Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Απόστολος Τζιτζικώστας : Τι χαρτοφυλάκιο του «δίνει» το Politco

Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας,

Το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Μεταφορών, κληρώνει για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, το ρεπορτάζ και η ανάλυση του Politico παραμονές των αποφάσεων της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο ρεπορτάζ,  τονίζεται πως το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας αποκλείεται με δεδομένη την εκφρασμένη άποψη της Προέδρου της Κομισιόν ότι θα ήταν λογικό να δοθεί η θέση αυτή σε κάποιον από την Κεντρική ή Ανατολική Ευρώπη .

Το σημαντικό χαρτοφυλάκιο για την ενέργεια το «παίρνει» η Τσεχία και για τη γεωργία το  Λουξεμβούργο, ενώ για εκείνο της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κουβέντα δε γίνεται δεδομένου ότι συνήθως οι θέσεις αυτές καταλαμβάνονται από τις μεγάλες χώρες της ΕΕ.

Αναλυτικά , συμφωνα με το Politico, οι θέσεις των επιτρόπων, κατανέμονται ως εξής:

Τιερί Μπρετόν (Γαλλία)Χαρτοφυλάκιο: Εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τη βιομηχανία και τη στρατηγική αυτονομία

Γιατί: Η σχέση μεταξύ Μπρετόν και φον ντερ Λάιεν δεν ήταν πάντα η πιο εύκολη και χειροτέρεψε όταν ο Μπρετόν της επιτέθηκε ανοιχτά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ως αντίποινα, είναι πιθανό να του δώσει ένα μικρότερο χαρτοφυλάκιο από αυτό που θα ήθελε. Ωστόσο, ο Breton θεωρείται ως κάποιος που κάνει τα πράγματα.

Ο κορυφαίος του ρόλος αντιπροσωπεύει όχι μόνο τους φιλελεύθερους αλλά και το βάρος της Γαλλίας στην ΕΕ (παρόλο που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αποδυναμωθεί στο εσωτερικό από τις γαλλικές εκλογές).

Raffaele Fitto (Ιταλία)Χαρτοφυλάκιο: Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για τη συνοχή, την οικονομία και την ανάκαμψη μετά την πανδημία

Γιατί: Μια εκτελεστική αντιπροεδρία για ένα μέλος της σκληρής δεξιάς ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών θα είναι ευαίσθητη για τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, υπάρχει πεποίθηση ότι τελικά θα ευθυγραμμιστούν με την επιλογή, καθώς η φον ντερ Λάιεν προσπαθεί εδώ και καιρό να κατευνάσει την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Η τοποθέτηση του Fitto επικεφαλής του ταμείου ανάκαμψης μετά την πανδημία και της περιφερειακής οικονομικής πολιτικής της ΕΕ (συνοχή στην ορολογία της ΕΕ) δίνει στην Ιταλία ευθύνη για βασικά κομμάτια του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) Χαρτοφυλάκιο: Εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τη διεύρυνση, την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Γιατί: Ο Ντομπρόβσκις είναι ένας βαρέων βαρών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συλλέγει οικονομικά χαρτοφυλάκια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου του στο Berlaymont.

Βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα. Αυτό το χαρτοφυλάκιο θα συνδύαζε την οικονομική του εμπειρία με την πολιτική του ευφυΐα.

Δηλαδή, εάν άλλες χώρες δεν αισθάνονται ότι οι Βαλτικές χώρες υπερεκπροσωπούνται σε αυτόν τον τομέα, με τον Λετονό Ντομπρόβσκις και την Εσθονή Κάγια Κάλλας στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ισότιμος Dombrovskis θα μπορούσε επίσης να είναι υποψήφιος για την απόκτηση του πολιτικά ευαίσθητου χαρτοφυλακίου ανταγωνισμού.

Maroš Šefčovič (Σλοβακία) Χαρτοφυλάκιο: Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για θέματα διοίκησης, εφαρμογής, απλούστευσης και διοργανικών σχέσεων

Γιατί: Ο Šefčovič ανέβαινε αργά αλλά σταθερά τις τάξεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τότε που έγινε Επίτροπος το 2009. Θεωρείται από τη von der Leyen ως σταθερή και αξιόπιστη προσωπικότητα και επομένως είναι πιθανό να παραμείνει εκτελεστικός αντιπρόεδρος (κάτι που θα κατευνάσει οι σοσιαλιστές).

