ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανυποχώρητη εμφανίζεται η Τουρκία, η οποία συνεχίζει τις προκλήσεις της με αμείωτο ρυθμό.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε ανακοίνωση – απάντηση στο διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας για την νέα navtex, λέγοντας ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ελληνική πλευρά δεν έχει καμία ισχύ και αξία.
Μάλιστα, χαρακτηρίζει τις αξιώσεις της Ελλάδας για τα θαλάσσια όρια «μαξιμαλιστικές».
Σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το philenews.com, το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι «το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε άλλη μια ανακοίνωση, με την οποία επανέλαβε τις γνωστές του αντιρρήσεις σχετικά με τις σεισμικές έρευνες που το πλοίο μας Oruc Reis συνεχίζει να διεξάγει στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο.
«Αυτές οι δηλώσεις βασίζονται στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας για τα θαλάσσια όρια, οι οποίες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική και δεν έχουν καμιά ισχύ και αξία για εμάς» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Προσθέτει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τόσο τα δικά της νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όσον και της ‘ΤΔΒΚ’» (ψευδοκράτος).
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «εάν η Ελλάδα είναι ειλικρινής, όπως δήλωσε στην ανακοίνωσή της ότι θέλει λύση, πρέπει αντί να κάνει δηλώσεις που να αυξάνουν την ένταση, στρατιωτικές δραστηριότητες και να υποκινεί παραπλανώντας τρίτα μέρη εναντίον της Τουρκίας, να δώσει θετική απάντηση στην έκκληση μας για διάλογο άνευ όρων».
Στην Κύπρο ο υπουργός Άμυνας
Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπου θα συμμετάσχει στην 3η τριμερή συνάντηση υπουργών Άμυνας Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να εξετάσει με τους ομολόγους του από την Κύπρο, Χαράλαμπο Πετρίδη, και το Ισραήλ, Μπένιαμιν Γκαντζ, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης Παναγιωτόπουλου στην Κύπρο, έχουν προγραμματισθεί διμερείς συναντήσεις των αντιπροσωπειών μεταξύ Ελλάδος- Κύπρου και Ελλάδος- Ισραήλ.
«Ξεκάθαρα καθορισμένα τα σύνορα με Τουρκία»
Εν τω μεταξύ, αναφορικά με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διαβιβάστηκε στο αμερικανικό κογκρέσο, στο πλαίσιο των διατάξεων του «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act» και που σημειωτέον απεστάλη στο Κογκρέσο πριν από περίπου 8 μήνες (στις 18 Μαρτίου 2020), διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια στη βάση του συμβατικού και του εθιμικού διεθνούς δικαίου και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι όσον αφορά το Νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τα θαλάσσια σύνορα έχουν καθορισθεί από τη συμφωνία Ιταλίας-Τουρκίας που υπογράφηκε στην Άγκυρα στις 4 Ιανουαρίου 1932, καθώς και το πρακτικό που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εν λόγω συμφωνίας και υπεγράφη στην Άγκυρα στις 28 Δεκεμβρίου 1932. Η Ελλάδα, ως διάδοχο κράτος, βάσει της συνθήκης των Παρισίων του 1947, απέκτησε την κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων χωρίς καμία αλλαγή στα θαλάσσια σύνορα, όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας.
Αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα στη Θράκη (μέχρι το σημείο σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από το Δέλτα του Έβρου), υπογραμμίζουν πως αυτά ορίσθηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και το Πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926.
Τέλος, αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των ανωτέρω δύο περιοχών (από Θράκη έως Δωδεκάνησα), όπου τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Τουρκίας τέμνονται, επισημαίνουν ότι τα θαλάσσια σύνορα ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ των ελληνικών νήσων και νησίδων και των απέναντι τουρκικών ακτών.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων, τα οποία έχουν αποτυπωθεί επανειλημμένως, αποτελούν ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.