ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ραγδαίες εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσει η πιθανή επιβεβαίωση πληροφοριών από πηγές της Λιβύης, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της βορειοαφρικανικής χώρας και μέχρι πρότινος προνομιακός συνομιλητής της Αθήνας, Α. Σάλεχ κατά τη συνάντησή του με τον Ρ. Τ. Ερντογάν στην Τουρκία, «ενημέρωσε τους Τούρκους για την ετοιμότητα του Κοινοβουλίου να επικυρώσει τις συμφωνίες για τη θάλασσα και την ασφάλεια με αντάλλαγμα να επιτρέψει (σσ η Τουρκία) στην κυβέρνηση Μπασάγκα να εισέλθει στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της από την κυβέρνηση Ντμπειμπά».
Αυτή τη στιγμή στο χάος της διχασμένης Λιβύη υπάρχουν ουσιαστικά δύο «κυβερνήσεις». Τα δυτικά και την πρωτεύουσα Τρίπολη ελέγχει η «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» υπό τον βαθύπλουτο, συνομιλητή της Δύσης, Ντμπειμπά. Που έχει απέναντί της την «Κυβέρνηση Εθνικής Σταθερότητας» υπό τον Μπασάγκα, ο οποίος στηρίζεται και «νομιμοποιείται» από τον Α. Σάλεχ, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον Χαφτάρ, τον ισχυρό Στρατάρχη που με τη σειρά του αποτελεί τον στρατιωτικό βραχίονα που διαχειρίζεται την Κυρηναϊκή και τη Φεζάν, αλλά και τη ροή πετρελαίου, καθώς, όπως καταγγέλλεται, ανοιγοκλείνει κατά βούληση τις στρόφιγγες, προκαλώντας «διακυμάνσεις δισεκατομμυρίων».
Αν και οι δύο «Πρωθυπουργοί» είναι φίλα προσκείμενοι στον Ερντογάν, αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπασάγκα, ως υπουργός Εσωτερικών της προηγούμενης Κυβέρνησης Σάρατζ, θεωρείται ο εμπνευστής του ενός εκ των δύο συμφωνιών με την Άγκυρα, αυτή για την στρατιωτική συνεργασία, που υπήρξε και ο προάγγελος του τουρκολιβυκού «μνημονίου» για τον καθορισμό των υποτιθέμενων θαλασσίων ζωνών και την δήθεν ΑΟΖ Τουρκίας- Λιβύης.
Η «αναμπουμπούλα» στη Λιβύη ευνοεί τον «λύκο» Ερντογάν
Την προσέγγιση Α. Σάλεχ- Ερντογάν επιβεβαιώνουν εμμέσως πλην σαφώς και τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης τα οποία μετέδωσαν πως στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και τον ομόλογό του της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Α. Σάλεχ τόνισε τη σημασία της τουρκικής στήριξης προς τη Λιβύη προκειμένου, όπως υποστήριξε, να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στη βορειοαφρικανική χώρα, ενώ φέρεται να ζήτησε και την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.
Υπενθυμίζεται πως ο Σάλεχ είχε βρεθεί στη χώρα μας για επίσημη επίσκεψη το 2019, αμέσως μετά από ανάλογη επίσκεψη του Χαφτάρ, και είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο άκυρο, όπως το είχε χαρακτηρίσει, τουρκολιβυκό «μνημόνιο», ζητώντας, τότε, επιτακτικά την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων, δηλαδή και των τουρκικών, από τη Λιβύη.
Με τον διαφαινόμενο προσεταιρισμό του Σάλεχ από τον Ερντογάν και τον αντίστοιχο του άλλοτε πολέμιου της Άγκυρας Χαφτάρ από τον Ντμπειμπά, οι δύο «πύργοι» αντίστασης απέναντι στην περαιτέρω διείσδυση της Τουρκίας στη Λιβύη φαίνεται ότι «πέφτουν», αφήνοντας τη γεωπολιτική «σκακιέρα» διάτρητη στις στρατηγικές ορέξεις του «Σουλτάνου»
Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του «μνημονίου», η Λιβύη μπορεί να παραχωρήσει δικαιώματα συνεργασίας στην Τουρκία και στο πεδίο, πράγμα που πρακτικά σηματοδοτεί τη δυνατότητα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου TRAO να πραγματοποιήσει έρευνες ή και γεωτρήσεις και βεβαίως, στο τουρκικό ναυτικό να δίνει το παρών νοτίως της Κρήτης.
Οι εξελίξεις, ενόψει και της εξόδου του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στη Μεσόγειο, προδιαγράφονται καταιγιστικές και εξαιρετικά επικίνδυνες για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης
Η Ρωσία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
G7: Ανησυχία για τις απειλητικές ενέργειες της Κίνας εκφράζουν οι ΥΠΕΞ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike