Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Περιεχόμενα
«Αποτελεί τεράστια καταξίωση για την Αλεξανδρούπολη, είναι ότι σημαντικότερο έχει δει το φως της δημοσιότητας έως σήμερα».
Μ’ αυτά τα λόγια σχολίασε στο mononews ανώτατος παράγοντας του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης την έκθεση του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής (The Jewish Institute for National Security of America- JINSA), ενός από τα ισχυρότερα think tank των ΗΠΑ, για το ρόλο, τη σπουδαιότητα και τις προοπτικές της ακριτικής πόλης και του λιμανιού της.
Έκθεση που συνδυάζει μάλιστα τη σημασία της Αλεξανδρούπολης με την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τις ελληνοτουρκικές διαφορές, τις στοχεύσεις Μόσχας και Πεκίνου στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα τα νέα οικονομικά και γεωπολιτικά δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος της Ουκρανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκθεση είδε το φως σχεδόν ταυτόχρονα με την αιφνίδια επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρ. Μενέντεζ στην ακριτική πόλη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδέχεται τον φιλέλληνα Γερουσιαστή στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα το απόγευμα και να παραθέτει δείπνο προς τιμήν του αργότερα το βράδυ.
Ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του mononews, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παραστεί και στην τελετή αναγόρευσης του κ. Μενέντεζ σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Κρατήστε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μακριά από τα ρωσικά χέρια»
Στη συγκεκριμένη έκθεση, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μετατοπίζει το γεωστρατηγικό κέντρο βάρους στην Ευρώπη προς τα ανατολικά αλλά και – λόγω των ενεργειακών και των προκλήσεων σε επίπεδο logistics – προς τα νότια».
Αυτές οι εξελίξεις, με τη σειρά τους, ενισχύουν τη σημασία ενός γρήγορα αναπτυσσόμενου, αλλά και υποτιμημένου μέχρι πρότινος, αμυντικού εταίρου των ΗΠΑ, της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα προσφέρει στις Η.Π.Α και στους Ευρωπαίους σύμμαχους τους, ένα ζωτικό κεφάλαιο: το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο βόρειο Αιγαίο”, σημειώνουν οι συντάκτες της.
Προς επίρρωση της επιχειρηματολογίας τους, υπογραμμίζουν ότι δια του Λιμένα Αλεξανδρούπολης η Δύση μπορεί να παρακάμψει σημεία ελέγχου της «αναξιόπιστης και συχνά ανταγωνιστικής Τουρκίας». Πόσο μάλλον όταν η θέση του λιμένα, παράλληλα, «προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για την επίτευξη κοινών διατλαντικών στόχων για τη μείωση της επικίνδυνης εξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια».
Ενώ, ταυτόχρονα, μπορεί να «ενισχύσει την δύναμη του ΝΑΤΟ στην ολοένα και πιο αμφισβητούμενη Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα». Διασφαλίζοντας συνάμα ότι «οι εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να φτάνουν στα σημεία πώλησης τους στο νότο στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία».
Οι Jonathan Ruhe, Διευθυντής Εξωτερικής Πολιτικής του JINSA και Ari Cicurel, Επικεφαλής Πολιτικός Αναλυτής της πανίσχυρης δεξαμενής σκέψης και ενός από τα lobby με την μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ, δεν διστάζουν να παροτρύνουν την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της: Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ πρέπει επειγόντως να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει το λιμάνι και η Ελλάδα.
Επειδή βεβαίως, απευθύνονται σε κορυφαία κέντρα λήψης αποφάσεων, προτείνουν συγκεκριμένους στρατηγικούς άξονες και δράσεις όπως: Η επέκταση της ικανότητας εισαγωγής και διανομής φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης. Η ενίσχυση της υποστήριξης των ΗΠΑ για την αλλαγή της ενεργειακής υποδομής της Ευρώπης μακριά από τη Ρωσία και προς το νότο. Η υποστήριξη της ειρηνικής ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.
