ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H ευρεία διυπουργική σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,με την παρουσία πλήθους υπουργών και αρμοδίων επί της πολιτικής προστασίας, δεν έβγαλε ειδήσεις.
Πίσω, όμως, από τις διαρροές για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, μπορεί να συνάγει κανείς πολλά συμπεράσματα ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση που επέλεξε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα της μεγάλης καταστροφής στην Αττικής.
Τα βασικά σημεία της σύσκεψης ήταν ότι το κράτος έχει βελτιωθεί αλλά κάνει συνεχώς περισσότερα για να γίνει καλύτερο. Κι ότι δεν πρέπει να επιτραπεί ο μηδενισμός του έργου που έχει γίνει.
Επίσης, ότι μόνο το 10% των καμένων εκτάσεων ήταν δάσος κι ότι περίπου 100 οικοδομές, σπίτια και επιχειρήσεις, έχουν καταστραφεί.
Τέλος, ότι ταχύτατα εκκινούν οι διαδικασίες πρώτης αρωγής και αποζημιώσεων προκειμένου να ανακουφιστούν οι πυρόπληκτοι.
Αυτά είναι όλα όσα «διέρρευσαν» από τη σύσκεψη, ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews, υπάρχουν κι άλλα εξίσου σημαντικά συμπεράσματα που εξήχθησαν.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός και οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη στήριξαν τον αρμόδιο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.
Σε πλήρη αντίθεση με την οργή που επικρατεί στην κοινωνία για τις συνέπειες της πυρκαγιάς που έφτασε από τον Βαρνάβα στο Χαλάνδρι, μόλις 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, το κλίμα ήταν χθες πιο ήρεμο.
Και σίγουρα πιο ευνοϊκό για τον Βασίλη Κικίλια αφού όλοι όσοι μίλησαν αναφέρθηκαν στο σημαντικό έργο που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και στο γεγονός ότι μια mega fire δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί έτσι κι αλλιώς.
Κάποιοι, μάλιστα υπουργοί φέρεται να είπαν ότι «δεν κυβερνούμε με τα social media και τις τηλεοράσεις ανοικτά. Εύλογη η κριτική που γίνεται από τους πολίτες, ειδικά από όσους χτυπήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα, όμως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να καθοδηγείται από τις φωνές του διαδικτύου».
Επίσης, πέραν της κάλυψης στον κ. Κικίλια, φέρεται να ειπώθηκε ότι η πυρκαγιά αυτή ήταν περισσότερο… τηλεοπτική, δηλαδή οι ζημιές που έγιναν ήταν πολύ λιγότερες σε σχέση με αυτά που έβλεπε όλος ο κόσμος από τους τηλεοπτικούς δέκτες και κάπως… υπερβολική η μεταφορά της κατάστασης από τους δημοσιογράφους.
Τέλος, ένα ακόμη συμπέρασμα από τη σύσκεψη ήταν ότι το κλίμα γενικότερα δεν ήταν όπως αυτό που υπήρχε π.χ. μετά τη μεγάλη καταστροφή στην Εύβοια.
Δηλαδή ένα κλίμα συγγνώμης. Βεβαίως αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι ήταν μια φωτιά που εξελίχθηκε σε μήκος πάνω από 30 χιλιόμετρα, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί μια ταπείνωση και απαξίωση του επιτελικού κράτους και των όσων έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Στάθηκαν μάλιστα και στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των εστιών των πυρκαγιών σε real time, με τη βοήθεια και των drones που έχουν αγοραστεί κι έχουν εντοπίσει δεκάδες πυρκαγιές τις τελευταίες εβδομάδες.
Επί των συμπερασμάτων αυτών που σας παρουσιάζει αποκλειστικά το mononews, δεν μπορούμε να κάνουμε αξιολογική κρίση. Οι αναγνώστες και οι πολίτες μπορούν να κρίνουν αν το επιτελικό κράτος έκανε σωστά τη δουλειά του, αν η καταστροφή είναι μεγάλη ή απλά… κάηκαν 100 σπίτια, αν ο Βασίλης Κικίλιας πρέπει να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί απλά και μόνο γιατί θα πρέπει κάποτε σε αυτή τη χώρα να γίνεται ανάληψη ευθυνών.
