• Πολιτική

    Απόστολος Δοξιάδης: Τι απαντά (πολύ εύστοχα) στον Π. Παπαδόπουλο του Βήματος στο άρθρο του περί grexit


    To σημερινό άρθρο του μέχρι πρόσφατα γνωρίζοντος εκ προσωπικής πείρας τα εσωτερικά του Σύριζα και του Μαξίμου, Παύλου Παπαδόπουλου, περιέχει μια διεξοδική πρόβλεψη του σεναρίου του Grexit, ως σχεδίου του Τσίπρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περιγράφει ένα ενδεχόμενο που σαφώς είναι εντός των ορίων των πιθανοτήτων. Δεν προβλέπει όμως μόνο ένα πράγμα αλλά μια σύνθετη πραγματικότητα, που για να συμβεί το τελικό ενδεχόμενο (το Grexit) πρέπει να ισχύουν ήδη όλες του οι παραδοχές και μελλοντικά να υλοποιηθούν όλα τα ενδιάμεσα βήματα (ας πούμε, να ισχύει και ότι υπάρχει άτυπη παραδοχή των ‘δυνάμεων του όχι’ ότι ο Τσίπρας είναι αρχηγός τους, και να μην έχουν αλλάξει γνώμη πολλοί ψηφοφόροι του όχι, και να μην ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι, και να θέλει ο Τσίπρας το Grexit κατά βάθος, και να ρισκάρει να πάει σε δημοψήφισμα για το ευρώ παρά τη συντριπτική υπεροχή του ευρώ στις δημοσκοπήσεις, κλπ.). Για να συμβεί τo Grexit, σύμφωνα με το σενάριο, άρα, πρέπει να γίνουν όλα αυτά, όχι μερικά. 

    Αν υποθέσουμε τώρα ότι τα παραπάνω στοιχεία (παραδοχές) είναι 5 αριθμητικά, και ότι το καθένα από αυτά έχει πιθανότητα να ισχύει ήδη ή να συμβεί 50%, τότε η πιθανότητα να συμβούν ΚΑΙ τα πέντε είναι κάπου 3%. Φυσικά κάποια από τα γεγονότα είναι αλληλεξαρτώμενα, αλλά και η πιθανότητα για κάποια από αυτά είναι μάλλον λιγότερη από 50%. Κατά συνέπεια, ως πρόβλεψη, το 3% δεν είναι τελείως εκτός πραγματικότητας, ως τάξη μεγέθους.

    Προσοχή: Δεν πιστεύω ότι πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο κάποιοι κυβερνητικοί να θέλουν, ή και να δουλεύουν για το Grexit, δεν πιστεύω ότι πρέπει να εθελοτυφλούμε και να αγνοούμε ορατά σημεία, και δεν πιστεύω ότι το να συζητάμε γι αυτούς τους κινδύνους δεν είναι θεμιτό. Είναι και παραείναι. Απλώς θέλω να σημειώσω ότι μια αποτελεσματική αφήγηση, όπως είναι αυτή του άρθρου του Παύλου Παπαδόπουλου, μας βυθίζει στη βεβαιότητα ότι “δε μπορεί, είναι πολύ πειστικό, έτσι ακριβώς θα γίνουν τα πράγματα”, ενώ η πειστικότητα βασίζεται στη μη-δηλούμενη πεποίθηση ότι το καθένα από τα βήματα θα συμβεί. Όμως η πραγματικότητα, στην εξέλιξή της, είναι πάντα σύνθετη, με πολλούς παράγοντες απρόβλεπτους, και–να το πω έτσι–προβλεπόμενα απρόβλεπτους, αλλά και ξαφνικούς, που μπαίνουν στο παιχνίδι εκεί που δεν τους περιμένουμε.

    Σε κάθε ευκαιρία δηλώνω ότι δεν πιστεύω στις προφητείες. Πιστεύω όμως σίγουρα στις προειδοποιήσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές οδηγούν σε κάποια αντίδραση.

    Ο κ. Απόστολος Δοξιάδης είναι Έλληνας συγγραφέας και σκηνοθέτης. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Facebook.

    Διαβάστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/agonia-stous-trapezites-gia-tous-xenous-metochous-tous-tin-ora-pou-i-blackrock-agorazi-alpha/38334



    ΣΧΟΛΙΑ