Η επέκταση του αγωγού Αθήνα-Καβάλα προς την Αλεξανδρούπολη και τα Ανατολικά Βαλκάνια. Η ενίσχυση των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων της Ανατολικής Ευρώπης με την Αλεξανδρούπολη. Η διατήρηση του Λιμένα μακριά από τα «ρωσικά χέρια». Η ενίσχυση και η διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα.
Η «εσκεμμένη παραίτηση της Τουρκίας από το ρόλο του προπυργίου του ΝΑΤΟ» και οι «εισβολές Ρωσίας και Κίνας»
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πρέπει να ενεργήσουν στοχευμένα για να εξασφαλίσουν αυτούς τους στόχους, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», αναφέρεται με νόημα στην έκθεση. Την ώρα που, χωρίς φειδώ, μνημονεύεται η «βαθιά καθυστερημένη» συνειδητοποίηση των Βρυξελλών ότι «πρέπει να απαλλαγούν από τους υδρογονάνθρακες της Μόσχας», όσο και τα «εξαιρετικά φιλόδοξα σχέδια για διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου».
Αυτό που κάνει ίσως μεγαλύτερη εντύπωση είναι η θέση του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής απέναντι στην Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα: Η εσκεμμένη παραίτηση της Άγκυρας από τον ιστορικό της ρόλο ως το νοτιοανατολικό προπύργιο του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με συνεχείς ανεπαρκείς επενδύσεις στην άμυνα από πολλά από τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, άφησε τη Συμμαχία να προσπαθεί να διασφαλίσει αυξανόμενους αριθμούς δυνάμεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου «τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν κάνει σοβαρές εισβολές».
Μάλιστα, ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης συνδυάζεται με τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από τη Μόσχα, καθώς και με τους «κινδύνους αποσταθεροποίησης και την αυξανόμενη οικονομική και πολιτική αστάθεια σε χώρες όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Λιβύη και η Υεμένη».
Αλεξανδρούπολη, άμυνα του ΝΑΤΟ και East Med
Από όλες αυτές τις απόψεις, η Αλεξανδρούπολη αποτελεί ένα ζωτικό, αν και υποτιμημένο και ακόμη αναξιοποίητο, στρατηγικό κεφάλαιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Το λιμάνι είναι ιδανικά τοποθετημένο στο πλέγμα της Μεσογείου και σε ένα εκκολαπτόμενο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου, τονίζεται.
Από πλευράς άμυνας, η αξία της Αλεξανδρούπολης μεγεθύνεται, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει τη δύναμη ταχείας αντίδρασης και την παρουσία του κατά μήκος των μετώπων σε όξυνση στα Βαλκάνια.
Το ελληνικό λιμάνι αποφεύγει δυσκίνητα σημεία συμφόρησης στην καρδιά της ηπείρου, που επιβραδύνουν τη μετακίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμών στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αποτελεί τον πιο άμεσο εναλλακτικό νότιο διάδρομο προς τη βαριά ναρκοθετημένη Μαύρη Θάλασσα, η πρόσβαση της οποίας ελέγχεται από τη Ρωσία και την Τουρκία, προκειμένου οι ζωτικής σημασίας εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας να οδηγηθούν σε αγορές σε όλη τη Μεσόγειο και τη Διώρυγα του Σουέζ.
Οι αμερικανικές επενδύσεις και άλλες προσπάθειες μέχρι σήμερα, αν και σίγουρα ευπρόσδεκτες, δεν έχουν ακόμη αξιοποιήσει πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει η Αλεξανδρούπολη. Η απόφαση Μπάιντεν να σταματήσει την υποστήριξη στον East Med ήταν σε αντίθεση με τους σκοπούς της δικής της πολιτικής για τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και των εταίρων των ΗΠΑ για την ειρηνική ανάπτυξη των αυξανόμενων προμηθειών φυσικού αερίου της περιοχής και την παροχή τους στους ευρωπαίους καταναλωτές, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση το κορυφαίο think tank.
Διαβάστε εδώ όλη την έκθεση του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής (The Jewish Institute for National Security of America- JINSA).
Διαβάστε επίσης