ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Θεόδωρος Λιβάνιος, ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν αυτός που «έτρεξε» κάτω από απόλυτη μυστικότητα, το σχέδιο για την επιστολική ψήφο.
Η έκπληξη που έκανε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, αιφνιδίασε τους περισσότερους υπουργούς, αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, ο Θεόδωρος Λιβάνιος, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ήταν ο επικεφαλής μιας κλειστής ομάδας στελεχών που είχαν πάρει την εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προπαρασκευάσουν το έδαφος για τη θεσμοθέτηση από τις επόμενες ευρωεκλογές, της επιστολικής ψήφου.
Γνώστης του μυστικού σχεδίου ήταν φυσικά η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και κάποιοι πολλοί στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Επικρατείας, αλλά και νομικός που με τις γνώσεις του βοήθησε τα μέγιστα στην ολοκλήρωση του σχεδίου. Επίσης και ο Ακης Σκέρτσος ήταν μέσα στον κλειστό κύκλο των ανθρώπων που είχαν γνώση του σχεδίου.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο mononews ότι όλο το project, οι λεπτομέρειες, τα μοντέλα από το εξωτερικό που αναλύθηκαν και προσαρμόστηκαν στην ελληνική πραγματικότητα, περνούσαν από τα χέρια του Θ. Λιβάνιου.
Οι μυστικές συναντήσεις ήταν αρκετές προκειμένου να κλειδώσουν οι λεπτομέρειες του σχεδίου ενώ ο Κ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν διαρκώς για την εξέλιξη κι έδωσε το πράσινο φως όταν όλα ήταν έτοιμα.
Η μυστικότητα τηρήθηκε στο ακέραιο μέχρι χθες το πρωί όπου στο υπουργικό συμβούλιο οι υπουργοί άκουσαν τον Κ. Μητσοτάκη να εξαγγέλλει την επιστολική ψήφο και να δίνει μάλιστα και τους φακέλους που είχαν τυπωθεί και αυτοί μυστικά, με τους οποίους θα μπορούν να ψηφίζουν κατ’ αρχάς οι Ελληνες του εξωτερικού.
Ετσι, μια εισήγηση που είχε δεχθεί ο πρωθυπουργός εδώ και μήνες, και που «κλείδωσε» ότι έπρεπε να γίνει μετά τις διπλές εκλογές του καλοκαιριού, έγινε το νούμερο ένα θέμα συζήτησης χθες.
Και ένα θέμα που άλλαξε πλήρως την ατζέντα αναγκάζοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ, να συμφωνήσουν έστω και με κάποιες προϋποθέσεις και δικλείδες ασφαλείας που ζήτησαν.
Αλλωστε, ο στόχος, τόσο της κυβέρνησης όσο και των υπολοίπων κομμάτων, είναι να δοθεί η ευκαιρία στους Ελληνες που διαμένουν σε ξένες χώρες να ψηφίζουν απρόσκοπτα και με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.
Η σκέψη είναι ότι χιλιάδες απόδημοι δεν μπορούν να μετακινούνται εκατοντάδες χιλιόμετρα για να πάνε σε πρεσβείες και προξενεία που μετατρέπονται σε εκλογικά κέντρα.
Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης πριν από μερικούς μήνες για την ψήφο των αποδήμων κρίθηκε ανεπαρκής εκ του αποτελέσματος. Στις εθνικές εκλογές του Μαίου ψήφισαν περίπου 18.000 Ελληνες, ωστόσο, εκτιμάται ότι χιλιάδες άλλοι θα μπορούσαν να το κάνουν αν ίσχυε η επιστολική ψήφος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο τεστ που θα γίνει για την επιστολική ψήφο στις επόμενες ευρωεκλογές, θα κρίνει και την θέσπισή του και στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ο στόχος είναι να μειωθεί η μεγάλη αποχή που παρατηρείται στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις δίνοντας τη δυνατότητα σε ηλικιωμένους, πολίτες με κινητικά ή άλλα προβλήματα, ψηφοφόρους σε δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά και εργαζόμενους σε εποχικές εργασίες (π.χ. νέοι στα νησιά) να ασκήσουν ευκολότερα το εκλογικό τους δικαίωμα.
Η επιστολή αποδήμων
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο, οι Ελληνες των ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στη Βουλή των Ελλήνων ζητώντας να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών υιοθετώντας το δικαίωμα στην επιστολική ψήφο και προωθώντας παράλληλα την κατάργηση όλων των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί στο δικαίωμα της ψήφου για τους Έλληνες μου διαμένουν στο εξωτερικό. Η επιστολή στη Βουλή στάλθηκε από το Φόρουμ των Προέδρων, μια οργάνωση ομπρέλα που εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες ομογενείς κατά μήκος των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι στις αμερικανικές εκλογές του 2020 σύμφωνα με τους New York Times, και με δεδομένο το φόβο για τον κορωνοϊό, είχαν κατατεθεί περίπου 64 εκατ. επιστολικές ψήφοι πριν από την πρώτη ημέρα της διαδικασίας.
Πώς θα γίνει η διαδικασία
Τη διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.
Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του, πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).
H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.
Ο φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων, καθώς και το έντυπο – υπεύθυνη δήλωση.
Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ελληνική Δημοκρατία.
Με την καθιέρωση για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας της επιστολικής ψήφου, αίρονται όλα τα πραγματικά/πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, για όλους όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου και αν ζουν και όπου και αν βρίσκονται, την ημέρα των Ευρωεκλογών, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο – νομικό ή πραγματικό – για τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Είναι η καλύτερη αφετηρία για τα επόμενα 50 χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας.».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, τόνισε: «Η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εντός και εκτός επικρατείας στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο είναι ένα μεγάλο βήμα. Ένα βήμα για μεγαλύτερη συμμετοχή στη γιορτή της δημοκρατίας».
Οι προθεσμίες – Τι θα περιέχει ο φάκελος
Ο εκλογέας το δηλώνει μέσω πλατφόρμας gov.gr, 40 μέρες πριν. Οι φάκελοι θα παραλαμβάνονται μέχρι 17.00 απόγευμα της 8ης Ιουνίου.
Οι απόδημοι θα ψηφίζουν μόνο με επιστολική ψήφο, δηλαδή δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα, ενώ οι Έλληνες εκλογείς θα έχουν και τις δύο δυνατότητες: δηλαδή επιστολική ψήφος ή φυσική παρουσία.
Ο φάκελος της επιστολικής ψήφου θα περιέχει:
– Φάκελος επιστροφής
– Αίτηση υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου
– Ψηφοδέλτιο
– Λευκός φάκελος ψηφοφορίας
– Έντυπο οδηγιών
Ο ψηφοφόρος θα συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου με όλα τα στοιχεία του στην οποία θα δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και πως δεν θα μπορεί έτσι να ψηφίσει με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές.
Σε ακόμα ένα έντυπο. το οποίο θα έχει αριθμούς ο ψηφοφόρος θα μπορεί να επιλέξει από το έντυπο των συνδυασμών έως 4 υποψήφιους του συνδυασμού που έχει ψηφίσει σημειώνοντας τον αντίστοιχο αριθμό τους.
Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί – όπως είπε ο πρωθυπουργός – «το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές».
Διαβάστε επίσης:
Επιστολική ψήφος: Τι είναι και πώς θα ψηφίζουν οι Έλληνες, εντός κι εκτός Ελλάδας
Επιστολική ψήφος: Έτσι θα είναι ο φάκελος με τον οποίο θα ψηφίζουμε [δείτε φωτογραφίες]
Γιατί η επιτελική ψήφος είναι βήμα προς μια καλύτερη Δημοκρατία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί