικά η ομιλία του στρατηγού Φλώρου

Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη η χαρά μου και ιδιαίτερη η τιμή μου να σας καλωσορίζω απόψε στην εκδήλωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για την Ημέρα της Εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, οι οποίες φέτος, και αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό, συμπληρώνουν κι αυτές 200 χρόνια της νεότερης Ιστορίας τους μετά την έναρξη του αγώνα του 1821 για την Εθνική Ανεξαρτησία μας, καθώς τον Απρίλιο του 1822 ψηφιζόταν από το «Βουλευτικό Σώμα» ο Νόμος με τίτλο «Περί Οργανώσεως του Στρατού», που απετέλεσε και το πρώτο θεσμικό κείμενο με το οποίο θεσπίστηκε η σύσταση Τακτικού Στρατού στην Νεώτερη Ελλάδα.

Κατά τα 200 συναρπαστικά αλλά και θυελλώδη αυτά χρόνια οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρωταγωνίστησαν σε όλους ανεξαιρέτως τους αιματηρούς αλλά και συνάμα λαμπρούς αγώνες του Έθνους, που έφεραν το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος στην μορφή που έχει σήμερα, ξεκινώντας από μια φτωχή γωνιά της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Εκτός από εκείνους τους τρανούς αγώνες της εθνικής μας ανεξαρτησίας που απετέλεσαν την κολυμβήθρα της αναβαπτίσεως και της αναστάσεως των Ελλήνων, απανταχού της Γης, μετά από 400 δύσκολα και μαύρα χρόνια ανέστιου εθνικού βίου, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, φόβου και απελπισίας, που έφεραν το Φως ξανά στην Ελλάδα και την Ελλάδα στο Φως της Οικουμένης, στο Φως δηλαδή που αυτή έσπειρε πρώτη στην Ευρώπη και σ’ όλη την Ανθρωπότητα, ακολούθησαν καλές και κακές στιγμές. Σταχυολογώ το βιαστικό κι απροετοίμαστο 1897, που το ακολούθησε όμως ο παράτολμος αλλά μεγαλειώδης Μακεδονικός Αγών.

Η νικηφόρα και τροπαιούχος συμμετοχή μας, καταλυτική συμμετοχή μας στους Βαλκανικούς Πολέμους που χύθηκαν τόνοι ελληνικού αίματος κι ύστερα ο Μεγάλος Πόλεμος, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, που με το τέλος του η Ελλάς κυνήγησε το εθνικό όνειρο στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, στην Ιωνία και την υπόλοιπη Μ. Ασία, στην μεγαλεπίβολη Μικρασιατική Εκστρατεία όπως την ξέρουμε και την λέμε όλοι, που απεδείχθη όμως ατυχής και πικρή, απ’ το τέλος της οποίας φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια, κι είναι τούτη μια ευκαιρία για αναστοχασμό και μελέτη γι’ αυτά που γίναν λάθος.

Διαβάστε επίσης

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή και ελεύθερη όποιος κι αν έρθει, όποια ώρα κι αν το κάνει