ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Όνειρο… εαρινής νυκτός φαίνεται ότι θα αποδειχτεί το «Πάσχα στο χωριό», καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και η πίεση στο σύστημα υγείας ασφυκτική.
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο σταδιακού ανοίγματος κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, η επαναλειτουργία της εστίασης και ο τουρισμός.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ανοίξουν μαζί σχολεία και εστίαση στις 10 Μαΐου. Ειδικά για την εστίαση, υπάρχει η πρόταση να ανοίξει νωρίτερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με τα κορονοπάρτι.
Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη προανήγγειλε ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με το τι θα ισχύσει το Πάσχα θα γίνουν εντός της ενδομάδας.
Ένα ακόμη ερώτημα που υπάρχει εκτός από το αν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό είναι και το αν θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της ίδιας περιφέρειας τις καθημερινές.
Αναφορικά με την λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χθες συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Από την συνάντηση φαίνεται προς προέκυψε συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές, με υποχρεωτικά self test για ιερείς, ιεροψάλτες και νεωκόρους, περιφορά του Επιταφίου γύρω από τον ναό και ανάσταση νωρίτερα μεταξύ 9 και 10 το βράδυ του Μ. Σαββάτου.
Ο κ. Ιερώνυμος έδειξε ότι απομακρύνεται το σενάριο για πασχαλιάτικη έξοδο. Μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ανέφερε: «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία. Αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε την δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας».
Επ’ αυτού, διευκρίνισε: «Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται (σ.σ. για τη μετάδοση του ιού) κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος».
Αναφορικά με την περιφορά του Επιταφίου, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έκανε γνωστό ότι «Θα γίνει γύρω από τον ναό».
Ο τρόπος εορτασμού του Πάσχα θα απασχολήσει και τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. εντός κλειστού χώρου.
Επιπλέον, ζητάει να επιτραπεί η «αξιοποίηση» των προαυλίων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός.
Στην πρόσφατη μερική άρση των περιορισμών, είχε ανακοινωθεί ότι επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου Δήμου, με αναλογία 1 πιστού ανά 25 τετραγωνικά και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες.
Διαβάστε ακόμη:
Μητσοτάκης: Επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη λειτουργία των ναών το Πάσχα
ΣΥΡΙΖΑ: Να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά πρωτόκολλα