Αυτό που μπορεί το mononews να κάνει είναι να καταγράψει το πλήθος των μηνυμάτων που έλαβε γι’ αυτή την καταστροφή, το πλήθος των καταγγελιών για τα λάθη που έγιναν τις κρίσιμες ώρες, το μέγεθος της οργής γιατί κανείς και πάλι δεν βρίσκει το θάρρος να παραδεχθεί ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις στο κράτος, ότι παρά τις καλές προσπάθειες και προθέσεις, υπάρχουν πολλές «μαύρες τρύπες» στην Πολιτική Προστασία.
Κι ότι εν πάση περιπτώσει ακόμη και μετά από μια τέτοια καταστροφή (που κατά τη γνώμη μας είναι εθνική τραγωδία κι όχι απλά 100 σπίτια και το 10% που ήταν δάσος) κανείς δεν δείχνει τη διάθεση να προκαλέσει ένα γενναίο σοκ που χρειάζεται το κράτος και η κυβέρνηση για να ξυπνήσουν από το λήθαργο και να σταματήσει την με γεωμετρική ταχύτητα όδευση προς μια ζωή αβίωτη.
Στην πρωτεύουσα και στην περιφέρεια που τα τελευταία χρόνια έχουν καεί εκατομμύρια στρέμματα.
Ναι, αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Και το 112 είναι εξαιρετικό και σωτήριο, και τα drones και οι ανιχνευτές είναι πολύτιμα εργαλεία και η πυροσβεστική έχει ενισχυθεί.
Φαίνεται, όμως, ότι δεν φτάνουν όλα αυτά. Χρειάζεται αναθεώρηση του σχεδιασμού και του δόγματος πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Αλλά κι ένα ευρύτερο σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της επόμενης ημέρας.
Σκέφτηκε άραγε κανείς να πει στη σύσκεψη τι θα συμβεί με την πρώτη ισχυρή βροχή στα ρέματα που κάηκαν στην Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη, το Ντράφι και τα Βριλήσσια;
Πολύ φοβούμαι ότι θα ζήσουμε νέες τραγωδίες αν δεν γίνουν άμεσες κινήσεις πρόληψης των πλημμυρών που είναι σίγουρο ότι θα συμβούν.
Και θα φταίει άραγε το… ακραίο καιρικό φαινόμενο ή οι ιδιοκτήτες που έκτισαν στις όχθες των ρεμάτων ή μέσα στα δάση με άδειες που τους έδωσε το ίδιο το κράτος;
Τα λάθη και οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν
Τα λάθη των περίπου 36 ωρών της πυρκαγιάς που κατέκαψε τη Βορειοανατολική Αττική είναι πολλά, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν επικοινωνιακά.
Και δεν τα λέμε εμείς. Τα λένε πυροσβέστες του πεδίου και πολίτες που έζησαν τον εφιάλτη.
Υπάρχουν ασφαλώς τα λάθη που έχουν να κάνουν με την αδυναμία απορρόφησης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως έγραψε χθες το mononews, μόλις το 1% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει απορροφηθεί από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Με βάση τα στοιχεία έως 31 Μαρτίου, τα ενταγμένα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 556,63 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές (δαπάνες) ανέρχονται σε 5,34 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι δαπάνες αυτές αντιστοιχούν σε ποσοστό απορρόφησης μόλις 1%.
Γιατί αυτή η τεράστια διαχειριστική αδυναμία; Κάποιος οφείλει να απαντήσει.
Το δεύτερο ερώτημα είναι τι έγινε στα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα. Ο Β. Κικίλιας ανάρτησε βίντεο που δείχνει ότι στο ένα λεπτό υπήρξε εναέριο μέσο και στα 7 λεπτά πήγαν επίγειες δυνάμεις στην περιοχή.
