• Πολιτική

    Αποκλειστικό: Στην κλήτευση του Γ. Πανούση και του Π. Λαφαζάνη στην Εξεταστική για τις υποκλοπές προσανατολίζεται η Κυβέρνηση

    Γιάννης Πανούσης - Παναγιώτης Λαφαζάνης

    Γιάννης Πανούσης – Παναγιώτης Λαφαζάνης


    Πρόσωπα με θεσμικό ρόλο που κατά το παρελθόν έχουν προβεί σε σοβαρότατες καταγγελίες για εις βάρος τους υποκλοπές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και το πάλαι ποτέ νούμερο 2 της Κουμουνδούρου Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν αποκλείεται να προσέλθουν ως μάρτυρες μετά από αίτημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στο πλαίσιο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που όπως όλα δείχνουν, θα αποφασίσει η Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου, με βάση το σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να εξακολουθήσει στην πολιτική ράγα της συναίνεσης και της ενότητας, προκείμενου η Βουλή να διερευνήσει σε βάθος το μείζον αυτό πρόβλημα για την Δημοκρατία, έχοντας ήδη αναγνωρίσει ουσιαστικά και τις δικές του πολιτικές ευθύνες αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ.

    Όμως, το «όλα στο φως», που εξ αρχής έχει διαμηνύσει το Μέγαρο Μαξίμου, εξ ορισμού δεν ταυτίζεται με την όποια προσπάθεια συμψηφισμού και, καταφανώς, υπερτερεί έναντι της όποιας ανάγκης να εξευρεθεί κατ ανάγκη συναινετική λύση στο θέμα των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

    Πολλώ δε μάλλον όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σηκώνουν περαιτέρω τους τόνους και εντείνουν την πολιτική στοχοποίηση του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη, χρησιμοποιώντας μάλιστα βαρύτατους πολιτικούς χαρακτηρισμούς, σε μια προσπάθεια, όπως υποστηρίζουν  πηγές, να διατηρήσουν το momentum και την ατζέντα που έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της Κυβέρνησης.

    Κοινοβουλευτικό μπρα ντε φερ

    Κυβερνητικά στελέχη, μετά την οριοθέτηση από τη Διάσκεψη των Προέδρων, των χρονοδιαγραμμάτων για τις επικείμενες κοινοβουλευτικές συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή και αφού θα έχει προηγηθεί η πρώτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αύριο, τονίζουν ότι θα εμμείνουν στην διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα διερεύνησης των επισυνδέσεων.

    Όμως, όπως όλα δείχνουν, αυτό θα προκύψει κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, καθώς, σε αυτή τη φάση, η κυβερνητική προτεραιότητα εστιάζει στο να μην τρωθεί το κύρος της Βουλής με το «καλημέρα» και να μην δοθεί λαβή στην αντιπολίτευση.

    Στόχος του Μαξίμου είναι να υπερψηφιστεί η σύγκληση μιας Επιτροπής, πιθανότατα αυτής που ζητά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χθες άλλαξε στάση και τάσσεται πλέον κατά της διεύρυνσης της υπό εξέταση χρονικής περιόδου, συντασσόμενο εκ των πραγμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία θα δηλώσει «παρών» στη σχετική πρώτη ψηφοφορία και θα παρουσιάσει νέα στοιχεία στη διάρκεια των συνεδριάσεων, προκειμένου να καταστεί de facto επιβεβλημένο το αίτημα για διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα και των εξεταζόμενων προσώπων, μετά από νέα σχετική απόφαση της Ολομέλειας.

    Στην Κυβέρνηση τονίζουν ότι στόχος είναι η Εξεταστική Επιτροπή, «στο πλαίσιο των όσων προβλέπει ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής», να μπορεί να διερευνήσει περιστατικά για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και να βελτιωθεί το υφιστάμενο προβληματικό πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας, να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον, ώστε οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με προεξάρχουσα την ΕΥΠ, να μπορέσουν να διαδραματίσουν τον σημαντικό ρόλο τους για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, τηρώντας όμως τους κανόνες του κράτους δικαίου.

     «Θα συγκροτηθεί η Εξεταστική Επιτροπή και η ίδια κατά τη διάρκεια των εργασιών της ενδεχομένως κληθεί να αποφασίσει με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν αν απαιτείται περαιτέρω διεύρυνση και εξέταση σε βάθος χρόνου ή όχι», λέει με νόημα, εξέχον στέλεχος της πλειοψηφίας με εμπειρία σε θέματα ανάλογων Επιτροπών.

     «Σύμμαχοι» της Κυβέρνησης στο ζήτημα της διεύρυνσης του χρονικού ορίζοντα που θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της Εξεταστικής διαφαίνεται πως θα είναι και κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το ΚΚΕ, το ΜεΡΑ 25 και η Ελληνική Λύση, το καθένα από διαφορετική αφετηρία και επιχειρηματολογία.

    Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν στο mononews πως ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα των επισυνδέσεων να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και την πολιτική ατζέντα και στο πλαίσιο αυτό, εντείνονται οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός να εξαγγείλει όχι μόνο περαιτέρω δράσεις στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων απέναντι στο διογκούμενο πρόβλημα των τιμών της ενέργειας, αλλά και να παρουσιάσει το όραμά του για την επόμενη τετραετία και για την Ελλάδα του 2030, με έμφαση στους νέους και τους κεντρώους ψηφοφόρους.

    Διαβάστε επίσης:

    ΚΥΣΕΑ: Στο «κόκκινο» η εγρήγορση ενόψει της επόμενης κίνησης Ερντογάν

    Τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής και η ΔΕΘ

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