Ιδιαίτερα κρίσιμες δυσλειτουργίες στον τομέα της διαχείρισης των οικονομικών και ουσιαστικά τους λόγους της «οικονομικής κακοδαιμονίας» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, παρουσιάζει σε έκθεσή της επί των οικονομικών η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Grant Thornton.

Την ανεξάρτητη και σε βάθος εν λόγω έκθεση, που αφορά στη λειτουργία των οικονομικών διευθύνσεων και τμημάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής παρήγγειλε η ίδια η Αρχιεπισκοπή προκειμένου να μπορέσει να αντιληφθεί, σε όλη τους την έκταση, τις αιτίες των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Τα προβλήματα αυτά αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών από τον ομογενειακό Τύπο των ΗΠΑ. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιο οικονομικό έλλειμμα, που ξεπερνά τα 8,5 εκατ. δολ., ενώ κορυφαίο ζήτημα αποτελεί και ο εκτροχιασμός-υπερδιπλασιασμός του προϋπολογισμού για την ανοικοδόμηση του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Σημείο Ο, στο Μανχάταν, που έχει οδηγήσει εδώ και ένα και πλέον μήνα στη διακοπή των εργασιών κατόπιν καταγγελίας της σύμβασης από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Η έκθεση της Grant Thornton, η οποία κόστισε 150.000 δολ. που προσέφερε Ελληνοαμερικανός ομογενής, παραδόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Γέροντα Δημήτριο και στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της 1η Δεκεμβρίου του 2017. Η έρευνα της Grant Thornton πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2017, περίοδο κατά την οποία βρίσκονταν ακόμη στις θέσεις τους ο εκτελεστικός διευθυντής και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι οποίοι μετέπειτα απολύθηκαν, όπως άλλωστε και το 1/3 του προσωπικού της Αρχιεπισκοπής.Grant Thornton

Σύμφωνα με τη σύναψη συμπερασμάτων της έκθεσης, σημειώνονται σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων τμημάτων, εγκρίσεις συναλλαγών για τις οποίες δεν υπάρχουν παραστατικά, περιορισμένη διαφάνεια και λογοδοσία στις οικονομικές πρακτικές. Επιπλέον, δεν τηρούνται οι σχετικές τυπικές διαδικασίες για την έγκριση ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, δεν εφαρμόζεται επαρκές σύστημα εσωτερικού ελέγχου για την ορθολογική και δέουσα διαχείριση των εσόδων, των πληρωμών, των προμηθειών, του προϋπολογισμού, των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών και της χρήσης των εταιρικών πιστωτικών καρτών. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την έκθεση και ως αποτέλεσμα των ως άνω δυσλειτουργιών, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της αναποτελεσματικής διαχείρισης πόρων του ελλείμματος διαφάνειας στις συναλλαγές και της απώλειας βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ρευστότητας.

Μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές της εταιρείας Grant Thornton, οι οποίοι προβαίνουν και σε σχετικές συστάσεις προς την Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την εξάλειψη των κακών κειμένων και τις αλλαγές που πρέπει να επισυμβούν κατά την προσεχή διετία με την ενίσχυση των εσωτερικών ελέγχων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των οικονομικών, παρατηρούν το έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ της Διεύθυνσης Οικονομικών και των λοιπών Διευθύνσεων της Αρχιεπισκοπής, τη σχεδόν ανύπαρκτη επιμόρφωση του προσωπικού στους τομείς της Γενικής Λογιστικής και Ανάλυσης και την ανεπαρκή χρήση της τεχνολογίας σε ένα τεράστιο εκκλησιαστικό Οργανισμό, στον οποίο βασικές διαδικασίες διεκπεραίωσης των οικονομικών διεξάγονται ακόμη με το χέρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διαψεύδει η Ελλάδα τα περί «εμπλοκής Τσίπρα» στην αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί σταμάτησε η ανέγερση του Αγ. Νικολάου στο Μανχάταν