Αλλά αυτή τη φορά, τα πολιτικά χαρτιά του μοιράζονται πιο άσχημα. Η εσωτερική πολιτική κατάσταση της Σλοβακίας είναι πιθανό να κοστίσει στον Šefčovič (το κόμμα του Smer δεν ανήκει πλέον στη σοσιαλιστική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Με την Teresa Ribeira (βλ. παρακάτω) να είναι η κορυφαία σοσιαλίστρια στο κολέγιο, το χαρτοφυλάκιο του Šefčovič αναμένεται να είναι λιγότερο σημαντικό και να περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνοκρατικά αρχεία, αν και θα μπορούσε ενδεχομένως να μοιραστεί ένα στοιχείο του χαρτοφυλακίου του προϋπολογισμού με τον Πολωνό Piotr Serafin (βλ. παρακάτω) .

Teresa Ribera (Ισπανία) Χαρτοφυλάκιο: Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Γιατί: Ο Ισπανός υποψήφιος πρόκειται να είναι ο μόνος σοσιαλιστής βαρέων βαρών στην Επιτροπή. Το κλιματικό της υπόβαθρο την έκανε από νωρίς πρωτοπόρο για την επίβλεψη της εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, άσκησε σκληρές πιέσεις για να έχει ένα πιο οριζόντιο χαρτοφυλάκιο, με εκτεταμένες και πιο οικονομικές ικανότητες, όπως η επίβλεψη της ψηφιακής μετάβασης.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με τη φιλοδοξία της von der Leyen για μια καθαρή βιομηχανική συμφωνία . Ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις από τους συντηρητικούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενάντια στον υπερβολικό ρόλο του Ribera στο κλίμα. Το όνομά της έχει επίσης αναφερθεί για το χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού, όπως ανέφεραν την Παρασκευή οι Financial Times.

Κάγια Κάλλας (Εσθονία) Χαρτοφυλάκιο: Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας

Γιατί: Ο πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, που έχει ήδη επιλεγεί από τους ηγέτες της ΕΕ ως ο επόμενος επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής, είναι ένα ρωσικό γεράκι που θεωρήθηκε κατάλληλος για τον ρόλο του γεωγραφικά, πολιτικά και διπλωματικά.

Μάγκνους Μπρούνερ (Αυστρία) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Γιατί: Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια με τη φον ντερ Λάιεν, έχει ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο και θεωρείται αξιόπιστος, έμπειρος πολιτικός.

Αυτό τον καθιστά καλό υποψήφιο για να χειριστεί ευαίσθητα αρχεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των πολυαναμενόμενων προσπαθειών για την ενίσχυση της ένωσης κεφαλαιαγορών. Ωστόσο, είναι άλλο ένα άτομο που θα μπορούσε να καταλήξει να του παραδοθεί το χαρτοφυλάκιο του διαγωνισμού.

Hadja Lahbib (Βέλγιο) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων

Γιατί: Η τηλεοπτική παρουσιάστρια που έγινε υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου δεν θεωρείται η πιο αξιόπιστη και έμπειρη πολιτικός στη χώρα της.

Ωστόσο, το Βέλγιο, το οποίο έχασε την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και ήταν η τελευταία χώρα που έστειλε υποψήφιο στη φον ντερ Λάιεν, δεν θα έχει κενό χαρτοφυλάκιο καθώς ήταν μια από τις λίγες χώρες που έστειλε γυναίκα.

Η εμπειρία της Lahbib ως υπουργός Εξωτερικών και η καταγωγή της από μια χώρα που φημίζεται για την περίπλοκη πολιτική της θα μπορούσε να τη βοηθήσει να εκπροσωπήσει το μπλοκ σε χώρες εκτός ΕΕ και στον ευαίσθητο φάκελο της μετανάστευσης.

Ekaterina Zaharieva (Βουλγαρία) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια

Γιατί: Θα είμαστε ειλικρινείς: αυτή είναι μια μορφωμένη εικασία, καθώς η Βουλγαρία δεν είναι υποψήφιος για καμία από τις βασικές θέσεις εργασίας. Ενώ η Βουλγαρία έχει προτείνει δύο ονόματα – ένα αρσενικό, ένα θηλυκό – η Ζαχαρίεβα είναι βέβαιο ότι θα βρει τη δουλειά καθώς η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται περισσότερες γυναίκες για να έχει ένα κολέγιο με ισορροπία μεταξύ των φύλων.

Dubravka Šuica (Κροατία) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος Δημογραφίας και Δικαιοσύνης

Γιατί: Ο Κροάτης επίτροπος, ο οποίος προέρχεται από το ΕΛΚ του φον ντερ Λάιεν, θεωρείται σταθερός και αξιόπιστος επίτροπος. Οι εν ενεργεία επίτροποι αλλάζουν παραδοσιακά χαρτοφυλάκια, αλλά ο Šuica επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται για το δημογραφικό αρχείο.

Το τρέχον χαρτοφυλάκιό της για τη δημοκρατία και τη δημογραφία πρόκειται να ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της von der Leyen και το όνομα της Šuica έχει κυκλοφορήσει για πολλά χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς στη Μεσόγειο, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίσει το δύσκολο κράτος δικαίου της Ευρώπης ζητήματα.

Κώστας Καδής (Κύπρος) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για τη Μεσόγειο

Γιατί: Η Κύπρος άσκησε ενεργά πιέσεις για να αποκτήσει τον νεοσύστατο ρόλο του επιτρόπου για τη μεσογειακή πολιτική της ΕΕ. Ο Καδής, ο οποίος διετέλεσε πρόσφατα υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θεωρείται άνθρωπος ικανός να κάνει τη δουλειά.

Ωστόσο, ένα βασικό ερώτημα θα είναι ποια ακριβώς θα είναι η εντολή του νέου επιτρόπου για τη Μεσόγειο και εάν το άτομο που θα την πάρει θα έχει αρκετή εξουσία, προϋπολογισμό και δημόσιους υπαλλήλους εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια εναλλακτική λύση για την Kadis θα μπορούσε να είναι το χαρτοφυλάκιο περιβάλλοντος.

Jozef Síkela (Τσεχία) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την ενέργεια

Γιατί: Ο Síkela, επί του παρόντος υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου της Τσεχίας, έγινε γνωστό πρόσωπο στις Βρυξέλλες όταν έπρεπε να γεφυρώσει τις διαφορετικές θέσεις εντός της ΕΕ σχετικά με την ενεργειακή κρίση κατά τη διάρκεια της τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2022. Σε μια συνέντευξη Τύπου , ο Σίκελα φορούσε ένα λευκό φούτερ που έγραφε: «Θα συγκαλέσουμε όσα ενεργειακά συμβούλια χρειαστεί».

Dan Jørgensen (Δανία) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για τη διεθνή πολιτική για το κλίμα

Γιατί: Τα τελευταία δύο χρόνια ο Jørgensen βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου της Δανίας που είναι αρμόδιο για την αναπτυξιακή συνεργασία και την παγκόσμια πολιτική για το κλίμα.

Ενώ το ιστορικό του Jørgensen θα μπορούσε επίσης να τον δει να ανταγωνίζεται για ένα χαρτοφυλάκιο ενέργειας και κλίματος, η εμπειρία του ως πρώην υπουργός κλίματος είναι η τέλεια διάταξη για ένα χαρτοφυλάκιο που ασχολείται με τις διεθνείς πτυχές της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ.

Θεωρείται αξιόπιστο χέρι στα Ηνωμένα Έθνη, με την προεδρία του Αζερμπαϊτζάν COP29 να του ζητά να ηγηθεί των διαβουλεύσεων φέτος για το πιο ακανθώδες θέμα της διάσκεψης: τον καθορισμό ενός νέου στόχου για τη χρηματοδότηση του κλίματος για τις φτωχές χώρες.

Henna Virkkunen (Φινλανδία) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την τεχνολογία

Γιατί: Ο πρώην υπουργός Παιδείας έχει εργαστεί σε πολλούς υψηλού προφίλ φακέλους τεχνολογίας και καινοτομίας ως νομοθέτης της ΕΕ. Το Ελσίνκι παρουσίασε το Virkunnen στη von der Leyen ως το ιδανικό για συνδυασμό της ψηφιακής μετάβασης με την επιθυμία της ΕΕ να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Απόστολος Τζιτζικώστας (Ελλάδα) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος Μεταφορών

Γιατί: Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι περίμενε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με αντάλλαγμα να συμβάλει στη δημιουργία άλλων πέντε ετών για τη φον ντερ Λάιεν.

Η επίβλεψη του χαρτοφυλακίου μεταφορών μπορεί να είναι το κλειδί για να βοηθήσει την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία. Εάν οι μεταφορές από μόνες τους δεν επαρκούν για να ευχαριστήσουν τον Μητσοτάκη, ο Τζιτζικώστας θα μπορούσε να γίνει υπεύθυνος για την περιφερειακή ανάπτυξη, ειδικά δεδομένης της εμπειρίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι θα ήταν λογικό να δοθεί η θέση του Επιτρόπου Άμυνας σε κάποιον από την Κεντρική ή Ανατολική Ευρώπη.

Olivér Várhelyi (Ουγγαρία) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την πολυγλωσσία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό

Γιατί: Ο Várhelyi, ο οποίος είναι επίτροπος για τη γειτονία και τη διεύρυνση από το 2019, είναι αμφιλεγόμενος στις Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (αποκάλεσε τους ευρωβουλευτές «ηλίθιους»).

Η σχέση μεταξύ Βρυξελλών και Ουγγαρίας βρίσκεται επίσης σε νέο χαμηλό επίπεδο μετά τις αυτοανακηρυγμένες «ειρηνευτικές αποστολές» του Ούγγρου ηγέτη Viktor Orbán στο Κίεβο, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον. Εάν ο Várhelyi δεν περάσει την ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ουγγαρία θα πρέπει να στείλει άλλον υποψήφιο.

Μάικλ ΜακΓκραθ (Ιρλανδία) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την καινοτομία

Γιατί: Ως δημοσιονομικός συντηρητικός, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας ήταν υποψήφιος για να κρατήσει υπό έλεγχο τις δαπάνες των χωρών μελών της ΕΕ ως επίτροπος προϋπολογισμού.

Ήταν ένα από τα χαρτοφυλάκια που προτιμούσε, σύμφωνα με αξιωματούχους του στενού του περιβάλλοντος. Αλλά το δικό του εθνικό κόμμα που ψήφισε κατά του επαναδιορισμού της φον ντερ Λάιεν δεν του έκανε χάρη και θα μπορούσε να συμβάλει στο να αποκτήσει ένα λιγότερο σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

Η αλιεία θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, αν και αυτό θα μπορούσε να είναι δύσκολο δεδομένων των συζητήσεων μετά το Brexit που πρόκειται να έχει η ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο για τα ψάρια.

Η Ιρλανδία θα προτιμούσε να συμπληρώσει ένα χαρτοφυλάκιο που σχετίζεται με την έρευνα ή την καινοτομία.

Andrius Kubilius (Λιθουανία) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την ασφάλεια, την αμυντική βιομηχανία και το διάστημα

Γιατί: Ο Φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι θα ήταν λογικό να δοθεί η νεοσύστατη θέση επιτρόπου Άμυνας σε κάποιον από την Κεντρική ή Ανατολική Ευρώπη. Ένας ευρωβουλευτής που ειδικεύεται στις εξωτερικές υποθέσεις, ο Kubilius είναι ένας έμπειρος πολιτικός με πάνω από πέντε χρόνια εμπειρίας ως πρωθυπουργός σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

Είναι ευρέως σεβαστός, έχοντας καθοδηγήσει τη Λιθουανία μέσω της οικονομικής κρίσης του 2008. Ο Kubilius υποστήριξε επίσης έντονα την Ουκρανία. Τόνισε την ανάγκη για συνεχή στρατιωτική υποστήριξη για το Κίεβο υποστηρίζοντας ένα σχέδιο που θα δει τους δυτικούς συμμάχους να συνεισφέρουν το 0,25% του ΑΕΠ για να βοηθήσουν να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης.

Ζήτησε επίσης να πληρώσει η Μόσχα το λογαριασμό για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας όλα τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Στο Βίλνιους, πρότεινε τη δημιουργία ενός κυβερνητικού τμήματος ή υπουργείου αποκλειστικά αφιερωμένου στα ζητήματα της Ουκρανίας.

Christophe Hansen (Λουξεμβούργο) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για τη γεωργία

Γιατί: Το ΕΛΚ ενδιαφέρεται για το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας και ο Hansen είναι φυσικός κατάλληλος για τη δουλειά. Προέρχεται από αγροτική οικογένεια και η ξαδέρφη του, Martine Hansen, είναι υπουργός Γεωργίας του Λουξεμβούργου.

