• Πολιτική

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για Μητσοτάκη: Η χώρα είναι σε στιβαρά και καλά χέρια

    • NewsRoom

    Από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο


    «Όσοι Έλληνες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και κατοικούν στο εξωτερικό θα ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μια ημέρα μετά τη συγκινητική εκδήλωση στην Αστόρια.

    Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο είχε το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Νέας Υόρκης) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε κομβική χρονιά το 2019 και για τους δύο, αφού ο Αρχιεπίσκοπος ανέλαβε καθήκοντα για να οδηγήσει την αρχιεπισκοπή Αμερικής στον 21ο αιώνα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης, μετά την ισχυρή εντολή της 7ης Ιουλίου, ανέλαβε να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση.

    Στη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό, ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην Αστόρια των ΗΠΑ σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Καλείστε ως πρωτεύθυνος πολίτης της Ελλάδος να υπηρετήσετε τον ελληνικό λαό, καθιστάμενος ο πρωθυπουργός όλων, όπως είπατε πολύ ωραία και χθες στην ομιλία σας στην Αστόρια, όλων των απανταχού της Οικουμένης Ελλήνων, τους οποίους είμαι σίγουρος ότι θα διακυβερνήσετε με πνεύμα αγάπης, με πνεύμα ενότητος, με πνεύμα ομοψυχίας, αδελφοσύνης, φιλαδελφείας και κατανοήσεως».

    Ο Αρχιεπίσκοπος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενότητας του ελληνικού λαού: «Όσες φορές ήμασταν ενωμένοι, μεγαλουργήσαμε και γράψαμε χρυσές σελίδες στην Ιστορία μας και στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Όσες φορές διχαστήκαμε, δοκιμάσαμε το πικρό ποτήρι της ήττας και της συρρικνώσεως του γένους μας».

    Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τη μεγάλη συγκίνησή του για την παρουσία του στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τονίζοντας: «Χαίρομαι πολύ που μνημονεύσατε τη σημαντική έννοια της ενότητας, η οποία για εμένα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο ελληνισμός και πάλι να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία και να μπορέσει να μεγαλουργήσει, όπως το έπραξε πολλές φορές στη μακρά Ιστορία του.

    » Αυτή η ενότητα, Σεβασμιώτατε, δεν αφορά μόνο τους Έλληνες, οι οποίοι κατοικούν στη μητέρα πατρίδα. Αφορά και τους Έλληνες της ομογένειας. Αφορά και την ενότητα, τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την ομογένεια με τη μητέρα πατρίδα».

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απολύτως κρίσιμη την αποστολή του Αρχιεπισκόπου. «Έχω, Σεβασμιώτατε, μεγάλες προσδοκίες από το έργο, το οποίο μπορείτε να επιτελέσετε εδώ στην Αμερική. Και το όνομά σας είναι ίσως συμβολικό. Ως φορέας ελπίδας και μέσα από το δικό σας έργο μας δίνετε τη δύναμη και τα ψυχικά και πνευματικά αποθέματα να πορευθούμε και εμείς στο δικό μας δύσκολο δρόμο, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, με βαθιά γνώση της Ιστορίας μας, με σεβασμό στην Εκκλησία μας και στις παραδόσεις μας, κρατώντας πάντα μέσα μας αυτά που μας κάνουν ξεχωριστούς ως έθνος».

    «Χρέος μας να στηρίξουμε τους Έλληνες της διασποράς»

    Παραλλήλως, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο χρέος του ελληνικού κράτους. «Δικό μας χρέος είναι να στηρίξουμε, με κάθε τρόπο, το δικό σας σπουδαίο έργο. Να εξασφαλίσουμε ότι οι δεσμοί της ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα παραμένουν ουσιαστικοί, ποιοτικοί και λειτουργικοί, διευκολύνοντας τους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό, στις σχέσεις τους με το ελληνικό κράτος και βέβαια δίνοντας, επιτέλους, τη δυνατότητα σε όσους Έλληνες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και κατοικούν στο εξωτερικό να μπορούν να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους».

    Κλείνοντας το διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «η χώρα είναι σε στιβαρά και καλά χέρια» με τον πρωθυπουργό να τον ευχαριστεί θερμά.



    ΣΧΟΛΙΑ