ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να κλείνει τα σενάρια για οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει συζητήσεις αφού ο βασικός στόχος είναι οι σταθερές κυβερνήσεις, κάτι που περνάει μέσα από την αυτοδυναμία.
Αν και τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου είχαν φουντώσει από την προηγούμενη τετραετία, κυρίως το 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης τότε έκλεισε κάθε συζήτηση τονίζοντας πως δεν προχωρά σε οποίο τακτικισμό ειδικά παραμονή των εκλογών.
Πλέον όμως συνθήκες τώρα είναι διαφορετικές και αρκετοί είναι αυτοί που δείχνουν πως εξελίσσεται η πολιτική κατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως για παράδειγμα στη Γαλλία τον περασμένο Ιούλιο μετά τις πρόωρες βουλευτικές κάλπες που επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν και το εκλογικό αποτέλεσμα. Άλλωστε από τότε πρώτο το Mononews είχε γράψει για τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες δύο είναι τα βασικά σενάρια που επεξεργάζονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
- Είτε να κατέβει ο πήχης της αυτοδυναμίας, ακόμα και πιο κάτω από το 36% από το 38% με 38,5% που είναι σήμερα αφού το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα είναι κλιμακωτό ανάλογα με το ποσοστό. Φυσικά το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το πόσα κόμματα μένουν εκτός Βουλής αφού τυπικά για να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας σήμερα είναι το 40%.
Συγκεκριμένα με το σημερινό σύστημα το πρώτο κόμμα παίρνει μπόνους 20 εδρών στο 25% και για κάθε επιπλέον 0,5% κερδίζει μία ακόμα έδρα. Έτσι το μέγιστο μπόνους των 50 εδρών προϋποθέτει ποσοστό 40% αφού οι επιπλέον 30 έδρες προκύπτουν από το 0,5% επί 15%.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε για παράδειγμα αντί κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα να παίρνει μια έδρα μπόνους, να την κερδίζει με 0,4%. Κάτι που σημαίνει ότι μειώνεται στο 37% το ποσοστό για να επιτευχθεί το μέγιστο μπόνους.
- Είτε ανεξάρτητα από το κλιμακωτό μπόνους που ισχύει σήμερα να υπάρχει επιπλέον μπόνους 10 εδρών για το πρώτο κόμμα εφόσον έχει διαφορά 10 μονάδες ή ακόμα και 8 μονάδες από το δεύτερο κόμμα. Δηλαδή να μείνει όπως είναι το ισχύον σύστημα και να προστεθεί η επιπλέον πριμοδότηση των 10 εδρών για το πρώτο κόμμα.
Αύξηση ορίου
Την ίδια ώρα κάποιοι επιμένουν πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή από το 3% στο 5%, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, ευνοώντας έτσι το πρώτο κόμμα. Σε αυτή την περίπτωση θα δυσκολέψει η είσοδος για κόμματα διαμαρτυρίας ή σχηματισμών που δημιουργούνται λίγο πριν τις εκλογές και προσπαθούν να αξιοποιήσουν εκλογικές ευκαιρίες όπως υποστηρίζουν έμπειροι παρατηρητές.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews η ηγετική ομάδα φαίνεται πως σε αυτή την φάση απορρίπτει αυτό το σενάριο, δηλαδή να αυξηθεί το όριο εισόδου. Οι υπέρμαχοι αυτής της πρότασης λένε πως υπάρχουν κόμματα που μπορούν το 3% να το κάνουν 5% και συνήθως κόβουν από το πρώτο κόμμα.
Παράθυρο
Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση τουλάχιστον δημόσια κόβουν κάθε συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε στη ΔΕΘ και αμφισβήτησε ότι η αυτοδυναμία στο τέλος της τετραετίας δεν είναι εφικτή λέγοντας «σε όσους προβλέπουν ότι είναι άπιαστο όνειρο η αυτοδυναμία συνιστώ υπομονή».
Και πρόσθεσε «αν το 2027 η ΝΔ έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε, θα είναι μία καλή κυβέρνηση; Άρα, περιμένετε να δούμε τι θα κάνουμε».
Πάντως κάποιοι επιμένουν πως αν και από το 2023 σταθερά ο πρωθυπουργός κλείνει κάθε σενάριο για τον εκλογικό νόμο τελικά μπορεί να υπάρξει παράθυρο για όποια αλλαγή με γνώμονα την σταθερότητα που περνάει μέσα από αυτοδύναμες κυβερνήσεις αφού για τις ίδιες πηγές αυτή την φορά, στη ΔΕΘ με την απάντηση που έδωσε δεν ήταν κάθετος αρνητικός.
Είναι σαφές ότι η ηγετική ομάδα θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα και στον σωστό χρόνο όχι νόμο θα πάρει τις τελικές αποφάσεις αλλά θα φέρει προς συζήτηση και τις όποιες αλλαγές. Εξάλλου η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία χρόνια καθαρά πολιτικά και δεν θα μπορεί να κατηγορηθεί για τακτικισμούς, τονίσουν οι μυημένοι.
Αξίζει όμως να σημειωθεί πως ακόμα και αν αλλάξει το εκλογικό σύστημα θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, αφού απαιτούνται συγκλήσεις και 200 ψήφοι στη Βουλή για να ισχύσει από τις επόμενες κάλπες. Αυτό σημαίνει πως ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου μπορεί να οδηγήσει σε διπλές κάλπες αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία την πρώτη Κυριακή με το ισχύον εκλογικό σύστημα. Όπως έγινε δηλαδή και το 2023 που τον Μάιο οι κάλπες πραγματοποιήθηκαν με απλή αναλογική που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Τσίπρα και οι δεύτερες τον Ιούνιο με την ενισχυμένη αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην προηγούμενη τετραετία.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι θα πάρουν αυξημένα κοινωνικά επιδόματα – Παραδείγματα