Ως ευρωβουλευτής, ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για τους νέους κανόνες της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών και εργάστηκε για την καθοδήγηση των εθνικών σχεδίων για την αγροτική πολιτική της ΕΕ .

Ο Λουξεμβούργος θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως μια ευαίσθητη επιλογή μεταξύ των πολιτικών ομάδων και των λόμπι στην προσπάθεια του von der Leyen να αποπολώσει το πεδίο μάχης για τη γεωργία, φέρνοντας την τεχνογνωσία του σε περιβαλλοντικά και εμπορικά ζητήματα. Ο Χάνσεν θεωρείται ισχυρός υποψήφιος, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να του προσδώσει το εμπορικό χαρτοφυλάκιο.

Glenn Micallef (Μάλτα) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την ισότητα, τη νεολαία και τη διασφάλιση της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών

Γιατί: Ο Micallef θεωρείται ως ένας από τους πιο αδύναμους υποψηφίους, καθώς δεν είχε ποτέ πολιτικό αξίωμα. Υπάρχουν και άλλα μειονεκτήματα: η Μάλτα (όπως και άλλες) αρνήθηκε να στείλει μια γυναίκα υποψήφια στις Βρυξέλλες για να πετύχει τον στόχο της φον ντερ Λάιεν για μια ισορροπημένη Επιτροπή των φύλων και είναι επίσης η μικρότερη χώρα στο μπλοκ.

Με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, το νησί έχει ήδη μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες, γεγονός που αφήνει τον Micallef πιθανόν να αποκτήσει ένα από τα λιγότερο σημαντικά χαρτοφυλάκια.

Wopke Hoekstra (Ολλανδία) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια

Γιατί: Σε μια ομιλία στο διάσημο τεχνικό πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν την περασμένη εβδομάδα, ο Hoekstra φάνηκε να κάνει αίτηση για τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές θέσεις εργασίας : από τη βιομηχανική πολιτική μέχρι τον προϋπολογισμό.

Ίσως χρειαστεί να συμβιβαστεί με το εμπόριο. Ωστόσο, μην κάνετε λάθος, λιγότερο ανοιχτό εμπόριο σημαίνει πιθανώς περισσότερη δουλειά για τον Επίτροπο. Η Hoekstra θα δει πολλές επικαλυπτόμενες ενέργειες στους τομείς του ανταγωνισμού, της ρύθμισης του κλίματος και της οικονομικής ασφάλειας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών της Ολλανδίας έχει διευθυντικά χαρακτηριστικά, αφού εργάστηκε στη McKinsey και τη Shell πριν ασχοληθεί με την πολιτική.

Το ιστορικό του φρατμπόι στην πολυτελή πανεπιστημιακή πόλη Λάιντεν και τα βαρύγδουπα σχόλια που απευθύνονται στην Ιταλία που έχει χτυπήσει τον Covid θα μπορούσε να επιστρέψει για να τον στοιχειώσει. Εξάλλου, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις αφορούν την καλή διαπολιτισμική επικοινωνία. Τουλάχιστον ζήτησε συγγνώμη .

Η γεωργία θα μπορούσε να είναι ένα εναλλακτικό χαρτοφυλάκιο, αν και αυτό θα έθετε την Ολλανδία σε μια εγχώρια ευαίσθητη θέση, δεδομένου ότι η χώρα έχει αντιμετωπίσει μεγάλες διαμαρτυρίες αγροτών.

Η σχέση μεταξύ Βρυξελλών και Ουγγαρίας βρίσκεται επίσης σε νέο χαμηλό επίπεδο μετά τις αυτοανακηρυγμένες «ειρηνευτικές αποστολές» του Ούγγρου ηγέτη Viktor Orbán στο Κίεβο.

Piotr Serafin (Πολωνία) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για τον προϋπολογισμό

Γιατί: Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού, καθώς το μπλοκ προετοιμάζεται για έναν επικό αγώνα για το επόμενο επταετές σχέδιο δαπανών του, στο οποίο κάθε χώρα θέλει να δει τις δικές της προτεραιότητες να αντικατοπτρίζονται.

Αλλά το Serafin έχει κάποια πλεονεκτήματα. Έχει πίσω του το πολιτικό βάρος του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, καθώς ήταν το δεξί του χέρι για χρόνια. Ο Τουσκ, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία της δεύτερης θητείας της φον ντερ Λάιεν και είναι βαρέων βαρών του ΕΛΚ, μπορεί να ζητήσει ένα βασικό χαρτοφυλάκιο.