Κι έτσι να είναι δεν πρέπει κάποιος να απαντήσει γιατί η φωτιά ξέφυγε; Γιατί δεν πήγαν περισσότερα εναέρια μέσα κι όχι ένα που απλά έκανε περιπολία;
Γιατί δεν πήγαν περισσότερες επίγειες δυνάμεις που ξέρουμε ότι αυτές κάνουν τη σκληρή δουλειά; Γιατί μια μικρή σε έκταση πυρκαγιά ξέφυγε αν και η Πολιτική Προστασία την είχε εντοπίσει από το πρώτο λεπτό;
Πολίτες μας καταγγέλλουν ότι μετά τις πέντε το απόγευμα της Δευτέρας, κι ενώ η φωτιά είχε φτάσει στην Πεντέλη και πήγαινε προς τα κάτω, τα εναέρια μέσα έπαψαν να πετούν.
Από την κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να γίνει πυρόσβεση στον αστικό ιστό κι ότι είναι μεγάλοι οι κίνδυνοι να πετούν πολλά μέσα μαζί γιατί μπορεί να υπάρξει πτώση μέσα σε σπίτια.
Κατανοητό αυτό, αλλά είναι διαφορετικά να πετούσαν ορισμένα με σχεδιασμό και με απόλυτη οργάνωση και πειθαρχία κι άλλο να σταματήσουν οι ρίψεις αφήνοντας ολόκληρες περιοχές στο έλεος της πυρκαγιάς.
Δεν είπε κανείς να πετούσαν και τα 36 εναέρια μέσα ταυτόχρονα, όμως, οι ίδιοι οι πυροσβέστες λένε ότι αν υπήρχαν ρίψεις από αέρος δεν θα έφτανε η φωτιά στην…πλατεία Βριλησσίων.
Είναι αδιανόητο να περάσει η φωτιά 3 βουνά και πάνω από 30 χιλιόμετρα αν όντως έχουν διατεθεί 35 εναέρια οχήματα και 700 πυροσβέστες.
Κάτι προφανώς πήγε λάθος στον σχεδιασμό.
Υπάρχουν επίσης πολλές καταγγελίες και σχετικά βίντεο για πυροσβεστικά οχήματα που απομακρύνθηκαν το πρωί της Δευτέρας από την Πεντέλη, μέσω Κλεισθένους, για να συνδράμουν στη Νέα Μάκρη, αφήνοντας ανοχύρωτο το Πεντελικό όρος.
Δεν θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις για το ποιος έδωσε τέτοιες εντολές και για ποιο λόγο;
Οι ίδιοι οι πυροσβέστες λένε ότι είναι καλά τα drones και οι ανιχνευτές, αλλά το επιχειρησιακό σχέδιο σε τέτοιες πυρκαγιές πρέπει να αλλάζει κάθε λεπτό.
Υπήρξε τέτοια κινητικότητα ή το υπουργείο έμεινε με το ίδιο σχέδιο από την πρώτη στιγμή;
Τέλος, για το πυροσβεστικό σώμα, τους δασοκομάντος και τους εθελοντές πρέπει να ειπωθούν πολλά.
Οι πυροσβέστες έδωσαν τιτάνιο αγώνα, αλλά αρκεί η φιλοτιμία τους;
Αρκούν οι άνδρες που υπηρετούν ή μήπως πλέον τα ακραία καιρικά φαινόμενα χρειάζονται περισσότερους και καλύτερα εκπαιδευμένους πυροσβέστες και δασοκομάντος.
Και τέλος, οι εθελοντές δεν μπορεί να είναι ένα «μπουλούκι» νεαρών ηρωικών 15χρονων και 20χρονων που αψήφησαν τις προειδοποιήσεις και ρίχθηκαν στις φλόγες.
Πρέπει να είναι ένα οργανωμένο σώμα που θα ξέρει τι να κάνει και που θα συντονίζεται από κάποιο κέντρο.
Αλλιώς και δεν θα βοηθήσει όσο πρέπει και θα κινδυνεύσουν ζωές.
Και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός;
Διαβάστε επίσης:
Το Βατερλό του Βασίλη Κικίλια και το σοκ που χρειάζεται η χώρα και η κυβέρνηση – Άρθρο παρέμβαση
«Φωτιά» στην κυβέρνηση φέρνει η επόμενη ημέρα – «Θα πέσουν κεφάλια» – Τι βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί