ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Αναβάλλεται η έναρξη του νέου πτωχευτικού. «Χάος» με την πλατφόρμα, τον αλγόριθμο , τις υπουργικές αποφάσεις….
Δέκα μέρες πριν τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, γνωστός ως «Δεύτερη Ευκαιρία», ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να καταθέσει, αύριο Δευτέρα, στη Βουλή τροπολογίες, που θα αφορούν την αναβολή στην έναρξη του νέου νόμου, θα ορίζουν το πλαίσιο που θα ισχύσει στο μεσοδιάστημα, μέχρι δηλαδή να μπει σε εφαρμογή ο πτωχευτικός και θα δίνει παράταση για στο πρόγραμμα Γέφυρα.
Με δεδομένο ότι όλο το τεχνικό πλαίσιο είναι στον αέρα, για το νόμο που η ισχύς του ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2021, είναι μονόδρομος να μετατεθεί η έναρξη του.
Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογίες προχωρά στην αναβολή του, προκειμένου να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις -50 στον αριθμό- που χρειάζονται για την εξειδίκευση του νέου θεσμικού πλαισίου, να «στηθεί» η ηλεκτρονική πλατφόρμα, να καταλήξουν στον αλγόριθμο που θα κατανέμει τη ζημιά μεταξύ των πιστωτών….
Οι τραπεζίτες περιγράφουν την κατάσταση ως «χάος», καθώς είναι ένας νόμος που θα λύσει πολλά θέματα, και πράγματι όταν ξεκινήσει θα δώσει μία δεύτερη ευκαιρία, όμως προς το παρόν λένε: χάνει η μάνα το παιδί, το απόλυτο μπάχαλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, τώρα στόχος είναι ο ο νέος νόμος να ξεκινήσει μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021 για τα νομικά πρόσωπα, και αργότερα, προς τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο για τα φυσικά πρόσωπα.
Οι τραπεζίτες σε όλους τους τόνους, μιλώντας σε εκδηλώσεις και συνέδρια έχουν επισημάνει τη σημασία του επείγοντος.
Πρόσφατα στη διαδικτυακή συζήτηση του ΙΟΒΕ ο κ. Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε πως: επείγει να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του νέου πτωχευτικού και να ετοιμαστεί ένας δίκαιος αλγόριθμος που θα μοιράζει τη «χασούρα» των πιστωτών. Και επειδή αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνο, θα πρέπει να οριστεί ένα μεταβατικό πλαίσιο, να υπάρχουν κανόνες, να καταστεί γνωστό αν θα γίνονται πλειστηριασμοί ή όχι.
Εκκρεμούν 50 υπουργικές αποφάσεις για να ενεργοποιηθεί ο νόμος καθώς οι ροές εργασίας του, αφορούν πολλά επίπεδα: προειδοποίηση οφειλέτη, διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού, επιδότηση δόσης, διαδικασία εξυγίανσης, διαδικασία πτώχευσης, φορέας ανάκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων.
Κυρίως όμως αυτές οι αποφάσεις –καθώς το πλαίσιο είναι πολυεπίπεδο- πρέπει να είναι συμβατές μεταξύ τους. «Αν δεν είναι τότε θα έχουμε πρόβλημα» λένε οι τραπεζίτες.
Επίσης το σύστημα της πλατφόρμας του πτωχευτικού της «Δεύτερης Ευκαιρίας» θα πρέπει να συνδέεται με τα υπόλοιπα συστήματα των τραπεζών, του δημοσίου, των δικαστηρίων για να υπάρχει real time ενημέρωση.
Έτοιμος όμως δεν είναι και ο αλγόριθμος, που θα κατανέμει τη ζημιά μεταξύ των πιστωτών….και όπως λένε οι τραπεζίτες «θα πρέπει να είναι δίκαιος και να μοιράζει τη χασούρα».
Την ίδια ώρα οι τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια, με προσωπικό από το ΙΤ και το credit. Και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ Μυλωνάς την περασμένη Πέμπτη «θα την στηρίξουμε με δύναμη και από την τσέπη μας».
Διαβάστε επίσης:
ΤτΕ: «Κρίσιμο εργαλείο» για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας ο νέος πτωχευτικός
Nέος πτωχευτικός: Σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του 2021 – Τα κρίσιμα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χριστούγεννα στον Πειραιά – Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για Τρίτη 24 Δεκεμβρίου
- J.P. Morgan για ΔΕΗ: Η κορυφαία ανάπτυξη συνεχίζεται, αύξηση της τιμής στόχου στα €17,9
- Regency Casino Mont Parnes: Μια μαγική «χώρα των θαυμάτων»
- Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις του βουνού και ο χρόνος των ανακοινώσεων για την προεδρία της Δημοκρατίας