Ως πρώην αρχηγός του προσωπικού του Τουσκ όταν ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σεραφίν ξέρει επίσης πώς να χειρίζεται και να αντιμετωπίζει τις διάφορες πρωτεύουσες, ένα βασικό πλεονέκτημα για την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό εκτός γραμμής.

Maria Luís Albuquerque ( Πορτογαλία) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την αλιεία

Γιατί: Υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να πάνε στο Albuquerque, πρώην υπουργό Οικονομικών και δημόσιος υπάλληλος σταδιοδρομίας. Η αλιεία είναι μία από αυτές, αν και είναι η αγαπημένη ορισμένων υπαλλήλων της Επιτροπής για το χαρτοφυλάκιο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (και αξιωματούχοι λένε ότι έχει εξαιρετική σχέση με τον κορυφαίο αξιωματούχο της Γενικής Διεύθυνσης για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, John Berrigan ).

Η Λισαβόνα προσβλέπει σε ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο και θα μπορούσε επίσης να αποκτήσει ανταγωνισμό ή ενιαία αγορά, ειδικά εάν η Αλμπουκέρκη αναφέρεται σε έναν σημαντικό εκτελεστικό αντιπρόεδρο όπως ο Ντομπρόβσκις.

ROXANA MÎNZATU (ΡΟΥΜΑΝΙΑ) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για θέσεις εργασίας, κοινωνικά δικαιώματα και στέγαση

Γιατί: Τα χαρτοφυλάκια στέγασης και κοινωνικών δικαιωμάτων πρόκειται να πάνε σε έναν σοσιαλιστή – ένα νεύμα για τη συμπερίληψη των θεμάτων από την κεντροαριστερά ως κορυφαία θέματα στο προεκλογικό τους μανιφέστο.

Δεδομένου του περιορισμένου αριθμού των σοσιαλιστών υποψηφίων, η Mînzatu θα μπορούσε να καταλήξει στη θέση, επιβραβεύοντας τη Ρουμανία για την αλλαγή από άνδρα σε γυναίκα υποψήφια (και έτσι βοηθώντας τη von der Leyen να προχωρήσει προς τον στόχο της για μια ισορροπημένη επιτροπή φύλου.)

 Ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Ταμείων αναφέρθηκε σε διάφορους τομείς πολιτικής. Μια εναλλακτική θα μπορούσε να είναι ένα πιο επιχειρηματικό ή οικονομικό χαρτοφυλάκιο.

? (Σλοβενία) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την υγεία

Γιατί: Ο Tomaž Vesel, ο εκλεκτός της Σλοβενίας για να είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπός της, απέσυρε την υποψηφιότητά του την Παρασκευή μετά από πίεση από τη von der Leyen να δώσει γυναίκες υποψηφίους.

Το χαρτοφυλάκιο για τη Σλοβενία ​​θα εξαρτηθεί από τον υποψήφιο που θα προτείνει για να τον αντικαταστήσει. Η υγεία θα μπορούσε να είναι μία από τις επιλογές, όπως και η διαχείριση κρίσεων και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Τζέσικα Ρόσγουολ (Σουηδία) Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την εσωτερική αγορά

Γιατί: Ενώ η Roswall φημολογείται επίσης ότι θα πάρει εσωτερικές υποθέσεις, φαίνεται απίθανο η Σουηδία να κερδίσει ξανά αυτό το χαρτοφυλάκιο αφού ο Επίτροπος Yiva Johansson το κράτησε στην πρώτη θητεία του von der Leyen.

Η Στοκχόλμη κοιτάζει ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο και πρόκειται να ανταμειφθεί για την αποστολή μιας ικανής υποψήφιας γυναίκας στις Βρυξέλλες. Ένα μειονέκτημα στην απόκτηση του σημαντικού χαρτοφυλακίου της εσωτερικής αγοράς θα μπορούσε να είναι η σουηδική στάση έναντι της Κίνας, καθώς θεωρείται γερακινή.

Διαβάστε επίσης:

12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων – Αναλυτικά παραδείγματα για την ενίσχυση των εισοδημάτων

Μάριο Ντράγκι: Αποκαλύπτει το σχέδιο για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας

Γέλεν: Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή και σε τροχιά «ήπιας προσγείωσης»